greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
Więc trzeba będzie zanabyć drogą kupna ;-)

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
Odkurzę nieco.
Oryginalny (i unikalny! nie widziałem drugiego takiego jak mój) pasek Pentaksa ma tę wadę, że po 2h łażenia po bezdrożach gdy żar leje się z nieba, mam dość i muszę trzymać aparat w powietrzu by mi głowy nie odciął.

Większość linków z tego wątku dawno już nie działa.

Pytanie: co byście polecili dla wygody? Główny nacisk to ochrona szyi, więc zakładam, że i szerszy i bardziej "wymoszczony". Żadnych ostrych krawędzi, mięciutki, ale też nie odparzający skóry w tropikach. Fajnie gdyby był ciemny (nie brudził się szybko) i łatwo się zwijał (najczęściej aparat upycham wśród ciuchów - uroki podróży z bagażem podręcznym).

Bywa, że wspinam się po dzikich krainach po 7h w ciągu dnia z aparatem dyndającym na szyi. To boli...

Planuję też dołożenie paska na nadgarstek, bo obecnie zawsze zawijam oryginalny 3x wokół nadgarstka co ani nie ułatwia robienia zdjęć, ani nie zapewnia utrzymania aparatu gdybym puścił uchwyt. Ciężko też aparat przekazać osobie drugiej na parę zdjęć. Może są takie, które mają oba w sobie? Na szyję i nadgarstek? Czy jednak to mają być dwa niezależne produkty?

Widzę obok wątek o nadgarstkowych, ale bardziej zakurzony od tego.

Są jeszcze takie wynalazki, ale niestety, nie dogadują się z plecakami, więc odpadają.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
1. Dowolny pasek neoprenowy z All...
2. Pasek od Pentaxa z serii MZ
3. Kultowy, miękki i szeroki pasek od .... Zenita
Wybór zależy od Ciebie. Używałem opcję 1, ale ponieważ było to dość grube i w torbie trochę przeszkadzało, zmieniłem na opcję 2.

Tak patrzę na te paski neoprenowe i są tak samo wąskie jak te oryginalne. Może na próbę po prostu zrobię sobie otoczkę oryginalnego z neoprenu i zobaczę czy to pomaga. Jako nurek mam trochę neoprenu zbierającego kurz :)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Marooned napisał/a:
są tak samo wąskie jak te oryginalne
Szeroki wcale nie jest za wygodny. Natomiast są nieporównywalnie miększe.

Oki doki, dzięki za opinię. Sprawdzę wersję DIY i zobaczę co i jak. Co prawda teraz sezon zimowy, więc pasek raczej na jakimś kapturze a nie szyi, no ale...

malero  Dołączył: 28 Lut 2012
Marooned napisał/a:
Odkurzę nieco.
Oryginalny (i unikalny! nie widziałem drugiego takiego jak mój) pasek Pentaksa ma tę wadę, że po 2h łażenia po bezdrożach gdy żar leje się z nieba, mam dość i muszę trzymać aparat w powietrzu by mi głowy nie odciął.

Większość linków z tego wątku dawno już nie działa.

Pytanie: co byście polecili dla wygody? Główny nacisk to ochrona szyi, więc zakładam, że i szerszy i bardziej "wymoszczony". Żadnych ostrych krawędzi, mięciutki, ale też nie odparzający skóry w tropikach. Fajnie gdyby był ciemny (nie brudził się szybko) i łatwo się zwijał (najczęściej aparat upycham wśród ciuchów - uroki podróży z bagażem podręcznym

Polecam Lowepro Transporter, daje się wytrzymać parę godzin dłużej. Bardzo komfortowy, nie pamiętam żeby przetarł szyję (jak systemowy). Dodatkowo można go wypinać, np. do pracy ze statywem.

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Od 3 czy 4 lat używam paska z neoprenu. Taki byle jaki z HK za 15 zł z tego co pamiętam. Polecam :)

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Marooned napisał/a:
Tak patrzę na te paski neoprenowe i są tak samo wąskie jak te oryginalne

Nie wszystkie. Ja mam takiego neoprenowego z odpinanymi końcówkami przypiętego do Mamijki 645 i jak na jej gabaryty to praktycznie nie czuję, że coś wisi. Tylko, że to Pelikan sprowadzony z US, więc jakoś super tanio nie było.

Skocz do: