Pewnie dałeś ciała na mojej aukcji ;)
Cóż moge napisać.
Świetne szkło, bezpieczny zakres ogniskowych x2 pozwolił utrzymać bardzo dobrą jakość obrazu. Ostry, kolory badzo ładne jak we wszystkich szkłach serii F.
Wiadomo, że odstaje od stałek i na 50mm nie wypadnie tak dobrze jak Pentax-F 50/1,4 czy 1,7 a na 28mm jak Pentax-F 28/2,8 ale to logiczne. bo to w końcu zoom.
Ponieważ mam z serii F zarówno 50/1,4 jak i 28/2,8 to mogę 24-50 porównać bezpośrednio. Róznica jest naprawdę nieduża, na monitorze do powiększeń 50% różnic nie widać, czyli na odbitkach do rozmiaru 15-20cm też raczej nie do zauważenia.
Na ogniskowej 24 mogłem go porównać tylko do Kirona 24mm F2, Exakty 24mm F2,8 i starego Takumara 24mm F3,5. Od Exakty był lepszy, z Kironem szedł łeb w łeb, ale mniej aberrował, Takumar był już lepszy, ale nie w takim stopniu, żebym włosy rwał z głowy.
Leżał u mnie blisko rok, a na sprzedaż poszedł tak naprawdę tylko dlatego, że mam stałki i uzyłem go od listopada raptem raz, więc nie było sensu trzymać. Gdybym nie miał 28/2,8 i 50/1,4 nie wypuściłbym z rąk za żadne skarby. A siedem stopni kąta widzenia jakoś przeboleje ;). Gdyby Pentax miał już korpus pełnoklatkowy to też bym chyba nie sprzedał.
Jeśli chcesz to mogę porobić Ci fotki testowe bo 24-50 poki co leży i odebrany będzie gdzieś dopiero za tydzień więc póki co mam jeszcze możliwość.