JuiCe  Dołączył: 07 Sie 2007
  K100D Super czy zwykla ksetka
Witam wszystkich serdecznie. Jest to moj pierwszy post dlatego postaram sie robic OT dopiero od drugiego :)

Od paru dni spedzam duzo czasu na tym forum czytajac glownie watki zwiazane z kasetka.

Jestem juz na 90% zdecydowany wlasnie na ten model. Najprawdopodobniej zakup zostanie dokonany w USA. Bedzie to moj pierwszy dSLR wiec standardowo stalem przed wyborem D350/400, E-400 itd itp. Ostatecznie przekonala mnie prawie ta oferta Ja kupilem 2 Nutelle i dostalem d40 gratis. ale jednak zdecydowalem sie na k100d.

Od niedawna mozna juz kupic k100d Super. Z tego co wiem roznice sa raczej "kosmetyczne", a dodatkowo mozna liczyc na spadek cen "zwyklej" kasetki ale za super przemawia opcja czyszczenia matrycy.

No wlasnie - jako, ze bedzie to moj pierwszy dSLR przeraza mnie wizja samodzielnego czyszczenia CCD. Czy diabel jest na prawde taki straszny jak go maluja?

Dodatkowe pytanie - zdjecia robione kasteka trzeba recznie obraca tak? Wydawalo mi sie, ze gdzies tak wlasnie przeczytalem ale nie jestem pewien.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
JuiCe napisał/a:
jako, ze bedzie to moj pierwszy dSLR przeraza mnie wizja samodzielnego czyszczenia CCD. Czy diabel jest na prawde taki straszny jak go maluja?
Nie jest. Pare razy zdarzyło mi się mieć paproch, więc przedmuchałem zwykła gruszką bez talku. Kupiona w aptece.

Dzieki za szybka odpowiedz.

Konkretnie mysle o tej ofercie.

Z tego co pamietam gwarancja Pentaxa jest worldwide, a najblizej nas to za Odra?

Dodatkowo teraz doczytalem, ze w Super dodano mozliwosc wspolpracy z nowszymi obiektwywami - czy to oznacza brak (wszedzie podkreslanej) kompatebilnosci z manualnymi szklami?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Nie, to nie ma żadnego związku.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
JuiCe napisał/a:
czy to oznacza brak (wszedzie podkreslanej) kompatebilnosci z manualnymi szklami?
Nie K100D Super ma SDM, śrubokręt i możliwość pracy ze starymi manualami. Nie napisali, że okroili kompatybilność.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
JuiCe napisał/a:
No wlasnie - jako, ze bedzie to moj pierwszy dSLR przeraza mnie wizja samodzielnego czyszczenia CCD. Czy diabel jest na prawde taki straszny jak go maluja?

Straszne to nie jest, ale nie ukrywam, że wolał bym tego nie robić.

JuiCe napisał/a:
odatkowe pytanie - zdjecia robione kasteka trzeba recznie obraca tak?

Tak, chyba, że nie znam jakiegoś sposobu.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Ja bym brał raczej k100d Super. I akurat nie ze względu na czyszczenie matrycy, ale z uwagi na obsługę SDM. No i to "super" w nazwie ;-)

Dzieki za "super" rady.... wuju :)

Widze, ze opinie podzielone sa. Bo zwykla kasetke mozna juz ponizej 500$ dostac. Superki drozsze sa.

Wiem, wiem - jak kupuje dSLR i do tego sciubie kase to powinienem sobie @ kupic.

Czy wiadomo wam na temat innych zmian w super oprocz obslugi nowych obiektywow, czyszczenia oraz 5 jpegow w serii? Wprowadzono moze jakies zmiany w softwarze?

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
Mam pewną refleksję natury ogólnej. Otóż dokonując wyboru musisz być świadomy tego, że tego czegoś co ma K100 super, a czego nie ma zwykłe K100, za różnicę w cenie luzem już nie dokupisz.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
JuiCe napisał/a:
przeraza mnie wizja samodzielnego czyszczenia CCD
Łapy się trzęsa tylko za pierwszym razem :evilsmile:

Lenin  Dołączył: 08 Lut 2007
Re: K100D Super czy zwykla ksetka
JuiCe napisał/a:

Od niedawna mozna juz kupic k100d Super. Z tego co wiem roznice sa raczej "kosmetyczne", a dodatkowo mozna liczyc na spadek cen "zwyklej" kasetki ale za super przemawia opcja czyszczenia matrycy.

Kosmetyczne. Jeżeli zakładasz, że nie będziesz używał szkieł SDM, to dostajesz
tylko nazwę oraz DUST REMOVAL. Jeśli chcesz kupić taniej, poszukaj odpowiednika od Samsunga. Gdyby Super posiadał większy bufor wewnętrzny, to chyba sam bym chciał zamienić zwykłego na supera - ale niestety.

JuiCe napisał/a:

Mnie to najbardziej przeszkadza w cyfrowej lustrzance po przejściu z analoga. Dostałem kasetkę do ręki, poleciałem do Egiptu i już coś wskoczyło na matrycę. Widać było na jednolitym niebie. Na szczęście usunąłem w programie graficznym.
Podczas czyszczenia najbardziej przeraża mnie otwarta migawka. Czy Dust Removal pomaga, chciałbym się dowiedzieć od innych.

JuiCe napisał/a:

Dodatkowe pytanie - zdjecia robione kasteka trzeba recznie obraca tak? Wydawalo mi sie, ze gdzies tak wlasnie przeczytalem ale nie jestem pewien.

A na cholerę Ci taka funkcjonalność? Przydaje się tylko, jeśli chcesz podłączyć korpus do TV. W PC i tak sobie odwrócisz. No, do cholery, nie wierzę, że będziesz to robił z poziomu "podglądu obrazów" windows :-) . Poza tym i tak z czasem zaczniesz robić w RAW.

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
Lenin napisał/a:
Jeśli chcesz kupić taniej, poszukaj odpowiednika od Samsunga.

A jest w ogole takowy dla K100D/K100D super?

Cytat
Czy Dust Removal pomaga, chciałbym się dowiedzieć od innych.

Z poczatku nie bylem zachwycony, czesto zostawaly brudy, ktore nie chcialy zejsc z pomoca DR. Ale po paru miesiacach i sporadycznym uzywaniu DR musze przyznac, ze teraz w ogole nie widze koniecznosci uzywania gruszki. Ki diabel? Musial sie "przegryzc" czy jak? ;-)

Cytat
A na cholerę Ci taka funkcjonalność? Przydaje się tylko, jeśli chcesz podłączyć korpus do TV. W PC i tak sobie odwrócisz. No, do cholery, nie wierzę, że będziesz to robił z poziomu "podglądu obrazów" windows :-) . Poza tym i tak z czasem zaczniesz robić w RAW.

To zalezy. Moze i to nie najwazniejsza rzecz, jednak oszczedza troche czasu. W czasie slubow robie sporo kadrow pionowych i nie chcialoby mi sie pewnie recznie wybierac klatki sposrod kilkuset, zeby poobracac ;-)

1982  Dołączyła: 07 Sie 2007
JuiCe napisał/a:

Custom Setting:
Auto Image Rotation\ON
Saving Rotation Info\ON

I wszystko działa.

1982 napisał/a:

Custom Setting:
Auto Image Rotation\ON
Saving Rotation Info\ON

I wszystko działa.

W K10D owszem, w kasetce raczej nie ;-)

Cytat
Jeśli chcesz kupić taniej, poszukaj odpowiednika od Samsunga

No wlasnie wczoraj posiwcilem temu troche czasu i chyba nie ma odpowiednika.

Sa odpowiedniki *istDL z tego co wiem no i oczywiscie K10D

Co do obracania obrazo - niby takie nic ale jednak mila sprawa.

Cytat
No, do cholery, nie wierzę, że będziesz to robił z poziomu "podglądu obrazów" windows

Nie, z Painta :mrgreen: wiesz ile to roboty???

K100D znalazlem w jakims sklepie internetowym w USA z obiektywem kitowym za 404 $. K100D Super kosztuje zdrowo ponad 500 (w innym sklepie)

Wracajac do spraw ogolnych - bufor - wszysy pisza, ze za maly i ogolnie k100 zbyt wolno zapisuje zdjecia na karcie.

Ad Bufor - chodzi o to, ze mozna malo zdjec w serii zrobic?

Ad Wolny zapis - na ile mozna to wyliminowac kupujac hiper super szybka karte SD (np. Hama :) )

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006

Lenin  Dołączył: 08 Lut 2007
JuiCe napisał/a:

Sa odpowiedniki *istDL z tego co wiem no i oczywiscie K10D

Mój błąd. Ale chyba były jeszcze odpowiedniki DS?
JuiCe napisał/a:

K100D znalazlem w jakims sklepie internetowym w USA z obiektywem kitowym za 404 $. K100D Super kosztuje zdrowo ponad 500 (w innym sklepie)

Za 100$ to można dokupić FGZ 360!

JuiCe napisał/a:

Wracajac do spraw ogolnych - bufor - wszysy pisza, ze za maly i ogolnie k100 zbyt wolno zapisuje zdjecia na karcie.

Ad Bufor - chodzi o to, ze mozna malo zdjec w serii zrobic?

Ad Wolny zapis - na ile mozna to wyliminowac kupujac hiper super szybka karte SD (np. Hama :) )

Możesz zrobić 3x RAW lub 5x JPEG, potem czekasz na transfer z puszki do karty :-(
Szybka karta nie pomaga, to puszka jest za wolna.

Lenin napisał/a:
Mój błąd. Ale chyba były jeszcze odpowiedniki DS?

Dokladnie DS2 i nazywal sie chyba GX-1S.

JuiCe napisał/a:
Za 100$ to można dokupić FGZ 360!

Chyba uzywana, i to mocno, i to w USA ;-)

Cytat
Możesz zrobić 3x RAW lub 5x JPEG, potem czekasz na transfer z puszki do karty :-(

Niestety zapis na karcie w K100D nie jest blyskawiczny. Szkoda, ze wlasnie w K100D super nie dali troche wiekszego bufora (tak powiedzmy na 5 RAW i 10 JPEGow) i nieco szybszego zapisu na karcie (niechby to bylo 1/2 tego co w K10D).

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
Lenin napisał/a:

Pomaga, pomaga - patrz moje testy w wątku: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=3561

;-)

Dzieki wielkie za wszystkie odpowiedzi. Wniosek taki - szukam K100D Super w dobrej cenie albo kupuje K100D + SD Sandisk Ducati :D

Skocz do: