blackmoon  Dołączył: 16 Paź 2010
Promocja111 napisał/a:
Artykuły, które cytujesz są już nieaktualne. Sprawy sprzedaży konsumenckiej reguluje bodajże od 2003 roku ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej - od tego też czasu nie funkcjonuje pojęcie rękojmi.

Omówienie ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej

Jesteś pewny?

Cytat
"Od 1 stycznia 2003 r. do sprzedaży konsumenckiej nie mają zastosowania przepisy kodeksu cywilnego dotyczące rękojmi."

Jaka jest definicja sprzedaży konsumenckiej? Sprzedaży używanej rzeczy, na giełdzie, tak bym raczej nie nazwał.

Ja miałem rok temu "przygodę" na allegro w związku z zakupem obiektywu, który był niezgodny z opisem (zagrzybiały), od osoby niepełnoletniej. Od kancelarii prawniczej dostałem następującą odpowiedź dotyczącą sytuacji:

Cytat
II. Kwalifikacja ogólna, czyli jakie przepisy maja zastosowanie w sprawie
(...)
Aby umowa, która zawarta została przez małoletniego bez zgody przedstawiciela ustawowego, uważana była za ważną, konieczne jest jej potwierdzenie przez rodzica. Strona, która zawarła umowę z małoletnim, nie może powoływać się na brak zgody przedstawiciela ustawowego, może jednak wyznaczyć temu przedstawicielowi odpowiedni termin do potwierdzenia umowy. Po bezskutecznym upływie wyznaczonego terminu, albo po odmowie potwierdzenia umowy przez przedstawiciela, umowa staje się nieważna. Jednakże w przypadku potwierdzenia umowy przez przedstawiciela ustawowego w wyznaczonym terminie, umowę uznaje się za ważną od chwili jej zawarcia.

W przypadku gdy umowa zostanie potwierdzona, zastosowanie znajdą przepisy Kodeksu cywilnego w zakresie regulującym rękojmię za wady fizyczne towaru.

Zakupiony przez Pana towar obciążony jest bowiem wadą fizyczną zmniejszająca użyteczność oraz wartość towaru ze względu na cel wynikający z przeznaczenia rzeczy (pleśń na soczewkach obiektywu).

maser  Dołączył: 15 Lut 2009
No i forum pomogło! Wielkie dzięki za odzew!
Polecicie kogoś w Trójmieście lub okolicach kto by mi to zrobił? Ja nawet odpowiednich narzędzi nie mam (a te co mam przy samej próbie mogłyby zaszkodzić - to już sprawdziłem).

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
Tak na marginesie... macie jakies namiary na sensowny serwis szkiel w Krakowie?

cube007 napisał/a:

Zależy jakich. Nowszych z AF i elektroniką, to pewnie na Czapskich (choć coraz gorsze opinie słyszę o tym serwisie). Do manualnych polecam serwis na Krakowskiej.

Promocja111  Dołączył: 04 Lis 2008
blackmoon napisał/a:

Jesteś pewny?

Faktycznie, może w przypadku kiedy sprzedający jest osoba prywatną, a nie przedsiębiorcą stosuje się K.C. - trzeba by sprawdzić.

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
maser napisał/a:
Polecicie kogoś w Trójmieście lub okolicach kto by mi to zrobił?

ja swoje szkiełka serwisuje tu:

http://www.fotocomplex.pl/kontakt.html

koszt - około 50 - 60 PLN

po odbiorze 6 m-cy gwarancji udzielanej przez zakład.

pzdr
paw

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
blackmoon napisał/a:
cube007 napisał/a:

Zależy jakich. Nowszych z AF i elektroniką, to pewnie na Czapskich (choć coraz gorsze opinie słyszę o tym serwisie). Do manualnych polecam serwis na Krakowskiej.

Dzieki blackmoon - chodzi o manuale i podobny problem z przyslona...

korc  Dołączył: 18 Gru 2009
Próbowałem rozpytać w jedym mi znanym w u mnie w mieście serwisie foto ale odesłano mnie do Krakowa na ulice sienna 10. W Rzeszowie jest "nisza rynkowa" na tego typu usługi... :-/

korc napisał/a:
Próbowałem rozpytać w jedym mi znanym w u mnie w mieście serwisie foto ale odesłano mnie do Krakowa na ulice sienna 10.

Bardzo, bardzo, bardzo NIE polecam tego serwisu. Właściciel to człowiek bardzo niekonkretny, nastawiony na maksimum zysku przy minimum pracy - ceny nagle przy odbiorze rosną bo okazuje się że coś tam jeszcze wyszło (3 razy tak było w moim przypadku - więc zakładam, że to dość częsta praktyka - dlatego zmieniłem serwis). Jeśli w Krakowie, to możesz zapytać na Czapskich ile Ci za to policzą. Oni jak się przyłożą to zrobią porządnie (choć też mi się zdarzyło wracać tam z prośbą o wyciągnięcie włókien z waty [chyba], jakie zostały między soczewkami - choć przyznaję zrobili to bez problemów, dyskutowania, itp.).

maser  Dołączył: 15 Lut 2009
Dzięki za namiar.
Wstępne info zebrane, serwisy obdzwonione. Wkrótce mam urlop więc wyskoczę do Trójmiasta naprawić ten (i może jeszcze odstawię też Heliosa 44 - bo mu pierścień ostrości za ciężko chodzi - a mam takiego co śmierdzi nowością tylko się zależał poprzedniemu właścicielowi) obiektyw.
Jeszcze raz dzięki.

[ Dodano: 2010-11-09, 21:36 ]
Oba obiektywy poszły do naprawy.
Zdecydowałem się oddać je w ręce człowieka który potrafi robić takie rzeczy:

Ravafa  Dołączył: 27 Kwi 2011
Witam,

jestem już długo czytelnikiem tego forum, ale przyszedł czas na własne problemy i zdecydowałem się do Was dołączyć.

Umieściłem mój post w tym wątku gdyż podobnie jak poprzednik zakupiłem Pentax-A SMC f:1.7 50 mm i również mam problem.

Przesłona jest całkiem sprawna, ale problem tkwi w ilości pyłu w wewnętrznych soczewkach. Na aukcji oczywiści napisano, że pyłków nie ma. Pytanie więc brzmi: czy mam się bawić w czyszczenie i obciążyć kosztem sprzedawcę (ile to może kosztować)? Czy raczej odesłać i uznać, że skoro tyle do niego naleciało to znaczy, że jest nieszczelny?

Wielkie dzięki za pomoc!

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Ravafa napisał/a:
tkwi w ilości pyłu w wewnętrznych soczewkach
A ileż tego pyłu tam masz ? Większości i tak nie widać będzie na zdjęciach. Ale jak jest tego rzeczywiście bardzo dużo, to faktycznie bym odesłał, bo świadczy to o "niehigienicznym" obchodzeniu się z obiektywem i pieron jeden wie, co za chwilę może w nim wyskoczyć. A poza tym, to piszcie ludzie skąd jesteście, znajdzie się w poblizu jakiś bardziej kumaty użyszkodnik, umówicie się, popatrzy i doradzi. W Krakowie standartowo w zaprzyjaźnionym serwisie, czyszczenie i regulacja ze smarowaniem obiektywu manualnego to 50 zł.

Chetnie bym sie umowil, ale mieszkam w Leamington w UK, ktos moze w okolicy?

Dzieki za odpowiedz: 50 zl wydaje sie raczej tanio za takie czyszczenie! No moj gust to on jest w dobrym stanie: przeslona sprawna, nie ma mowy o zadnej "leniwosci", zewnetrzne soczewki sa w bardzo dobrym stanie, pierscien ostrosci rusza sie plynnie z fajnym oporem, pierscien przeslony tez bez zarzutu. Tylko w srodku burza piaskowa...

Sprzedawca zaoferowal oddanie 100 zl z 275 ktore wydalem.

Moze link do zdjecia zapylonego obiektywu pomoze:
https://picasaweb.google.com/g.rafau/28Kwi2011?authkey=Gv1sRgCIvdjIWNj5br0QE#5600586952398142578

Co sadzicie?

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
bierz 100 PLN ;-) za 50 wyczyścisz i jeszcze 50 Ci zostanie...

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Do burzy piaskowej to mu jeszcze tak daleko, jak ode mnie do Afryki. :mrgreen: Można dać do czyszczenia, ale nie myśl, że zauważysz istotna różnicę w zdjęciach. Co najwyżej mniej podatny na bliki będzie.

Dzieki za pomoc i informacje!

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
Ja bym nie czyścił tylko brał 100 zł i cykał fotki.

pool80  Dołączył: 03 Sie 2010
Tu zapytam, bo nie chce tworzyć nowego wątku. Nr. seryjne tytułowego obiektywu maja zaszyte jakieś informacje? rok produkcji itd? Czymś się różnią?

adibie  Dołączył: 09 Paź 2013
Witam Państwa

Jestem świeżym użytkownikiem portalu i jest to mój pierwszy wpis na forum, więc jeśli nie jest to odpowiednie miejsce na powyższy post to bardzo przepraszam.
Jednak widząc założony temat próbuje się pod niego podpiąć.

A teraz do sedna.
Jestem posiadaczem Samsunga GX20 ostatnio kupiłem obiektyw SMC Pentaxa M 50mm 1:1,7 i niestety po podpięciu pod body nic nie hula. Wyświetlacz w pozycji przysłony wyświetla F-- bez możliwości regulowania czasu (w każdym trybie bez zmian) spusty migawki jest zablokowany.

Wcześniej podpinałem pod te body obiektywy M42 i pstrykało, wprawdzie bez potwierdzenia ostrości, ale foty dało się robić.

Liczę na Wasze porady

Pozdrawiam
AdiBie

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
Najpierw poczytaj tu wszystko będzie jasne.
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=1299

Skocz do: