dziacial  Dołączył: 16 Cze 2007
M42 i synchronizacja z krotkimi czasami migawki
Nabylem droga kupna AF-360 do mojej kasetki i zabralem sie za testowanie. Ogolnie jest fajnie ale z manualem na M42 nie moge stawic migawki krotszej niz 1/180 :/ Potwierdzenie ostrosci dziala, pomiar swiatla przez szklo dziala, na lampie przelacznik ustawiony na synchroznizacje z krotkimi czasami i nie da sie krocej niz 1/180 (choc czasem na chwile na wyswietlaczu mignie krotszy czas). Na kitowym obiektywie mozna ustawic czas na 1/4000 a na manualu nie. Tak ma byc czy moze cos robie zle?

tom  Dołączył: 07 Maj 2007
dziacial, ja sie dziwie ze wogule ci poprawnie naswietlone foty wychodza..
kiedy ja robie z manualnymi szklami i proboje dodatkowo focic z lampa.. foty sa przepalone tak bardzo ze wygladaja jak biala kartka, z tego co sie orientuje nie da sie nic z tym zrobic.
co do pytania o krutkie czasy, nie wiem.. instrukcja obslugi moze pomoc.

Lenin  Dołączył: 08 Lut 2007
tom napisał/a:

kiedy ja robie z manualnymi szklami i proboje dodatkowo focic z lampa.. foty sa przepalone tak bardzo ze wygladaja jak biala kartka, z tego co sie orientuje nie da sie nic z tym zrobic.

Przełączyć lampę z trybu "P-TTL" (TTL) na "A". Jak i co doczytać w instrukcji.

tom  Dołączył: 07 Maj 2007
Lenin, dzieki!
jutro sprawdze czy dziala :)

tom napisał/a:

jak sobie ustawie lampe manualnie to wychodza nawet przyzwoite

Lenin napisał/a:
Przełączyć lampę z trybu "P-TTL" (TTL) na "A".

nie pomoglo

Lenin napisał/a:
Jak i co doczytać w instrukcji.

a zaznajomie sie tak ogolnie raz jeszcze moze cos pominalem poprzednim razem

tak czy owak problem pozostaje nierozwiazany

GrzegorzQ  Dołączył: 20 Lut 2007
dziacial napisał/a:
tom napisał/a:

Lenin napisał/a:

nie pomoglo
Lenin napisał/a:
Jak i co doczytać w instrukcji.

tak czy owak problem pozostaje nierozwiazany

Tak tylko zapytam, przesłona i ISO wpisane w lampę ?

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
dziacial napisał/a:
Lenin napisał/a:

nie pomoglo
Coś skopałeś z ustawieniami. Mi działa znakomicie, tylko trzeba ustawienia obiektywu i body z lampą zgrać.
Zakładam, że lampa ma tryb "Auto" :mrgreen:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
AF-360 FGZ nie ma własnej automatyki a tylko tryby P-TTL, TTL i Manual. Z obiektywem bez styków nie zadziała nic poza manualem.

GrzegorzQ  Dołączył: 20 Lut 2007
plwk napisał/a:
AF-360 FGZ nie ma własnej automatyki a tylko tryby P-TTL, TTL i Manual. Z obiektywem bez styków nie zadziała nic poza manualem.

Jakąś wybrakowaną 360tkę chyba mam ;-) bo widziałem tryb Auto

..... dla pewności - 28 i 29 strona instrukcji lampy 360 FGZ - aż się musiałem upewnić

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Synchronizacja z krótkimi czasami działa wyłącznie w trybie P-TTL a do tego obiektyw musi być ze stykami.

whtek  Dołączył: 04 Mar 2007
To fakt przy obiektywach bez styków to tylko w manualu, dać czas migawki 160 lub 200 i zabrac sie za przysłonę, im obiekt jest bliżej tym ustawiać wyższą wartoś przysłony. Oczywiście trzeba popracowac troszkę aby "wyczuć" lampę i obiektyw, ale chyba warto :-)

plwk napisał/a:
Synchronizacja z krótkimi czasami działa wyłącznie w trybie P-TTL a do tego obiektyw musi być ze stykami.

I na taka odpowiedz czekalem choc wcale mnie to nie cieszy :/ Trzeba sie bedzie w stykowe obiektywy zaopatrzyc niektore :|

Lenin  Dołączył: 08 Lut 2007
plwk napisał/a:

Nie prawda. Wystarczy przełączyć tryb pracy lampy przy nieaktywnym światłomierzu.
Przed chwilą sprawdziłem na K100D i FGZ360. Ustawia się A i ISO ręcznie.

[ Dodano: 2007-08-07, 22:47 ]
plwk napisał/a:

To prawda, ponieważ lampa w trybie HSS z korpusem wysyła wiele błysków o dużej
częstotliwości, więc korpus określa ich moc na podstawie przedbłysku (P-TTL), a nie
w czasie rzeczywistym. P-TTL nie działa, jeśli korpus nie zna wartości A.

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
whtek napisał/a:
...dać czas migawki 160 lub 200...
200 nie ustawisz. Przy obiektywie bez styków aparat ogranicza czas otwarcia migawki do 1/180. Taką sama sytuację mam z moją Sigmą, która dziś mnie bardzo sympatycznie zaskoczyła poprawną pracą własnej automatyki z 28-ką SMC-M :-D .

[ Dodano: 2007-08-08, 15:20 ]
dziacial napisał/a:
(choc czasem na chwile na wyswietlaczu mignie krotszy czas)
Dziś zauważyłem to również w mojej Sigmie. Krótszy czas pojawia się na ułamek sekundy po wciśnięciu przycisku AE-L (Sam GX-1S, DS i K100), ale chwilę potem znika i pojawia się 1/180.

Skocz do: