squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
na razie żadne, jestem w pracy, sigma w bagażniku, w domu będę chyba dopiero po 23.00, trzeba na te obiektywy pozarabiac :-( nie wiem czy nie przestrzele jej dopiero rano...

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Pewnie, że rano. W dobrym świetle kotki się lepiej prezentują. ;-)

pool80  Dołączył: 03 Sie 2010
no to czekamy co i jak. sample miło widziane :-)

Pentagram napisał/a:
Pewnie, że rano. W dobrym świetle kotki się lepiej prezentują. ;-)

jaki uszczypliwiec :-) ale i tak Cie lubię :-)

teraz poważnie:
1/ organoleptycznie wrażenia bardzo pozytywne: obiektyw jest mniejszy, zgrabniejszy od poprzednika, pierścien zoomu chodzi bardzo równo i dośc miękko - fajnie. HSM jak HSM - ani szybszy ani wolniejszy niż w poprzedniej sigmie.
2/ "na szbko" parę pstyków w domu z lampą (i nie kotki!) - na pełnej dziurze - długi koniec odczuwalnie lepszy niż w poprzedniej wersji, krótrzy na 2,8 nieco słabszy, ale dramatu nie ma.

Na razie mi się podoba, zobaczymy jak w codziennym użytkowaniu :-)

pool80  Dołączył: 03 Sie 2010
squonk, ponawiam prośbę o sampelki, o wrażenia i co tam jeszcze mógł byś napisać...

tylko kuchnia czasu trochę by mi się przydało.. może się uda coś mi zrobić na dniach, dziś wyjeżdżam na dwa dni do Gdańska na szkolenie, aparat z sigmą zabieram....Byłem kilka dni temu w Gliwicach, ale mieliśmy tak napięty grafik, że po powrocie do hotelu padłem... :-(

[ Dodano: 2013-07-06, 17:52 ]
kilka pstryków z rzeczonej sigmy z wczoraj z Gdańska, pogoda kiepska i czasu mało... starczyło na kawę w "Pikawie" i krótki spacer.

1.

2.

3.

4.

5.

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
Test tego obiektywu nie od "optycznych" ;-)

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Mam jedną z pierwszych wersji tego szkiełka , napęd AF klasyczny i muszę przyznać z nowa wygląda mniej solidnie , więcej plastiku.
Przełącznik AF/MF chyba niezbyt potrzebny w naszym systemie.
Lepiej by zrobili wprowadzając Quick-shift focus znany z kita....
Napęd AF HSM to pewnie duży plus przy filmowaniu?
Czy mógłbyś coś więcej napisać na temat jego działania w czasie kręcenia filmów ?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
wg tego testu na PF, QSF jest obecny

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
Markus napisał/a:
Lepiej by zrobili wprowadzając Quick-shift focus znany z kita....
Napęd AF HSM to pewnie duży plus przy filmowaniu?
Przecież każdy HSM ma QFS i to wynika z zasady działania HSM.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Jeśli jest tak jak piszecie to istnienie tego przełącznika jest jeszcze bardziej bezsensowne...

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
dzięki niemu można korzystać z pułapki ostrości przy ostrzeniu manualnym (przynajmniej tak to działa w DA*)

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
ZbyszekB napisał/a:
Przecież każdy HSM ma QFS i to wynika z zasady działania HSM.

Nie każdy. Poprzednia Sigma 17-70 HSM OS nie miała QSF.

schwefel napisał/a:
nie miała QSF
A co to jest ten QSF? Jaka jest definicja? Jak to działa? Z dyskusji tutaj wnioskuję że chyba nie do końca zdaję sobie sprawę co to jest więc poproszę o dokładne wyjaśnienie.

Markus napisał/a:
Mam jedną z pierwszych wersji tego szkiełka , napęd AF klasyczny i muszę przyznać z nowa wygląda mniej solidnie , więcej plastiku.

ja mam odmienne zdanie: w/g mnie jest najfajniej wykonaną wersją - mówię to w oparciu o posiadaną rzeczoną sigmą 17-70 c, jak i w oparciu o posiadane niegdyś obie poprzednie wersje.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
ZbyszekB napisał/a:
A co to jest ten QSF? Jaka jest definicja? Jak to działa?

Quick Shift Focus to nazwa handlowa Pentaksa i w tym wszystkim najmniej istotna. Rozchodzi się o to, czy można kręcić pierścieniem ustawiania ostrości bez rozłączania napędu AF po zakończeniu jego pracy.

Nie wynika to z zasady działania HSM, tylko jak jest pierścień ostrości połączony z silnikiem ultradźwiękowym. Tańsze sigmy z uproszczonym HSM miały dotychczas pierścień ostrości połączony sztywno z silnikiem, więc kręcił się podczas pracy AF i z tego co pamiętam trzeba było wyłączyć AF na obiektywie, aby swobodnie kręcić pierścieniem ostrości, jak np w Micro USM Canona. Natomiast w droższych Sigmach np 50-150/2.8 pierścień nie był połączony sztywno z silnikiem i można było w każdym momencie ustawić ostrość samemu, czyli Full Time Manual jak w pierścieniowych USM Canona.

Żeby było śmieszniej, to photozone pisze w teście tej sigmy ze stabilizacją i mocowaniem Nikona, że FTM nie ma. Może squonk w wolnej chwili rozwieje nasze wątpliwości :-)

WuWu84 napisał/a:
Quick Shift Focus to nazwa handlowa Pentaksa i w tym wszystkim najmniej istotna. Rozchodzi się o to, czy można kręcić pierścieniem ustawiania ostrości bez rozłączania napędu AF po zakończeniu jego pracy.
No to jeden temat mamy wyjaśniony. :-)

WuWu84 napisał/a:
Nie wynika to z zasady działania HSM, tylko jak jest pierścień ostrości połączony z silnikiem ultradźwiękowym. Tańsze sigmy z uproszczonym HSM miały dotychczas pierścień ostrości połączony sztywno z silnikiem, więc kręcił się podczas pracy AF
Mam taką droższą Sigmę i muszę sprawdzić czy pierścień ręcznego ustawiania ostrości kręci się jak działa AF. Mam tez Pentaxa z SDMem i też dziś sobie to sprawdzę.

WuWu84 napisał/a:
i z tego co pamiętam trzeba było wyłączyć AF na obiektywie, aby swobodnie kręcić pierścieniem ostrości, jak np w Micro USM Canona. Natomiast w droższych Sigmach np 50-150/2.8 pierścień nie był połączony sztywno z silnikiem i można było w każdym momencie ustawić ostrość samemu, czyli Full Time Manual jak w pierścieniowych USM Canona.
I to jest właśnie ciekawe. Rozumiem że jak działa AF w obiektywie z HSM to w tym czasie pierścień ostrości może się kręcić lub nie w zależności od konstrukcji. Ale jak korpus ustawi ostrość i potwierdzi ten fakt kropką w wizjerze to silnik HSM przestaje pracować. Jak już silnik HSM (SDM, SSM, USM czy jak zwał tak zwał) się zatrzyma to z jego konstrukcji i zasady działania wynika że on nie stawia oporu i pozwala swobodnie nim kręcić. Wobec tego powinno się dać przestawić ostrość po tym jak przestanie działać AF. Inne silniki, w tym ten w korpusie, posiadają przekładnie które nie pozwalają swobodnie nimi kręcić i stąd brak możliwości korygowania ostrości. Pentax wymyślił swój QFS właśnie do silników innych niż SDM i działa on na zasadzie automatycznego sprzęgła które odłącza pierścień ostrości od silnika. Dzięki temu rozwiązaniu jest możliwe doostrzenie bez wysprzęglania.

WuWu84 napisał/a:
Żeby było śmieszniej, to photozone pisze w teście tej sigmy ze stabilizacją i mocowaniem Nikona, że FTM nie ma. Może squonk w wolnej chwili rozwieje nasze wątpliwości :-)
Też jestem ciekawy.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
ZbyszekB napisał/a:
Jak już silnik HSM (SDM, SSM, USM czy jak zwał tak zwał) się zatrzyma to z jego konstrukcji i zasady działania wynika że on nie stawia oporu i pozwala swobodnie nim kręcić.

No właśnie wygląda na to, że pod tymi skrótami literowymi kryją się różne konstrukcje i czasami tylko producent je rozróżnia jak Canon na Micro-USM i USM. Zresztą tak samo jest w Pentaksie: SDM w DA* nie kręci pierścieniem ostrości, choć zdaje się, że nie ma tam silnika pierścieniowego, a SDM w DA 17-70 kręci pierścieniem jak w śrubokrętowych obiektywach.

Także nie przywiązywał by specjalnego znaczenia do nazw i skrótów handlowych producenta: silniki, które wymieniłeś łączy z punktu widzenia użytkownika cicha praca, a jak są rozwiązane mechanicznie (nie wspominając szybkości działania) to już zależne od konkretnego obiektywu.

Nie jest to jakiś "must have" w obiektywie, ale fajnie jakby ta spacerowa sigma go miała: na krótkim końcu po prostu nie zawsze trzeba sięgać po AF.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
ZbyszekB napisał/a:
Jak już silnik HSM (SDM, SSM, USM czy jak zwał tak zwał) się zatrzyma to z jego konstrukcji i zasady działania wynika że on nie stawia oporu i pozwala swobodnie nim kręcić.
Tak by było, gdybyś kręcił "ośką" silnika. A kręcąc pierścieniem ostrości kręcisz faktycznie przekładnią przyspieszającą - silnik widzi ją jako redukującą obroty - i dlatego są opory. Jak duże to zależy od jakości przekładni i jej przełożenia.

meme  Dołączyła: 22 Kwi 2013
Wygląda na to, że obiektyw oficjalnie jest już w Polsce :)
Czy obiektyw z naszym mocowaniem zamiast OS ma IF czy to jest jakaś starsza wersja obiektywu? link

Skocz do: