"eN" System
Po pierwsze Kaczmarski wielokrotnie podkreślał, że jego twórczość nie jest głosem żadnego pokolenia tylko wyłącznie odzwierciedleniem jego własnych poglądów. Po drugie po 1990 r. świadomie wybrał życie zagranicą (od 1995 r, na stałe w Australii). Po trzecie Kaczmarski mówił w wywiadach o swoim kosmopolityzmie. twierdził np., że za ojczyzną "tęsknią ludzie, którzy nie potrafią zidentyfikować się z niczym poza własnym podwórkiem". Co nie znaczy, że nie podejmował tematyki narodowej bardzo trafnie analizując polską mentalność (patrz np. "Kantyczka z lotu ptaka", "Piosenka zza miedzy", "Przyśpiewka bylejaka o europejskości Polaka" i cały program "Sarmatia").daro napisał/a:Ktos napisal, że Kaczmarski był Kosmopolitą czy też Internacjonalistą....chyba nazwałbym to łagodnie pomyłką....trzeba pamiętać w jakich czasach tworzył i o czym pisał....i dlaczego, tak jak wielu ludzi Jego pokolenia wybrał życie na obczyźnie...
lipalipski napisał/a:Jak zawsze i wszędzie, od początków świata -jednym jest dobrze, a innym nie.
eryk napisał/a:Polsce nie ma społeczeństwa obywatelskiego.
eryk napisał/a:niska frekwencja wyborcza świadczy o tym ,że nie chce ono ponosić odpowiedzialności
djack napisał/a:Cóż, moim zdaniem Rosjanie maja takie samo prawo świętować wygonienie nas z Kremla, jak my bitwę warszawską.
daro napisał/a:ale będę go dalej wprowadzał w naszę historię i uczył Polskości.
lipalipski napisał/a:i pomyśleć, że był w dziejach czas, kiedy Polska była najbardziej tolerancyjnym z krajów Europy.
Nikogo nie interesuje nigdy to, co mówi reakcjonista. Ani wtedy, kiedy to mówi, bo wówczas wydaje się to absurdalne – ani po kilku latach, bo wówczas wydaje się to oczywiste.
diplodok napisał/a:to dobrze im mniej ludzi bedzie glosowac tym lepiej popierwsze jak ktos sie nie zna na polityce to niech nie glosuje
diplodok napisał/a:nie zycze sobie zeby takie osoby decydowaly o mnie
diplodok napisał/a:lipalipski napisał/a:
i pomyśleć, że był w dziejach czas, kiedy Polska była najbardziej tolerancyjnym z krajów Europy.
a teraz nie jest???
przejedz sie do Francji, USA to zobaczysz jak wyglada ta ich tolerancja do kolorowych czy Zydow
Wyczerpałeś temat moim zdaniem, nic dodać, nic ująć. A wnioski [co robić, jaką postawę przyjąć w przyszłości] niech każdy wyciągnie sam.daro napisał/a:Naród, który przestaje pamietać skazuje się na zagładę, mało tego On na tę zagładę zasługuje.....
jak ktoś się nie zna, nie powinien kandydować i zostać dopuszczony do kandydowania! Różnica u nas jest taka, że głosować ma prawo i obowiązek obywatelski każdy [!] natomiast do kandydowania są dopuszczani tylko Ci, którzy jakoś się wkupią w łaski partii politycznych. Nie masz racji! Jeśli tylu narzeka na władzę, to pytam - gdzie byli podczas głosowania? Jeśli nie głosowali, bo "się nie znali" wówczas, a teraz są już ekspertami, to mogę im polecić rozwiązanie dwustopniowe - plaster na gębę [żeby nie szczekać] i bilet na wyspy- bo tam podobno lepiej, niby wszystko za darmo i od ręki [akurat]diplodok napisał/a:to dobrze im mniej ludzi bedzie glosowac tym lepiej popierwsze jak ktos sie nie zna na polityce to niech nie glosuje
A dlaczego nie? Czy jest gorszy od Ciebie? To może zabrońmy głosowania tym, którzy zarabiają powyżej średniej krajowej, bo oni "już mają dobrze" ? Bez sensu pogląd.diplodok napisał/a:po drgie jak ktos pije calymi dniami wino w parku to niech nie glosuje
Zmień obywatelstwo, bo mam nadzieję, że ordynacji nikt aż tak dalece nie zepsuje!Cytatnie zycze sobie zeby takie osoby decydowaly o mnie
diplodok napisał/a:
lipalipski napisał/a:
i pomyśleć, że był w dziejach czas, kiedy Polska była najbardziej tolerancyjnym z krajów Europy.
| Pentax Z-1p | MX | FA*24/2.0 | FA 77/1.8 Ltd |
| Pentax 645n | FishEye 30/3.5 | FA645 45-85/4.5 | FA645 80-160/4.5 | FA645 200/4 | Voigtländer 6x9 |
| Pentax 67 | 6x7SMC 55/3.5 | 67SMC 105/2.4 |
| Contax G1 | Contax G2 | Biogon T* 28/2.8 | Planar T* 45/2.0 |
| Provia 100F | Provia 400F | HP5+ | TriX | Delta 100 | Waidodayo!
lipalipski napisał/a:
Więc może jednak im więcej ludzi głosuje, tym lepiej.
lipalipski napisał/a:diplodok napisał/a:
to dobrze im mniej ludzi bedzie glosowac tym lepiej popierwsze jak ktos sie nie zna na polityce to niech nie glosuje
Ciekawym na jakiej podstawie
lipalipski napisał/a:diplodok napisał/a:
nie zycze sobie zeby takie osoby decydowaly o mnie
Na szczęście Ty to sobie możesz życzyć. Tylko i wyłącznie.
wiec w sumie co cie to moze obchodzic...lipalipski napisał/a:Mój INTERnacjonalizm mówiłby przeze mnie.
lipalipski napisał/a:nasz ekspert
Nikogo nie interesuje nigdy to, co mówi reakcjonista. Ani wtedy, kiedy to mówi, bo wówczas wydaje się to absurdalne – ani po kilku latach, bo wówczas wydaje się to oczywiste.
zapraszam:
http://picasaweb.google.pl/cypis1
nowsze:
http://picasaweb.google.pl/cypska
"fotoblog":
http://fotocyp.blogspot.com
cypis napisał/a:nie wiem, jak zachowywałbym się w 1944. Zapewne bym zwariował.
Piękne, bo mówi o podobieństwach i różnicach zarazem.CytatChoć różnimy się od siebie, jak dwie krople czystej wody.
hasło dnia, pozwolisz, że sobie zanotuję!cypis napisał/a:Pławimy się we krwi i gubimy wśród grobów, wywołując duchy, które nie powiedzą nam jak normalnie żyć...
| Pentax Z-1p | MX | FA*24/2.0 | FA 77/1.8 Ltd |
| Pentax 645n | FishEye 30/3.5 | FA645 45-85/4.5 | FA645 80-160/4.5 | FA645 200/4 | Voigtländer 6x9 |
| Pentax 67 | 6x7SMC 55/3.5 | 67SMC 105/2.4 |
| Contax G1 | Contax G2 | Biogon T* 28/2.8 | Planar T* 45/2.0 |
| Provia 100F | Provia 400F | HP5+ | TriX | Delta 100 | Waidodayo!
cypis napisał/a:Zawsze mnie dziwi dlaczego wyznawcy "naszych", "wspólnych", "zdrowych" wartości tak się unoszą, gdy ktoś skorzysta z - normalnego zdawałoby się - ludzkiego prawa do wyznawania wartości odmiennych, a nawet do niewyznawania żadnych
diplodok napisał/a:"moge sie nie zgadzac z twoimi pogladami ale oddam zycie zebys mogl je swobodnie glosic"
cypis napisał/a:Smutne, że jak ktoś tak jak Lipa czy dzerry (szacunek chłopaki) spokojnie i jasno zadeklaruje swoje - odbiegające od polskiego kanonu - poglądy zaraz wywołuje niezdrowe emocje.
cypis napisał/a:zginęli - sądząc po owocach, nie po intencjach - bez większego sensu, choć malowniczo (z propagandowego punktu widzenia), zamiast z sensem żyć, pracować i tworzyć, jakoś mnie nie przekonuje... Ta martyrologia jest naszą kulą u nogi. Pławimy się we krwi i gubimy wśród grobów, wywołując duchy, które nie powiedzą nam jak normalnie żyć...
tref napisał/a:Tu się zgadzam w 100%!
lipalipski napisał/a:olgierd napisał/a:Nie wiem jak mam rozumieć słowa "za nic mam ten kawałek ziemi" ale myślę, że w 1939 roku Twój "nienacjonalizm" nie miałby wiele do powiedzenia.
Mój INTERnacjonalizm mówiłby przeze mnie. W sierpniu 1939 już by mnie tu nie było.
lipalipski napisał/a:Polecam "Limeryki o narodach" Kaczmarskiego. Szczególnie ostatnią zwrotkę i refren. I szczególnie z płyty "Bankiet".
lipalipski napisał/a:olgierd napisał/a:olgierd napisał/a:
Cierpieliśmy przez to cały tzw. "uprzedni okres", cierpimy i dziś. Vide wypowiedzi "mnie jest wszystko jedno..."...
Jedni cierpieli, inni nie.
... teraz chyba zaczynam rozumieć
Cóż, ciężko zaprzeczyć, że byli ludzie, którzy mieli źle. Ale oczywistością jest także to, że byli tacy, którzy mieli lepiej, niźli mieliby żyjąc w XX-leciu międzywojennym. I dotyczy to było, nie było całych warstw społecznych.
lipalipski napisał/a:Jednostronność widzenia świata i historii to w zasadzie ślepota.
lipalipski napisał/a:olgierd napisał/a:Mylisz się. Hint: albo okupant by Ciebie gdzieś wywiózł albo uśmiercił. Inna sprawa, że we własnym przekonaniu dopuszczam zbiorowy pobór w takiej sytuacji, w jakiej Polska znalazła się w 1939 roku.
I kulkę w łeb za dezercję.
I to już jest Twój problem. Ja odpowiem, znów cytując piosenkę. "...nie ma idei, za którą warto płacić głową /zapamiętaj te słowa: pi.er.dol służbę wojskową..."
cypis napisał/a:o, kurza twarz, jakoś dziwnie emocje poniosły co niektórych w tym wątku - (...) Smutne, że jak ktoś tak jak Lipa czy dzerry (szacunek chłopaki) spokojnie i jasno zadeklaruje swoje - odbiegające od polskiego kanonu - poglądy zaraz wywołuje niezdrowe emocje. Emocjami nie da się dyskutować... Zawsze mnie dziwi dlaczego wyznawcy "naszych", "wspólnych", "zdrowych" wartości tak się unoszą, gdy ktoś skorzysta z - normalnego zdawałoby się - ludzkiego prawa do wyznawania wartości odmiennych, a nawet do niewyznawania żadnych (kodeks karny nie zabrania nihilizmu, o ile nie przejawia się on w czynach, szkodzących innym).
pozdrawiam Olgierd
ZX-7, K-5, Kadyszka i jeden limited
olgierd napisał/a:Złośliwie - bo nie mogę sobie odmówić złośliwości - zwrócić mogę uwagę, iż już od września 1939 r. internacjonaliści siedzieli w większości w Związku Radzieckim. Część jechała na Syberię, część zakładała skórzane kurtki.
CytatPolecam Kisielewskiego, Cata-Mackiewicza, Sołżenicyna i parę innych rzeczy. Ale pewnie do tego nie da się nic zaśpiewać.
CytatNie przypominam sobie.
olgierd napisał/a:lipalipski napisał/a:
Jednostronność widzenia świata i historii to w zasadzie ślepota.
O, to to! O to chodzi!
olgierd napisał/a:W 1939 roku nie było pankroka ja z niego też już wyrosłem
olgierd napisał/a:To pewnie dlatego, że II WŚ kosztowała życie 6 mln polskich obywateli, łącznie kilkadziesiąt milionów istnień ludzkich na całym świecie. A gdyby nie nastroje "to nie nasza sprawa" - w 1936, 39, jeszcze wiosną 1939 - to tej hekatomby można by uniknąć.
Tak, jestem tolerancyjny jeśli chodzi o różne dziwne sprawy, natomiast nie jestem tolerancyjny dla pobłażliwości wobec zbrodni.
lipalipski napisał/a:
diplodok napisał/a:nie zycze sobie zeby takie osoby decydowaly o mnie
Na szczęście Ty to sobie możesz życzyć. Tylko i wyłącznie.
K10D/Z1p/SuperA/MX
olgierd napisał/a:CytatPolecam Kisielewskiego, Cata-Mackiewicza, Sołżenicyna i parę innych rzeczy. Ale pewnie do tego nie da się nic zaśpiewać.
C-M nie lubię. Ale to antypatia polityczna. Kisiel i Sołżenicyn jak najbardziej O.K.
dpodlejski napisał/a:Doleję jeszcze oliwy do ognia - moim zdaniem prawo do głosu powinni mieć tylko ci obywatele (i tylko obywatele, nie dotyczy to firm!), którzy płacą podatki. Najlepiej gdyby potraktować państwo jako "spółkę akcyjną", a płacenie podatku dochodowego jako wykupywanie akcji.
pozdrawiam Olgierd
dpodlejski napisał/a:Doleję jeszcze oliwy do ognia - moim zdaniem prawo do głosu powinni mieć tylko ci obywatele (i tylko obywatele, nie dotyczy to firm!), którzy płacą podatki. Najlepiej gdyby potraktować państwo jako "spółkę akcyjną", a płacenie podatku dochodowego jako wykupywanie akcji.
Niestety, system mocno utopijny i nierealny do realizacji.
zapraszam:
nowsze:
"fotoblog":
cypis napisał/a:wiesz co... ja kiedyś przez rok nie mogłem znaleźć pracy, nie leżałem z nalewką w krzakach, ale nie płaciłem podatku dochodowego...
K10D/Z1p/SuperA/MX
zapraszam:
nowsze:
"fotoblog":
cypis napisał/a:To przejawia się w bardzo małych sprawach - nie trzeba od razu uderzać w wysokie tony - choćby w zwałach gruzu, jakie widziałem ostatnio na ścieżce w Książańskim parku Krajobrazowym. Ludzie, budujący w pobliżu swoje dworki nawet nie pomyślą o tym, co jest za ich płotem w kategorii dobra wspólnego, co najwyżej jest to jakaś przestrzeń do zaanektowania choćby szaleństwami na quadach czy motorach. Warcholstwo i sobiepaństwo.
pozdrawiam Olgierd