TLu napisał/a:W tym kontekście dla mnie pacyfizm trąci Targowicą czy jej współcześniejszą wersją: "nie będziemy umierać za Gdańsk".
Lipa napisał/a:Wiesz takim klasycznym przykładem jest tu Mahatma Gandhi - człowiek, któy swoją postawą wielokrotnie dawał do zrozumienia że jest gotowy umierać dla sprawy. Natomiast raczej nie zamierzał nikogo zabić w imię czegokolwiek. Czy był w tym skuteczny? Ponoć tak...
pozdrawiam Olgierd
olgierd napisał/a:lipalipski napisał/a:
Za nic mam ten kawałek ziemi -w sensie nie obchodzi mnie czy rządzą nim Polacy, Niemcy czy Żydzi.
Dosłownie b.z.d.u.r.a.
olgierd napisał/a:Cierpieliśmy przez to cały tzw. "uprzedni okres", cierpimy i dziś. Vide wypowiedzi "mnie jest wszystko jedno..."...
olgierd napisał/a:lipalipski napisał/a:
Osobiście w razie konfliktu takiego jaki zaczął się w '39 możliwie najszybciej znalazłbym się za granicą.
Być może nawet ktoś by Ci to ułatwił. A może byś nie zdążył.
lipalipski napisał/a:olgierd napisał/a:lipalipski napisał/a:
Za nic mam ten kawałek ziemi -w sensie nie obchodzi mnie czy rządzą nim Polacy, Niemcy czy Żydzi.
Dosłownie b.z.d.u.r.a.
Dosłownie ciężko uznać to za racjonalny argument.
Dla mnie istotna jest jakość rządów, a nie narodowość/obywatelstwo osób je sprawujących. Jeśli Twoje poglądy są bliższe nacjonalizmowi, to Twój problem.
olgierd napisał/a:Cierpieliśmy przez to cały tzw. "uprzedni okres", cierpimy i dziś. Vide wypowiedzi "mnie jest wszystko jedno..."...
Lipa napisał/a:olgierd napisał/a:lipalipski napisał/a:
Osobiście w razie konfliktu takiego jaki zaczął się w '39 możliwie najszybciej znalazłbym się za granicą.
Być może nawet ktoś by Ci to ułatwił. A może byś nie zdążył.
Czy się mylę czy odmawiasz innym wolnośći wyboru? Trochę dziwna jak na libertarianina
pozdrawiam Olgierd
TLu napisał/a:Polecam ciekawą analizę Powstania, czy warto czy nie i jeśli tak to kiedy, do poczytania tutaj LINK
K10D/Z1p/SuperA/MX
olgierd napisał/a:Nie wiem jak mam rozumieć słowa "za nic mam ten kawałek ziemi" ale myślę, że w 1939 roku Twój "nienacjonalizm" nie miałby wiele do powiedzenia.
olgierd napisał/a:olgierd napisał/a:
Cierpieliśmy przez to cały tzw. "uprzedni okres", cierpimy i dziś. Vide wypowiedzi "mnie jest wszystko jedno..."...
Jedni cierpieli, inni nie.
... teraz chyba zaczynam rozumieć
CytatMylisz się. Hint: albo okupant by Ciebie gdzieś wywiózł albo uśmiercił. Inna sprawa, że we własnym przekonaniu dopuszczam zbiorowy pobór w takiej sytuacji, w jakiej Polska znalazła się w 1939 roku.
I kulkę w łeb za dezercję.
To w takim razie się poprawia. Pamiętam parę lat temu mały skandal, kiedy ustawiono wielki bilboard tuż obok pomnika upamiętniającego śmierć załogi Liberatora zestrzelonego nad Warszawą. Ciekawe, czy to się zmieniło.tref napisał/a:ważne jest, że z roku na rok miasto na minutę praktycznie zamiera
lipalipski napisał/a:Polecam "Limeryki o narodach" Kaczmarskiego. Szczególnie ostatnią zwrotkę i refren. I szczególnie z płyty "Bankiet".
A już "Protest" to obowiązkowo: "Do czynu niech się rwie kto chce /Syzyfów tutaj nie braknie /więc nabierajcie ich, nie mnie /na Polskę naszych pragnień /moje pragnienia moja rzecz /niech w sercu mi się gnieżdżą /mówcie mi zostań, mówcie pracz /a ja i tak wyjeżdżam (...) Na nogi stanę pracą rąk /bez boga i przypadku /a pomoc stamtąd, ludziom stąd /odpiszę od podatku"
Rozumując w ten sposób to zostałby nam tylko 11 listopada, bo nawet 8 maja by odpadł (trudno Polskę uznać za zwycięzcę w II WŚ)diplodok napisał/a:co do powstania to niezrozumiale jest dla mnie swietowanie klesk
Do upadku Czechsłowacji myśmy też przyłozyli rękę. Uważam to zresztą za największy błąd polskiej polityki zagranicznej w 20-leciu. W 1939 sie poddali, bo nie mieli innego wyjścia, bez sojuszników (nawet teoretycznych) i bez umocnień sudeckich. Ale oni też straty ponosli. Za zamach na R. Heydricha Niemcy zrównali z ziemią (dosłownie) jedną z czeskich wsi i wymordowali mieszkańców.Enzo napisał/a:Gdybym nie był Polakiem chciałbym być Czechem - oni wiedzą co jest najcenniejsze - życie.
djack napisał/a:lipalipski napisał/a:
Polecam "Limeryki o narodach" Kaczmarskiego. Szczególnie ostatnią zwrotkę i refren. I szczególnie z płyty "Bankiet".
A już "Protest" to obowiązkowo: "Do czynu niech się rwie kto chce /Syzyfów tutaj nie braknie /więc nabierajcie ich, nie mnie /na Polskę naszych pragnień /moje pragnienia moja rzecz /niech w sercu mi się gnieżdżą /mówcie mi zostań, mówcie pracz /a ja i tak wyjeżdżam (...) Na nogi stanę pracą rąk /bez boga i przypadku /a pomoc stamtąd, ludziom stąd /odpiszę od podatku"
To akurat żaden argument, biorąc pod uwagę, że Kaczmarski był kosmopolitą.
pawel1967 napisał/a:Jeszcze niedawno w Krakowie Zomowiec prosił swojego dowódcę o wyłączenie go z akcji bo w zakładzie pacyfikowanym pracował.Został na miejscu zastrzelony,dochodzenia nie było.
A czy zauwazyles, ze w Polsce caly czas patrzy sie na czlowieka przez pryzmat jego narodowosci? Nigdy tego nie rozumialem. Dla wiekszosc Polakow, kazdy Niemiec jest najpierw Niemcem, z calym bagazem historycznym, a dopiero potem czlowiekiem. Gdy wychodzilem na ulice z akcjami dotyczacymi praw czlowieka w Chinach, co drugi przechodzien mowil:"Panie, tam ich tyle jest, ze nawet jak 1000 zabija to niewielka strata". Cala nasze polskie postrzeganie rzeczywistosci jest tym skazone.lipalipski napisał/a:A cytst ten stąd, że jestem internacjonalistą (w ujęciu demokratycznym). A może nawet kosmopolitą, chociaż nie wierzę w zasypanie między ludźmi wszystkich historycznych podziałów. Niestety.
pozdrawiam,
dzerrry
lipalipski napisał/a:Jedni cierpieli, inni nie.
djack napisał/a:Rozumując w ten sposób to zostałby nam tylko 11 listopada, bo nawet 8 maja by odpadł (trudno Polskę uznać za zwycięzcę w II WŚ)
lipalipski napisał/a:nie wierzę w zasypanie między ludźmi wszystkich historycznych podziałów. Niestety.
Nikogo nie interesuje nigdy to, co mówi reakcjonista. Ani wtedy, kiedy to mówi, bo wówczas wydaje się to absurdalne – ani po kilku latach, bo wówczas wydaje się to oczywiste.
lipalipski napisał/a:A już "Protest" to obowiązkowo: "Do czynu niech się rwie kto chce /Syzyfów tutaj nie braknie /więc nabierajcie ich, nie mnie /na Polskę naszych pragnień /moje pragnienia moja rzecz /niech w sercu mi się gnieżdżą /mówcie mi zostań, mówcie pracz /a ja i tak wyjeżdżam (...) Na nogi stanę pracą rąk /bez boga i przypadku /a pomoc stamtąd, ludziom stąd /odpiszę od podatku"
dzerry napisał/a:A czy zauwazyles, ze w Polsce caly czas patrzy sie na czlowieka przez pryzmat jego narodowosci? Nigdy tego nie rozumialem.
Ż jest P... p.
dzerry napisał/a:A czy zauwazyles, ze w Polsce caly czas patrzy sie na czlowieka przez pryzmat jego narodowosci?
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
diplodok napisał/a:lipalipski napisał/a:
nie wierzę w zasypanie między ludźmi wszystkich historycznych podziałów. Niestety.
na szczescie
djack napisał/a:danpe_ napisał/a:Były inne powstania w Polsce - wygrane
tylko jedno - wielkopolskie
Cóż, moim zdaniem Rosjanie maja takie samo prawo świętować wygonienie nas z Kremla, jak my bitwę warszawską.diplodok napisał/a:Jeśli Rosjanie jako święto narodowe uznali wyzwolenie Moskwy spod polskiej okupacji
Nie rozpatrywałbym hołdu pruskiego w kategoriach sukcesu, a wręcz przeciwnie. Raczej jako poważny błąd polityczny popełniony w imię rodzinnych sentymentów. Ale co do jednego się zgadzam, analizą historii powinni zajmować się fachowcy, a nie politycy (ale w dzisiejszej sytuacji to chyba złudne marzenia, niestety).diplodok napisał/a:Dzień Hołdu Pruskiego?