Penteusz  Dołączył: 27 Mar 2012
Pentax SMC F 24-50 f/4
Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów posiada to szkło i może go zrecenzować?
W sieci opinie są jak najbardziej pozytywne, szukam dla nich potwierdzenia/lub nie na naszym forum, jako źródle godnym zaufania i jak najbardziej wiarygodnym ;-)
Szkiełko dość rzadkie, ale postanowiłem zapolować. Jak już to zrobiłem (pokazało się na alledrogo), to pokpiłem licytację, zachowując się jak ostatnia sknera.
Przydałoby się do mojego analogowego Fulfrejma.

natus  Dołączył: 28 Mar 2008
pewnie widziałeś, ale na wszelki wypadek:

http://www.pentaxforums.c...-Zoom-Lens.html

natus, widziałem - i między innymi to mnie do tego szkiełka pognało. Dałem ciała na aukcji, a teraz szukam. Są na e-bay'u A, ale chcę F.
No i każda opinia będzie dla mnie cenna.

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
Pewnie dałeś ciała na mojej aukcji ;)
Cóż moge napisać.
Świetne szkło, bezpieczny zakres ogniskowych x2 pozwolił utrzymać bardzo dobrą jakość obrazu. Ostry, kolory badzo ładne jak we wszystkich szkłach serii F.
Wiadomo, że odstaje od stałek i na 50mm nie wypadnie tak dobrze jak Pentax-F 50/1,4 czy 1,7 a na 28mm jak Pentax-F 28/2,8 ale to logiczne. bo to w końcu zoom.
Ponieważ mam z serii F zarówno 50/1,4 jak i 28/2,8 to mogę 24-50 porównać bezpośrednio. Róznica jest naprawdę nieduża, na monitorze do powiększeń 50% różnic nie widać, czyli na odbitkach do rozmiaru 15-20cm też raczej nie do zauważenia.
Na ogniskowej 24 mogłem go porównać tylko do Kirona 24mm F2, Exakty 24mm F2,8 i starego Takumara 24mm F3,5. Od Exakty był lepszy, z Kironem szedł łeb w łeb, ale mniej aberrował, Takumar był już lepszy, ale nie w takim stopniu, żebym włosy rwał z głowy.

Leżał u mnie blisko rok, a na sprzedaż poszedł tak naprawdę tylko dlatego, że mam stałki i uzyłem go od listopada raptem raz, więc nie było sensu trzymać. Gdybym nie miał 28/2,8 i 50/1,4 nie wypuściłbym z rąk za żadne skarby. A siedem stopni kąta widzenia jakoś przeboleje ;). Gdyby Pentax miał już korpus pełnoklatkowy to też bym chyba nie sprzedał.

Jeśli chcesz to mogę porobić Ci fotki testowe bo 24-50 poki co leży i odebrany będzie gdzieś dopiero za tydzień więc póki co mam jeszcze możliwość.

Grzechotnik, mam Cię! ;-)

Dałem ciała, bo ustawiłem się nieco poniżej 700zł, a tamten łobuz :cry: kazał jakiemuś aukcjonerowi licytować wyżej.
Moja strata.
Dzięki za wyczerpujące info, szkoda tylko, że nie wystawiłeś wcześniej tego szkła na naszej giełdzie. Ale już po ptakach, nie ma co rozpamiętywać. Pogrzeb jeszcze w szufladzie, może jeszcze taki sam tam leży ;-)
Po przejrzeniu sieci od razu wiedziałem, że to dobre szkło. Ponieważ aktualnie mam pełna klatkę Pentaxa (powrót do czasów analoga i filmu) uznałem, że to jest właśnie to, co potrzebuję. Jakość (prawie) stałkom dorównuje, a w wielu sytuacjach wygoda większa.
Jeśli chcesz i możesz, to przyślij mi na pw testowe fotki. Z góry dziękuję.
A może jeszcze ów gość nie będzie chciał odbierać? Swoją drogą (chyba rozpoznaję nicka) to facet jest wkurzający. W każdą ciekawą licytację się pakuje i psuje mi robotę. Tak też sprzątnął mi sprzed nosa ładnego Pancolara. Pewnie też któryś z naszych forumowiczów. Niech ja go tylko rozpoznam.... :evil: Ten (Pancolar) nie jest tak rzadki, więc w końcu kupiłem i to (na jego szczęście ;-) ) taniej, niż w pierwszej próbie licytacji.
Jeszcze popoluję na tego efa, bo z tego, co piszesz, i z tego co już wiedziałem to jednak warto.

Na analoga to szkło perfekcyjne, 24 na analogu to juz bardzo szeroko, ale dość rzadkie taki biały kruczek. Ja akurat latam z LX więc mi szkielko z AF też potrzebne nie było, bo do kompletu mam serię K którą zreszą bardzo lubię ;).

Obiecuję, że pogrzebię i poszukam :)
Uczule też Helmuta, Helmut zbiera wszystko co ma cokolwiek wspólnego z Minoltą a, że on szpera po całej Europie i wyrywa sprzęt z przepastnych zapomnianych magazynów to czasem trafia takie cuda, że mi kopara opada - a jak mu się trafia coś z Pentaxa to ląduje u mnie.

Sampelki spróbuje dziś jakieś zrobić jak znajdę trochę czasu.

Grzechotnik, z góry też dziękuję za Helmuta.
Gdyby znalazł się przy okazji wiadomy obiektyw w akceptowalnej cenie, to byłbym zobowiązany, gdybyś zechciał dać mi znać.

Właśnie czuję - mało - jestem pewny, że do analoga byłby idealny.
Wcześniej chciałem F 50/1,7, ale mimo jego uznanej marki uznałem, że zoom z szerokim kątem i o zbliżonej jakości będzie bardziej uniwersalny.
I wcale nie odpycha mnie przesłona f/4, bo tak naprawdę to w większości przypadków światła do robienia zdjęć jest dosyć. I analogiem nie robi się serii 100 zdjęć, by złowić jedno dobre. Ekonomia to raz, a inny "stan skupienia" to dwa.

Przesyłam niskie ukłony.

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
Mam to szkło i potwierdzam opinię - jest SUPER!

[ Dodano: 2013-07-11, 20:39 ]
a jeśli chodzi o szeroki kąt na analogu to nie ma nic miodniejszego o FAJ18-35...

pawgra, jak się Ci już znudzi i będziesz chciał go się tanio pozbyć.....to wiesz.

natus  Dołączył: 28 Mar 2008
http://www.pentaxuser.co....excellent-41346

Tutaj ktoś chce go się pozbyć - podpytaj a może zgodzi się wysłać do PL (pomimo, że pisze UK only :-? )

180 funtów?
Cholera, a mi się wydawało, że ludzi poniosło i sprzedałem drogo :).

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
160 i dalej czeka na propozycje.

Nikt go nie chce kupić.

natus, mam już szansę, by go nabyć z rodzimego źródła

Grzechotnik, nie porównuj nieporównywalnego. Tam raczej nie spotyka się miesięcznych pensji "do ręki" w wysokości 250funtów (w przeliczeniu na złotówki), jak to bywa w Polsce.
Dobrze sprzedałeś i basta.

[ Dodano: 2013-07-16, 13:20 ]
Pentagram napisał/a:
Nikt go nie chce kupić.

Bo to słabiuśkie szkło :-P

Skocz do: