crocau  Dołączył: 07 Sie 2007
Ganz napisał/a:
Sam napisałem "parę" programów i wiem, że wprowadzenie nowej funkcjonalności i wypuszczenie nowej wersji wraz z testowaniem to pierdnięcie dla pojedynczego programisty, a co dopiero dla zastępu ludzi u producenta.

bzdury opowiadasz straszne ze glowa boli

P.S.

10 print "dupa"
20 goto 10

nie liczy sie jako pisanie programow

Ganz  Dołączył: 30 Kwi 2007
nie ma jak gadanie z sensem.....

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
crocau napisał/a:
10 print "dupa"
20 goto 10

nie liczy sie jako pisanie programow
Oplulem monitor :-B . Wlasnie mam GA w pracy. Nie jestem programista, tylko marnym dokumentalista. Poprawka jednego zdania w dokumentacji wymaga prawie calego dnia pracy 2-3 ludzi. Mala poprawka jakiejs klasy i zbudowanie nowego modulu wymaga okolo 3 dni pracy kilku osob. Nowa funkcjonalnosc w tak skomplikowanym sofcie powinna przejsc cala procedure strategiczno-dewelopersko-dokumentacyjno-testowa, ktora nie wierze, ze zajmie mniej niz miesiac.

Firmware jest taki jaki powinien byc w chwili jego wydania. Przeciez Pentax nie jest monopolista i musi jakos odpowiadac konkurencji. Mam kolejny argument przeciwko cyfrowce - nie bede musial krecic nosem na firmware ;-)

dz.

Polar  Dołączył: 12 Mar 2007
dzerry w usunietym temacie napisalem podobnie jak Ty, ze zmiana nawet drobna
w oprogramowaniu wymaga duzo pracy i przede wszystkim przetestowania nowego rozwiazania zanim trafi ono do mas ale jakos nie trafilo to domoroslych "programistow" ktorzy mysla ze wystarczy troche pogmerac i juz.
Co post to nowa wersja softu ale moze sie myle ponoc mialem niestrawnosc :lol:

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
rafalf napisał/a:
Niestety ale koledze tomowi troche woda sodowa uderzyla do głowy, bo jest teraz rozpoznawany na świecie jako hacker.

chyba brak znajomosci tego slowa :) ( niestety za czesto jest naduzywane )
swoja droga nawet jakby zlalam FM to i tak by inaczej sie go nazywalo ;)

dzerry napisał/a:
Nie jestem programista, tylko marnym dokumentalista. Poprawka jednego zdania w dokumentacji wymaga prawie calego dnia pracy 2-3 ludzi. Mala poprawka jakiejs klasy i zbudowanie nowego modulu wymaga okolo 3 dni pracy kilku osob. Nowa funkcjonalnosc w tak skomplikowanym sofcie powinna przejsc cala procedure strategiczno-dewelopersko-dokumentacyjno-testowa, ktora nie wierze, ze zajmie mniej niz miesiac.

crocau napisał/a:

to zalezy co jest dodawane/poprawiane, moge powiedziec w takim przypadku ze jezeli dodanie jednej malej poprawki zajmuje ponad miesiac, to az sie boje jakbyscie robili jakis powazny projekt :) dodawanie nowej funkcjonalnosci ( badz rozszerzanie ) moze dluuuzej zajac, ale poprawianie ( o ile to nie powoduje przebudowy calego modulu/czesci) nie powinna trwac zbyt dlugo, nie raz wprowadzam poprawki w ciagu paru godzin ( jak juz dojde co jest nie tak ) potem oczywiscie testowanie, ale robi to grupa ludzi i nastepnie wydajemy. Niekiedy trwa to tydzien niekiedy miesiac+. Wiec twoje niedowierzanie ze mniej niz miesiac sa smieszne. Sa rozne rodzaje poprawek, niekiedy poprawka zajmie 5 min pracy programisty, choc testowanie to swoja droga. Inna sprawa to jezeli dot. bezpieczenstwa, ale mozna sobi gadac i gadac. Wiec nie uogolniajmy, ok?

Jarek Dabrowski napisał/a:
Ale za to można sobie mięsem porzucać na anglojęzycznym forum dpreview.
Nie, tom vel martinpl2000?

tego nie chce sie nawet komentowac ( tego co Jarku wkleiles dla jasnosci ), tak to jest jak ktos die dorwie do netu, tylko ciekawe gdzie rodzice?

[ Dodano: 2007-08-07, 12:44 ]
Ganz napisał/a:
Sam napisałem "parę" programów i wiem, że wprowadzenie nowej funkcjonalności i wypuszczenie nowej wersji wraz z testowaniem to pierdnięcie dla pojedynczego programisty, a co dopiero dla zastępu ludzi u producenta.

a to przeoczylem :mrgreen: to wiesz co moze sie zamienmy i zobaczymy jak sobie "popierdzisz" ? ( sorki forumowicze za styl, ale rece opadaja jak czytam cos takiego ) .

vertiico napisał/a:
to zalezy co jest dodawane/poprawiane, moge powiedziec w takim przypadku ze jezeli dodanie jednej malej poprawki zajmuje ponad miesiac, to az sie boje jakbyscie robili jakis powazny projekt :)
Czy soft za 7 baniek jest dostatecznie powaznym projektem? ;-) Uprasza sie o czytanie ze zrozumieniem - miesiac na nowa funkcjonalnosc ;-) Ale to fakt, troche za bardzo uogolnilem - sa poprawki, ktore zajmuje 15 minut, ale sa tez takie, ktore wywalaja cale wydanie. Nie znam sie na programowaniu per se, ale siedzac w dokumentacji uczestnicze w calym procesie jako 'czynny obserwator', i juz wiele razy widzialem jak wlozenie klocka z jednej strony, powodowalo wypadniecie innego z drugiej.

dz.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
dzerry napisał/a:
Czy soft za 7 baniek jest dostatecznie powaznym projektem?
to zależy, czy UHT czy świeże to mleko :-P

dzerry napisał/a:
wlozenie klocka z jednej strony
:shock:
dzerry napisał/a:
powodowalo wypadniecie innego z drugiej.
:shock: :shock:

:roll:

:evilsmile:

Haha, naczynia połączone, ciekaw jestem, czy... albo lepiej nie!

Ganz  Dołączył: 30 Kwi 2007
vertiico napisał/a:
a to przeoczylem to wiesz co moze sie zamienmy i zobaczymy jak sobie "popierdzisz" ? ( sorki forumowicze za styl, ale rece opadaja jak czytam cos takiego ) .

Ale ja bardzo sobie chwalę swoje popierdywanie.
Obaj wiemy, że o ogólnikach można prowadzić bezpłodne dyskusje tygodniami....
kolejny ogólnik: a ja widziałem soft za ponad 2 bańki za źródła, który był pierwszym softem dla kilku programistów (uczyli się, ale nie zawierania umów) i wywalczyli taką cenę, bo w pierwotnej umowie nie było mowy o źródłach, a zleceniodawce terminy goniły, więc za źródła musiał dopłacić....
proponuję wyluzować...

dzerry napisał/a:
Czy soft za 7 baniek jest dostatecznie powaznym projektem?

kazdy inaczej rozumie "powazny projekt" ale fakt to juz pokazna kwota, domyslam sie ze w zl, my glownie w euro sprzedajemy.
I racja zle przeczytalem, napisales wyraznie ze nowa funkcjonalnosc, chyba jest jeszcze za wczesnie ;)
btw
przegladalem sobie twoje fotki
http://www.strawberryfiel...p?showimage=277
http://www.strawberryfiel...p?showimage=246
te mnie powalily ( szkoda ze exifow nie ma ) , swoja droga zastanawiam sie czy od poczatku nie sprawialo Tobie problemu robienie fotek ludziom na ulicy, bo mnie to jeszcze krepuje i nie mam odwagi by zrobic fotke przypadkowej osobie :)

[ Dodano: 2007-08-07, 13:33 ]
Ganz napisał/a:
proponuję wyluzować...

racja, piwka nie proponuje bo jestem w pracy :mrgreen:

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
crocau napisał/a:

Wszystko można powiedzieć w różny sposób. Ten sposób, zaprezentowany przez crocau, całkowicie mi nie odpowiada, bo nie posuwa dyskusji naprzód, a tylko zawiera emocjonalną ocenę czyjejś wypowiedzi. Jest przy tym napastliwy i arogancki.

Proszę crocau, powściągnij emocje w przyszłości.

vertiico napisał/a:
...
te mnie powalily ( szkoda ze exifow nie ma )
:shock: Z kliszy? :evilsmile: LX nie zapisuje na brzegach parametrów ekspozycji, co innego MZ-S albo 645n :mrgreen:
vertiico napisał/a:
woja droga zastanawiam sie czy od poczatku nie sprawialo Tobie problemu robienie fotek ludziom na ulicy, bo mnie to jeszcze krepuje i nie mam odwagi by zrobic fotke przypadkowej osobie :)
jakbyś z nami łaził po 3mieście ostatnio, to byś się może przełamał... choć chłopaki to jednak coś dłuższego przypinali niż ja i Dzerry :-D

vertiico napisał/a:
kazdy inaczej rozumie "powazny projekt" ale fakt to juz pokazna kwota, domyslam sie ze w zl, my glownie w euro sprzedajemy.

dolarow
vertiico napisał/a:
http://www.strawberryfiel...p?showimage=277
http://www.strawberryfiel...p?showimage=246
te mnie powalily ( szkoda ze exifow nie ma )

Dzieki! MZ-S zapisywal ekspozycje miedzy klatkami. LX niestety tak nie potrafi ;-)
vertiico napisał/a:
sprawialo Tobie problemu robienie fotek ludziom na ulicy, bo mnie to jeszcze krepuje i nie mam odwagi by zrobic fotke przypadkowej osobie :)

Nie bede sie powtarzal. Byl o tym dlugi watek. W kazdym razie mam nadzieje, ze troche duszy tym ludziom jeszcze zostawilem ;-) -> http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=4200

dz.

PS. Ale sie mily oftopik z takiego ostrego watku zrobil ;-)

ostatnio wzialem zeinta wsadzilem klisze ( niestety kolorowa, bo nie spodziewalem sie ze kupienie czarnobialej kliszy u mnie to taki problem :( ) robilem fotki i myk na kartce jakie ustawienia, przewijam i malo cos mnie nie trafilo, niestety otworzylem aparat z mysla ze bedzie zwiniety i dam do wywolania, sam w koncu nie wiem ile sie zwinal, dam zobacze moze cos sie da uratowac :(
Teraz szukam jakiegos body albo pentax albo zenit, bo ten zenit mi sie podoba, bez baterii metalowy i maly :)

dzerry napisał/a:
LX niestety tak nie potrafi

moge spytac po ile taki LX mozna nabyc?

tref napisał/a:
jakbyś z nami łaził po 3mieście ostatnio, to byś się może przełamał... choć chłopaki to jednak coś dłuższego przypinali niż ja i Dzerry

szkoda ze nie znam nikogo kto juz fotografuje, bylo by troche lzej i zawsze wysluchac rad "starszego" kolegi duzo by dalo :mrgreen:

Cytat
szkoda ze nie znam nikogo kto juz fotografuje, bylo by troche lzej i zawsze wysluchac rad "starszego" kolegi duzo by dalo
Aparat w rękę i jazda na miasto - najlepsza rada :-D

tak robie, ale na razie nie potrafie sie przemoc by zrobic fotke komus obcemu :)
Co innego natura budynki itp one sie na mnie nie gapia tak jakby chcialy mnie zabic :mrgreen:

vertiico napisał/a:
bo ten zenit mi sie podoba, bez baterii metalowy i maly :)
:shock: :shock: :shock: maly Zenit? Oksymoron ;-) Maly to jest Pentax ME Super albo MX - tak ze dwa razy mniejszy od Zenita ;-)

vertiico napisał/a:
moge spytac po ile taki LX mozna nabyc?

duzo za duzo. Najbardziej przereklamowany aparat swiata, ktorego ja i tak kocham ;-) W dobrym stanie okolo 300 dolarow. Ale to staruszek jest. Rozejrzyja sie za MESuper - to ten co u gory ;-)

dz.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
dzerry napisał/a:
maly Zenit? Oksymoron

A miałeś w ręce kiedyś Zenita S ? Nie jest większy od ME Super, masa tez podobna, tylko parametry nieco inne. :-P

ja porownywalem mojego zenitka ( 12xP ) do samsunga i jest spora roznica :mrgreen:
poszukam tego me super, na razie to tylko sam "me" jest, ale az tak mi sie nie spieszy :)
Dziekuje bardzo za rade :)

Dada napisał/a:
A miałeś w ręce kiedyś Zenita S ?
Ale super! Zorka z pryzmatem!
http://jay.fedka.com/index_files/Page402.htm

potraktujmy to jako wyjatek potwierdzajacy regule ;-)

dz.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Mam takiego :mrgreen: Fajny jest zwłaszcza sznurek służący do powrotnego opadania lustra przy naciąganiu migawki. :lol:
Fajnie się tym zdjęcia robi, tylko okrutnie potem palce bolą od gałki naciągu - trzeba sie nią nakręcić, a jest małej średnicy i ostro moletowana.

Skocz do: