RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Wyzwalałem 540 "w dzień" błyskiem wbudowanej lampy. Po prostu tak ją ustawiłem, by miała palnik nakierowany na obiekt, zaś sensorem (czerwone okienko) była skierowana w kierunku aparatu (widziałą jego lapme błyskową). Działała spokojnie w trybie wirless, ale skoro widziałą błysk to i zapewne zadziałałaby w trybie błysku wymuszonego z każdą inną lampą (ba, zapewne takze innym aparatem systemowym). Dzięki temy spokojowo mogłem na zawodach MTB doświetlać rowarzystów których fociłem tele z dalszego dystansu. Zaś ci których aparaty nie potrafią sterować lampą w trybie wirless (także nie-Pentaxy) powinni przeczytać strony 50, 51, 52, 53 w instrukcji. Tam jest opisana procedura. Sam sprawdzałęm to z Kompaktem Canona (S5IS) i działało. Jedynie z Nikonem D300 miałem problem, ale zapewne to wina nieumiejętności jego poprawnego ustawienia (by działał bez przedbłysków).

Mam zaś inne deko pytanie - używał ktoś trybu HS (czasy mniejsze niż 1/180) w połaczeniu z trybem Wirless? Instrukcja (s 46, 47) sugeruje, że jest to możliwe, wymaga jedynie minimum 2 lamp (jedna w sankach i druga oddzielona)> sam mam tylko jedną 540 więc nie mogłęm sprawdzić jak działa. Ma ktoś moęz jakieś doświadczenia z tym feature-m?

ps: Apropo twojego postu w innym miejscu tego wątku (o portrecie w plenerze). Kiedyś robiłem z 540 portrety (pogoda mnie zmusiła) i wtedy albo działałem z w/w procedurą, lub mając lampę w sankach po prostu celowałem w ustawioną nieco obok (2-3m obok, na statywie) srebrną parasolkę od której odbijałem (i rozpraszałem) błysk (lampa miała max skupioną wiązkę). Blenda z 2-giej strony kontrowała powstajace cienie (odbijałą częśc światła doświetlając 2-gą stronę twarzy). Efekt był znośny, aczkolwiek wymagał pewnej gimnastyki (statywy do rozoraszaczy + wiatr na tyle mały by ich nie wywracał).

Szprychu  Dołączył: 03 Mar 2008
RiddlerPL napisał/a:

Mam zaś inne deko pytanie - używał ktoś trybu HS (czasy mniejsze niż 1/180) w połaczeniu z trybem Wirless? Instrukcja (s 46, 47) sugeruje, że jest to możliwe, wymaga jedynie minimum 2 lamp (jedna w sankach i druga oddzielona)> sam mam tylko jedną 540 więc nie mogłęm sprawdzić jak działa. Ma ktoś moęz jakieś doświadczenia z tym feature-m?

Dokładnie tak jak piszesz.
Na sankach master/control z HS, druga 'gdzieś tam' też z włączoną opcją HS i działa jak należy.

rey  Dołączył: 12 Paź 2009
Nie chcę zakładać oddzielnego tematu do takiej p***** - nie mam stopki do postawienia lampy poza sankami aparatu i chciałbym sobie to dorobić. Są na tym kawałku plastiku jakieś styki do zwierania jakichś pinów po wpięciu w to lampy, może to być jakiś metalowy uchwyt, czy powinno się dać na dół sanek jakiś izolator.

Pytam, żeby nie zrobić jakiegoś zwarcia i nie zepsuć czegoś przy okazji 8-)

adriano210  Dołączył: 13 Kwi 2009
nic tam nie ma mozesz lampé wkrecic w imadlo nawet :D

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Dzisiaj po raz pierwszy zapiąłem AF 540 do K 5 IIs, by sprawdzić przed wieczornym używaniem, czy współpracują ze sobą podobnie do K 7.
Zainspirowany opowiadaniem Zdano po prezentacji nowej 540-stki na grzybkach kaszubskich, zapiąłem FA 28-105 PZ( bo nic innego z domu nie wyniosłem). W trybie Auto ISO na ciemnej ścianie pokazało mi, że automat dobiera 3200 ISO, przy ogniskowej 105 mm i F 5,6. Włączyłem lampiona, kłapnąłem lustrem i...niespodzianka. Automatyka zredukowała :!: czułość do 1250 ISO, w chwili wyzwolenia migawki (stałem ok. 2 m od testowej ściany). Lampę mam tę "gorszą" :evilsmile: , od Chińczyka, kupioną w 2009r.
"Odkryta" funkcja stwarza nowe możliwości w reportażu. Można skoncentrować się na łapaniu chwil, a automatyka przypilnuje technikaliów. Nigdy więcej przepałów. ;-)
Czy ktoś może to jeszcze sprawdzić z optyką serii DA , bo prócz DA 12-24 nie mam nic z tej serii ?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Niestety w Metzu 48 tak to nie działa nawet z najświeższym softem 5.0.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Ale mówicie o TAv?

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Z tego co wiem automatyka PTTL jest programowana na czułości do ISO 1600 (gdzies to wyczytałem troszke czasu temu). Powyżej głupieje.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Pierwsze słyszę, ale może masz rację... Trzeba by potestować...

przemomir  Dołączył: 20 Paź 2010
Czy ktoś wie może, czy przy współpracy w trybie bezprzewodowym powinny być przekazywane informacje o zoomie z puszki do lampy, czy trzeba sobie zoom w lampie ustawić ręcznie?

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
przemomir napisał/a:
Czy ktoś wie może, czy przy współpracy w trybie bezprzewodowym powinny być przekazywane informacje o zoomie z puszki do lampy, czy trzeba sobie zoom w lampie ustawić ręcznie?
A jaki jest sens ustawiać automatycznie zoom w trybie bezprzewodowym? Skąd korpus ma wiedzieć gdzie stoi lampa?

Dzięki ZbyszekB. Słuszna uwaga. Już nie pierwszy raz sobie myślę: "a może sprzęt niedoskonały", "a może coś źle robię". A tu logika po prostu przemawia i tłumaczy.
:-) :-)
[ Dodano: 2013-10-11, 13:48 ]
Sorry za krzaczki w poprzednim poście, ale coś mi to przeciąganie w forumowym edytorze nie zadziało (zaś czegoś nie umiem).

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
przemomir napisał/a:
Sorry za krzaczki w poprzednim poście, ale coś mi to przeciąganie w forumowym edytorze nie zadziało (zaś czegoś nie umiem).
nie przeciągasz, tylko klikasz w odpowiednią "funkcję"

Ok opiszon, działa :mrgreen: . Dziękuję.

Skocz do: