sergeant  Dołączył: 04 Mar 2009
Fotografia a szczegóły w czerwonym kolorze
Czy zjawiskiem normalnym jest nie właściwe oddanie szczegółów w kolorze czerwonym np.czerwonego kwiata? Fotografując kilka razy czerwone, piękne róże okazało się że kolor jest
zbyt przejaskrawiony wręcz rażący po oczach a szczegóły np. zarys płatków prawie nie widoczne.
Czy można temu jakoś zaradzić?
Używam K-5II z krótkim kitem , unlimited 35/2,4 oraz Heliosa od mojego starego Zenita ,prawie zawsze wychodzą takie efekty.
Zastanawiam się nad zakupem Limited 35/2,8 macro ,czy to by coś zmieniło?

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Oczywiście powyższe wnioski dotyczą jpg-ów ?

Tak jpg.
Wiem że format Raw pozwala na wiele zmian i korekt w obrazie i być może da to coś zamierzony efekt-szczegółowość.Jeszcze nie próbowałem robić kwiatów w DNG .
Czy w jpg nie uda się wykonać poprawnej fotki czerwonego kwiata?

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Problem znany.
Rozwiązań jest parę.
Zmniejszasz w puszce kontrast lub/(i) nasycenie tak o dwie kreski i obrabiasz fotę.
Robisz w RAWach i obrabiasz fotę.
Niedoświetlasz fotę i obrabiasz tak by kanał czerwony był "mniej" odzyskany z cieni (nasycenie) niż pozostałe kolory.

pe72  Dołączył: 12 Paź 2010
Zakup kolejnego obiektywu nic nie zmieni.
Rób tak jak Blesso, radzi. Moim zdaniem w pierwszej kolejności spróbuj z ustawieniem ekspozycji na niedoświetlenie. Problem o którym piszesz wygląda na wypalenie koloru w kanale czerwonym.

Dziękuje za podpowiedzi.Z obróbką mam jeszcze małe doświadczenie , próbowałem już w Photoshopie Elements 11 z formatem DNG (zresztą to "ich" format ) i muszę przyznać że możliwości są duże.
Czy tylko puszki Pentaxa mają takie problemy?Zaznaczam że niemiałem do czynienia z żadnym innym systemem.

pe72  Dołączył: 12 Paź 2010
sergeant napisał/a:
Czy tylko puszki Pentaxa mają takie problemy?Zaznaczam że niemiałem do czynienia z żadnym innym systemem.

Ja również nie miałem do czynienia z innym systemem, ale myślę że nie jest to problem sprzętu tylko ustawień ekspozycji.
Ponadto robiąc w RAW-ach (nie ważne czy w DNG czy w PEF) masz większą możliwość na odzyskanie wypaleń niż w przypadku jpg. W twoim przypadku wypaleń w kanale czerwonym.

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
pe72 napisał/a:
Problem o którym piszesz wygląda na wypalenie koloru w kanale czerwonym.
Jest to jedyne poprawne wyjaśnienie tych problemów.
sergeant napisał/a:
Czy tylko puszki Pentaxa mają takie problemy?
Nie tylko Pentaksy mają takie problemy. Te problemy wynikają z powodu zastosowanego układu pomiaru światła który w większości przypadków jest monochromatyczny. Z tego co wiem to na tą chwilę tylko Nikon stosuje matryce RGB do pomiaru światła - a bez tego nie da się poprawnie naświetlić kadru w którym dominuje kolor czerwony. Monochromatyczne układy pomiarowe są dobrze skalibrowane do koloru zielonego gdyż ten kolor jest dominujący.

Acer  Dołączył: 08 Maj 2008
sergeant, zwróciłeś na to uwagę na monitorze komputera czy na ekranie puszki?
Kiedyś miałem podobny problem jeszcze w DS-ie. Przejaskrawiony i bez szczegółów czerwony kolor, ale nie przepalony!
Problem był z przestrzenią barwną, w puszcze była ustawiona bodajże AdobeRGB, a system komputera pracował w sRGB i czerwony wyglądał dobrze tylko po otwarciu zdjęcia w programie który obsługiwał AdobeRGB, a w standardowej przeglądarce była przejaskrawiona plama.

Lenin  Dołączył: 08 Lut 2007
Re: Fotografia a szczegóły w czerwonym kolorze
sergeant napisał/a:
Czy można temu jakoś zaradzić?

Tak, spróbuj ustawić korekcję ekspozycji na minus. Wartość dobrana eksperymentalnie. Przecież to cyfra i masz podgląd. Masz histogram. Światłomierz nie jest idealny i nie czyta w myślach fotografa, jest tylko narzędziem.

Ja w K-01 mam live view na stałe i live histogram włączony i jak trzeba to zadaję korekcję.

kelus  Dołączył: 15 Lip 2012
ZbyszekB napisał/a:
pe72 napisał/a:
Problem o którym piszesz wygląda na wypalenie koloru w kanale czerwonym.
Jest to jedyne poprawne wyjaśnienie tych problemów.
sergeant napisał/a:
Czy tylko puszki Pentaxa mają takie problemy?
Nie tylko Pentaksy mają takie problemy. Te problemy wynikają z powodu zastosowanego układu pomiaru światła który w większości przypadków jest monochromatyczny. Z tego co wiem to na tą chwilę tylko Nikon stosuje matryce RGB do pomiaru światła - a bez tego nie da się poprawnie naświetlić kadru w którym dominuje kolor czerwony. Monochromatyczne układy pomiarowe są dobrze skalibrowane do koloru zielonego gdyż ten kolor jest dominujący.

Światłomierz naświetla na jasność 18%, poniżej widmo światła i można sprawdzić gdzie znajduje się kolor czerwony.

Widmo światła

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
kelus napisał/a:
Światłomierz naświetla na jasność 18%, poniżej widmo światła i można sprawdzić gdzie znajduje się kolor czerwony.

Widmo światła
Widmo światła nic nam nie da skoro i tak nie wiemy jaka jest czułość czujnika pomiaru światła w zależności od długości fali.

kelus  Dołączył: 15 Lip 2012
Wykres widma raczej był ukazany dla wyjaśnienia przyczyny, właściwie na to widmo powinien być nałożony zakres rejestrowania dla matrycy. Na czerwonym najbardziej jest ucięte.

Zmniejszyłem nasycenie oraz kontrast o jedną "działkę" i pojawiły się szczegóły w czerwieni kwiatu róży.Jednak próbowałem dodatkowo niedoświetlać i dopiero wówczas efekt był super-zarysy płatków a co najważniejsze struktura powierzchni płatków również jest pięknie widoczna.Działa to zarówno w formacie jpg oraz dng przy czym w dng można sobie pozwolić na większe ekstrawagancje jeśli idzie o obróbkę końcową.
Dziękuje za udzielone porady.

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
Nie ciesz sie zbyt prędko ;), jeszcze nie raz popadniesz w frustrację :)

W naturze są kolory których w żaden sposób nie zarejestrujesz. Poki co ani matryce ani monitory ani wydruk nie rejestruje tego co widzimy my.

Dwa tygodnie temu walczylem z takim małym kwiatkiem w pięknym kolorze głębokiej purpury - wypróbowałem naświetlanie na światła i cienie, kilka szkieł, wszystkie balansy bieli, użyłem lampy pierścieniowej i nawet poczekalem na złotą godzinę, użylem chyba kazdy dostępny filtr którego użycie mialo sens i co? - wszystko fajnie wyglada, szczegóły, kolory żywe, kontrastowe - dopóki na prawdziwy kwiatek nie spojrzysz wtedy ma się wrażenie jakbym obraz na monitorze w jakimś domestosie wyprał no przepaść po prostu.
Dalej cholernik rośnie u sąsiada ale udaje, że go nie ma dłużej pożyje i on i ja :),

Skocz do: