Promocja111 napisał/a:Artykuły, które cytujesz są już nieaktualne. Sprawy sprzedaży konsumenckiej reguluje bodajże od 2003 roku ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej - od tego też czasu nie funkcjonuje pojęcie rękojmi.
Omówienie ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej
Cytat"Od 1 stycznia 2003 r. do sprzedaży konsumenckiej nie mają zastosowania przepisy kodeksu cywilnego dotyczące rękojmi."
CytatII. Kwalifikacja ogólna, czyli jakie przepisy maja zastosowanie w sprawie
(...)
Aby umowa, która zawarta została przez małoletniego bez zgody przedstawiciela ustawowego, uważana była za ważną, konieczne jest jej potwierdzenie przez rodzica. Strona, która zawarła umowę z małoletnim, nie może powoływać się na brak zgody przedstawiciela ustawowego, może jednak wyznaczyć temu przedstawicielowi odpowiedni termin do potwierdzenia umowy. Po bezskutecznym upływie wyznaczonego terminu, albo po odmowie potwierdzenia umowy przez przedstawiciela, umowa staje się nieważna. Jednakże w przypadku potwierdzenia umowy przez przedstawiciela ustawowego w wyznaczonym terminie, umowę uznaje się za ważną od chwili jej zawarcia.
W przypadku gdy umowa zostanie potwierdzona, zastosowanie znajdą przepisy Kodeksu cywilnego w zakresie regulującym rękojmię za wady fizyczne towaru.
Zakupiony przez Pana towar obciążony jest bowiem wadą fizyczną zmniejszająca użyteczność oraz wartość towaru ze względu na cel wynikający z przeznaczenia rzeczy (pleśń na soczewkach obiektywu).
K-3 K200 +....kilkadziesiąt kilo gratów...
cube007 napisał/a:Tak na marginesie... macie jakies namiary na sensowny serwis szkiel w Krakowie?
blackmoon napisał/a:
Jesteś pewny?
miałem K-5. mam x-e2
maser napisał/a:Polecicie kogoś w Trójmieście lub okolicach kto by mi to zrobił?
SuperA|MX|*ist|MZ-5|MZ5n|Z1P|K-5IIs|
MotorA|Winder MX|BG-20|FG|FG|DBG4|
M40|A50|A35-70|
DA18-55|A35-70|DA*50-135|DA50-200|T28-200|S70-300|
AF220T|FTZ330|FTZ500|FGZ360|FGZ540 x 2|
--------------------
K100Ds->K10D->K20D->K-5->Km
blackmoon napisał/a:cube007 napisał/a:Tak na marginesie... macie jakies namiary na sensowny serwis szkiel w Krakowie?
Zależy jakich. Nowszych z AF i elektroniką, to pewnie na Czapskich (choć coraz gorsze opinie słyszę o tym serwisie). Do manualnych polecam serwis na Krakowskiej.
olympus -> kodak -> sony -> pentax
korc napisał/a:Próbowałem rozpytać w jedym mi znanym w u mnie w mieście serwisie foto ale odesłano mnie do Krakowa na ulice sienna 10.
K-3 K200 +....kilkadziesiąt kilo gratów...
A ileż tego pyłu tam masz ? Większości i tak nie widać będzie na zdjęciach. Ale jak jest tego rzeczywiście bardzo dużo, to faktycznie bym odesłał, bo świadczy to o "niehigienicznym" obchodzeniu się z obiektywem i pieron jeden wie, co za chwilę może w nim wyskoczyć. A poza tym, to piszcie ludzie skąd jesteście, znajdzie się w poblizu jakiś bardziej kumaty użyszkodnik, umówicie się, popatrzy i doradzi. W Krakowie standartowo w zaprzyjaźnionym serwisie, czyszczenie i regulacja ze smarowaniem obiektywu manualnego to 50 zł.Ravafa napisał/a:tkwi w ilości pyłu w wewnętrznych soczewkach
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
SuperA|MX|*ist|MZ-5|MZ5n|Z1P|K-5IIs|
MotorA|Winder MX|BG-20|FG|FG|DBG4|
M40|A50|A35-70|
DA18-55|A35-70|DA*50-135|DA50-200|T28-200|S70-300|
AF220T|FTZ330|FTZ500|FGZ360|FGZ540 x 2|
--------------------
K100Ds->K10D->K20D->K-5->Km
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka