Pentagram napisał/a:Pewnie, że rano. W dobrym świetle kotki się lepiej prezentują.
K-50 / K-70
Stare stałki,kilka zomów,fiszka,lampa.
Moja galeria na 500px :
http://500px.com/oxygenum
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
Przecież każdy HSM ma QFS i to wynika z zasady działania HSM.Markus napisał/a:Lepiej by zrobili wprowadzając Quick-shift focus znany z kita....
Napęd AF HSM to pewnie duży plus przy filmowaniu?
K-50 / K-70
Stare stałki,kilka zomów,fiszka,lampa.
Moja galeria na 500px :
http://500px.com/oxygenum
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
ZbyszekB napisał/a:Przecież każdy HSM ma QFS i to wynika z zasady działania HSM.
A co to jest ten QSF? Jaka jest definicja? Jak to działa? Z dyskusji tutaj wnioskuję że chyba nie do końca zdaję sobie sprawę co to jest więc poproszę o dokładne wyjaśnienie.schwefel napisał/a:nie miała QSF
Markus napisał/a:Mam jedną z pierwszych wersji tego szkiełka , napęd AF klasyczny i muszę przyznać z nowa wygląda mniej solidnie , więcej plastiku.
ZbyszekB napisał/a:A co to jest ten QSF? Jaka jest definicja? Jak to działa?
No to jeden temat mamy wyjaśniony.WuWu84 napisał/a:Quick Shift Focus to nazwa handlowa Pentaksa i w tym wszystkim najmniej istotna. Rozchodzi się o to, czy można kręcić pierścieniem ustawiania ostrości bez rozłączania napędu AF po zakończeniu jego pracy.
Mam taką droższą Sigmę i muszę sprawdzić czy pierścień ręcznego ustawiania ostrości kręci się jak działa AF. Mam tez Pentaxa z SDMem i też dziś sobie to sprawdzę.WuWu84 napisał/a:Nie wynika to z zasady działania HSM, tylko jak jest pierścień ostrości połączony z silnikiem ultradźwiękowym. Tańsze sigmy z uproszczonym HSM miały dotychczas pierścień ostrości połączony sztywno z silnikiem, więc kręcił się podczas pracy AF
I to jest właśnie ciekawe. Rozumiem że jak działa AF w obiektywie z HSM to w tym czasie pierścień ostrości może się kręcić lub nie w zależności od konstrukcji. Ale jak korpus ustawi ostrość i potwierdzi ten fakt kropką w wizjerze to silnik HSM przestaje pracować. Jak już silnik HSM (SDM, SSM, USM czy jak zwał tak zwał) się zatrzyma to z jego konstrukcji i zasady działania wynika że on nie stawia oporu i pozwala swobodnie nim kręcić. Wobec tego powinno się dać przestawić ostrość po tym jak przestanie działać AF. Inne silniki, w tym ten w korpusie, posiadają przekładnie które nie pozwalają swobodnie nimi kręcić i stąd brak możliwości korygowania ostrości. Pentax wymyślił swój QFS właśnie do silników innych niż SDM i działa on na zasadzie automatycznego sprzęgła które odłącza pierścień ostrości od silnika. Dzięki temu rozwiązaniu jest możliwe doostrzenie bez wysprzęglania.WuWu84 napisał/a:i z tego co pamiętam trzeba było wyłączyć AF na obiektywie, aby swobodnie kręcić pierścieniem ostrości, jak np w Micro USM Canona. Natomiast w droższych Sigmach np 50-150/2.8 pierścień nie był połączony sztywno z silnikiem i można było w każdym momencie ustawić ostrość samemu, czyli Full Time Manual jak w pierścieniowych USM Canona.
Też jestem ciekawy.WuWu84 napisał/a:Żeby było śmieszniej, to photozone pisze w teście tej sigmy ze stabilizacją i mocowaniem Nikona, że FTM nie ma. Może squonk w wolnej chwili rozwieje nasze wątpliwości
ZbyszekB napisał/a:Jak już silnik HSM (SDM, SSM, USM czy jak zwał tak zwał) się zatrzyma to z jego konstrukcji i zasady działania wynika że on nie stawia oporu i pozwala swobodnie nim kręcić.
Tak by było, gdybyś kręcił "ośką" silnika. A kręcąc pierścieniem ostrości kręcisz faktycznie przekładnią przyspieszającą - silnik widzi ją jako redukującą obroty - i dlatego są opory. Jak duże to zależy od jakości przekładni i jej przełożenia.ZbyszekB napisał/a:Jak już silnik HSM (SDM, SSM, USM czy jak zwał tak zwał) się zatrzyma to z jego konstrukcji i zasady działania wynika że on nie stawia oporu i pozwala swobodnie nim kręcić.
ZX-7, K-5, Kadyszka i jeden limited