„Każdy może tworzyć byleco i ma prawo być z tego zadowolonym, byleby nie był w swej pracy szczerym i znalazł kogoś, kto równie kłamliwie będzie to podziwiał.” Witkacy
Rzecz w tym, że Słowacki był wielkim poetą i Gombrowicz z tym akurat nie dyskutował.laaval napisał/a:No cóż, ale zawsze gdzieś tam w głowisi kołaczą się te słowa "Słowacki wielkim poetą był..." i mam świadomość tego, że zawsze znajdą się tacy, którzy te granice sztuka-chłam będą chcieli narzucić
nie jest wcale taka duża.laaval napisał/a:"I know it when I see it" To samo mogę na własne potrzeby powiedzieć o sztuce.
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
jorge.martinez napisał/a:laaval napisał/a:To co dziś jest sztuką za kilka lat może stać się sztuką przez jeszcze większe "SZ" a może stać się chłamem. I odwrotnie, dzisiejszy chłam może stać się sztuką.
Bardzo byłbym wdzięczny za przykłady.
CytatPłodnym i równie niedocenionym artystą był holenderski malarz Vincent Van Gogh. W ciągu swego krótkiego życia (zmarł w wieku 37 lat) stworzył ponad 2 tysiące dzieł! Nie przyniosły one mu jednak ani sławy, ani pieniędzy, przez co holenderski artysta przez większość swego życia cierpiał biedę. Za życia Van Gogh sprzedał zaledwie 1 obraz, który kupiła zaprzyjaźniona malarka za cenę 400 franków. W niecały wiek po śmierci, obrazy Van Gogha osiągały już ceny rzędu kilkudziesięciu milionów dolarów!
Lubię puszki i szkła
Banalny, wyświechtany przykład. Poproszę o zależność w drugą stronę.CytatChoćby Van Gogh.
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
„Każdy może tworzyć byleco i ma prawo być z tego zadowolonym, byleby nie był w swej pracy szczerym i znalazł kogoś, kto równie kłamliwie będzie to podziwiał.” Witkacy
I know it when I see itlaaval napisał/a:Zapytam się przekornie. A kto decyduje o tej estetyce?
pozdrawiam,
dzerrry
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
dzerry napisał/a:I know it when I see itlaaval napisał/a:Zapytam się przekornie. A kto decyduje o tej estetyce?
K-5, S9600
120 | 135 | APS-C
laaval napisał/a:bEEf, No cóż, jak dla mnie jak najbardziej istnieje granica pomiędzy sztuką a chłamem. Ale to tylko i wyłącznie moje postrzeganie i granice wytyczone przeze mnie samego.
Michu napisał/a:Niech przykładem - skoro przy sporcie jesteśmy - będzie fakt, że w USA uznano oficjalnie League of Legends (co to urfa jest???) jako sport.
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
laaval, problem w tym, że sztuka ≠ estetyka.laaval napisał/a:Ale są ludzie, którzy mają kompletnie inne spojrzenie na ten temat.
pozdrawiam,
dzerrry
K5-II, kit 18-135, Tamron 28-75/2.8, Metz 48 AF-1, Slik PRO330dx, Dell 2209WA, statywy, lampki, parasolki... W domu jest też: DA 55-300. Moje zdjęcia (kliknij w "www").
Michu napisał/a:Niech przykładem - skoro przy sporcie jesteśmy - będzie fakt, że w USA uznano oficjalnie League of Legends (co to urfa jest???) jako sport.
K-5, S9600
laaval, żeby mieć wystawę (nie mówie o wystawie w knajpie, tylko w pierwszej lepszej galerii z kuratorem) bez znaczenie czy to fotografia, malartswo, rzeźba czy streetart, trzeba CHCIEĆ, bardzo mocno CHCIEĆ, byc totalnie zdeterminowanym, podporządkować pod to swoje życie, a przede wszystkim wiedzieć dlaczego i potrafić to składnie wytłumaczyć obcemu człowiekowi.laaval napisał/a:Niestety okazyjne wystawy takich prac pozostraną tylko epizodami, bo prace na trwale pewnie nigdy nie trafią do żadnej galerii, może w jakimś ograniczonym zakresie znajdą się w jakimś albumie.
pozdrawiam,
dzerrry
Bo?dzerry napisał/a:Wybacz, ale fotografia przedstawiająco piękno przyrody nadaje się co najwyżej do folderu nadleśnictwa, albo wystawę plenerową finansowaną ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska, a nie do galerii sztuki.
K-5, S9600
dzerry napisał/a:Wybacz, ale fotografia przedstawiająco piękno przyrody nadaje się co najwyżej do folderu nadleśnictwa, albo wystawę plenerową finansowaną ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska, a nie do galerii sztuki.
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
pozdrawiam,
dzerrry
Sebastian napisał/a:Może niewysokich lotów, może niewybredna, może płytka i prosta, ale niewątpliwie sztuka.
bEEf napisał/a:czy prezentacja wyselkcjonowanej, ale dość łatwej w odbiorze sztuki wizualnej nie przyczyniła by się do edukacji estetycznej?
nie ma mnie w internecie