nietriger napisał/a:czy u was też coś lata w środku pr
Nie ma głupich pytań. Są tylko głupie odpowiedzi. / http://nemo1125.blogspot.com/
triger napisał/a:czy u was też coś lata w środku przy przechylaniu szkła do przodu i do tyłu?
Lubię puszki i szkła
K5/8/10-20/24-70/28/50/70-300
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
KAT napisał/a:mój Samyang w ogóle nie zamyka przysłony. Krótko mówiąc dziura jest zawsze pełna (tak to wygląda kiedy zaglądam w obiektyw), niezależnie czy kręcę pierścieniem przysłony, czy ustawiam ją w body.
KAT napisał/a:Czy w ogóle podczas kręcenia pierścieniem po odpięciu obiektywu przysłona powinna się zamykać i otwierać?
KAT napisał/a:Zdjęcia zrobione na M z otwartą i zamkniętą niczym się nie różnią pod względem GO, jedynie wraz z domykaniem robią się coraz bardziej prześwietlone.
Enzo napisał/a:ustaw w aparacie użycie pierścienia przysłony na "dozwolone".
KAT napisał/a:ustawiam ją w body
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
Dużo różności
Nie wiem czy trzeba czekać aż do zimy. Ja mogę Ci sprawdzić co się stało i ewentualnie naprawić. Pozostaje kwestia spotkania się - oczywiście w Warszawie.KAT napisał/a:Dziękuję, w takim razie zimą poleci do naprawy... bo i tak pstrykam na otwartej, a jesień bez jasnego manuala pod ręką uważam od niedawna za zmarnowaną
K10D + RikenonM42 135 2,8 + SMC M50 1,7
Też tak kiedyś myślałem ale sprawa wygląda nieco inaczej. Jak się kręci pierścieniem ostrości bardzo powoli i przestanie natychmiast jak tylko zapali się zielona kontrolka potwierdzania ostrości to mamy trafienie z ostrością idealnie "w punkt" (oczywiście jak czujnik AF w body jest dobrze skalibrowany). Problem jest w tym, że jeśli przekręcimy pierścień ostrości trochę dalej to kontrolka potwierdzania ostrości w dalszym ciągu się świeci chociaż w rzeczywistości już przejechaliśmy za daleko. Można sprawdzić to czekając chwilę aż zgasną informacje w wizjerze i ponownie wcisnąć spust migawki do połowy, nie zmieniając przy tym ustawienia pierścienia ostrości. Wtedy dopiero widać, że kontrolka już się nie zapala. Także trzeba się nauczyć pracować z tą kontrolką i uważać aby natychmiast po potwierdzeniu ostrości przestać kręcić pierścieniem a rezultaty mogą być bardzo dobre.Ciziol napisał/a:Czyli polegając na potwierdzeniu ostrości jest to loteria - raz wceluje raz spudłuje.
Rozwiązanie jest proste - odpowiednia matówka i/lub muszla powiekszajaca.Ciziol napisał/a:Czyli polegając na potwierdzeniu ostrości jest to loteria - raz wceluje raz spudłuje.