plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
OS to redukcja drgań a IF wewnętrzne ogniskowanie więc dotyczy czego innego. W linku który podałaś masz również link do objaśnienia oznaczeń.

meme  Dołączyła: 22 Kwi 2013
plwk napisał/a:
OS to redukcja drgań a IF wewnętrzne ogniskowanie więc dotyczy czego innego. W linku który podałaś masz również link do objaśnienia oznaczeń.

Znam objaśnienia, ale myślałam że obiektyw z linii contemporary jest tylko z OS (lub w Pentaksie bez), o tym z IF nie słyszałam, stąd pytani czy to nie jakiś starszy model, czy po prostu rekompensata za brak stabilizacji.

igorrro  Dołączył: 18 Lip 2011
ten obiektyw jest lepszy optycznie od Sigmy 17 - 50 2.8 HSM?

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
A tak przy okazji - gdyby ktoś chciał mieć profil tego obiektywu do LR 4 czy 5 (bo w tych wersjach nie ma profilu dla wersji "pentaksowej"), to wystarczy skopiować i zmodyfikować profil zrobiony przez Adobe dla innych systemów. Porównałem zawartość profili dla tej Sigmy z mocowaniem Nikona, Canona i Sigmy - oczywiście różnią się tylko danymi nagłówków każdego z bloków zawierających dane z pomiarów, bo optycznie to przecież dokładnie te same instrumenty. Prawdopodobnie w Adobe zrobili profil dla wersji np. "sigmowej" i skopiowali do profili dla innych mocowań. Gdyby mierzyli każdy obiektyw z konkretnym bagnetem, byłyby raczej jakieś drobne (lub grube ;-) ) rozbieżności między egzemplarzami...

Możliwe, że w finalnym LR 5.2 Adobe zrobi już co trzeba (w RC jeszcze "naszego" profilu brak, chyba że mnie zaćmiło i nie widzę).

Ogólnie rzecz sprowadza się do podmiany powtarzających się bloków (na przykładzie profilu dla Nikona):

stCamera:Make="NIKON CORPORATION"
stCamera:CameraRawProfile="True"
stCamera:LensID="142"
stCamera:Lens="17.0-70.0 mm f/2.8-4.0"
stCamera:LensInfo="170/10 700/10 28/10 40/10"
stCamera:CameraPrettyName="NIKON CORPORATION"
stCamera:LensPrettyName="SIGMA 17-70mm F2.8-4 DC MACRO OS HSM C013"
stCamera:ProfileName="Adobe (SIGMA 17-70mm F2.8-4 DC MACRO OS HSM C013, NIKON CORPORATION)"

na:

stCamera:Make="PENTAX"
stCamera:CameraRawProfile="True"
stCamera:Lens="Sigma Lens"
stCamera:CameraPrettyName="PENTAX"
stCamera:LensPrettyName="SIGMA 17-70mm F2.8-4 DC MACRO OS HSM C013"
stCamera:ProfileName="Adobe (SIGMA 17-70mm F2.8-4 DC MACRO OS HSM C013, PENTAX)"

Muszę jeszcze przeprowadzić testy, ale wygląda na to, że jest OK.

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
Dla tej Sigmy można ustawić:
stCamera:LensID="8 14"
bo taki jest jej identyfikator w exif. Powinno rozpoznawać automatycznie, ale nie mam jak sprawdzić bo nie posiadam ani szkła, ani żadnych raw-ów z niego.

[ Dodano: 2013-08-27, 17:21 ]
Blok:
stCamera:LensInfo="170/10 700/10 28/10 40/10"
można myślę zostawić bo w Pentax-owych profilach również występuje. To jest zapis ofniskowej i przysłony.

Makler, słusznie.

Wygląda na to, że LensID to w tym wypadku "8 30" (8 14, to Sigma bez "C").
W poniedziałek dam znać, jakie to dało efekty. Do tego czasu jestem w lesie pod Białowieżą i jestem pozbawiony dostępu do LR ;-)

Jesteśmy szybsi, niż Adobe (chyba, że do poniedziałku "wypuszczą" LR 5.2 z profilem :-D

meme  Dołączyła: 22 Kwi 2013
Mam pytanie o dopuszczalną granicę błędu AF. Mam wrażenie, że mój egzemplarz nie trafia dokładnie w punkt, ale ok. 2 mm dalej/bliżej - czy to będzie miało duże znaczenie w zdjęciach makro, ale nie odzwierciedlających np. oka muchy (i tak takich odwzorowań tu nie dostanę), ale np. całą muchę (gdzie cała ma być ostra)? Przepraszam za być może laickie pytanie :)
Karta testowa robiona ze statywu.
Zdjęcie z etykietą - ostrzenie na środkową choinkę.
https://plus.google.com/photos/115538484134287840075/albums/5917080758808434113

Profil "kopiowany" działa. Lightroom wykrywa obiektyw i wprowadza korekty.
Jedyny minus, to chyba to, że profilu nie ma w pliku "index.dat" w katalogu aplikacji (...\Adobe Photoshop Lightroom\Resources\LensProfiles\Index.dat), więc w trybie automatycznym profil nie jest wybierany samoczynnie. Zobaczymy co będzie ostatecznie w LR 5.2 ;-)

emilo  Dołączył: 15 Paź 2013

emilo napisał/a:
http://www.pentaxforums.c...conclusion.html

No tak, to całkiem udany obiektyw ;-)

Aha - LR 5.2 ma już odpowiedni profil. Okazał się identyczny z tym "montowanym ręcznie" przed pojawieniem się ostatecznej wersji 5.2.

emilo  Dołączył: 15 Paź 2013
dziś przyszło mi to szkło i podsyłam w linku parę fotek z K-5

http://s1292.photobucket....a?sort=3&page=1

Skocz do: