nemo napisał/a:
Byłeś? Obrazek Niezły koncert był
Sony i 2x Pentax
http://36klatek.pl
Nie ma głupich pytań. Są tylko głupie odpowiedzi. / http://nemo1125.blogspot.com/
nemo napisał/a:
like italekw napisał/a:noo ale to OT
Było, minęło: K-3 | 10/2.8 | 35/2.8 | 40/2.8 | 43/1.9 | 50/2 | 70/2.4 | 100/2.8 | 18-35/1.8 | 17-70/2.8-4 | 70-200/2.8 | 48 AF-1 | EX1
alekw napisał/a:
Z perspektywy czasu myślę, że jedynie punk był szczery
pape napisał/a:alekw napisał/a:
Z perspektywy czasu myślę, że jedynie punk był szczery
A co z Sex Pistols?
Sony i 2x Pentax
http://36klatek.pl
Ja też. Ten koncert z Testamentem zrobił na mnie znacznie większe wrażenie niż późniejszy z Machine Head. Może dlatego, że to był pierwszy raz w PL... A Paul Bostaph w ogóle mi nie przeszkadzał, Forbidden był zawsze jedną z moich ulubionych kapel...White napisał/a:Ja byłem na Slayerze w 1992
K-5IIs, K-5, K10D+D-BG2+KatzEye+0-ME53
DA10-17/3.5-4.5, DA12-24/4, FA31/1.8 Limited, FA35/2, FA43/1.9 Limited, FA50/1.4, FA77/1.8 Limited, DFA100/2.8 Macro, DA*200/2.8
AF-540 FGZ
jaad75 napisał/a:A w temacie grunge'u, to w całym tym zamieszaniu na początku lat 90-tych najbardziej przeszkadzało mi, że ten gatunek praktycznie całkowicie przykrył ówczesny thrash i death metal, który był wtedy w szczytowej formie i w zasadzie spowodował jego czasowy upadek.
K-5, S9600
Mnie też nie, ale jego popularność sprawiła, że większe wytwórnie płytowe, które wcześniej zakontraktowały sporo mocniejszych kapel zaczeły się ich pozbywać, bo mocniejsze odmiany już nie były "na fali", a przez to same zespoły też zaczeły nieco łagodzić brzmienie (ile w tym było inspiracji, a ile nacisków, to dopiero po latach wychodzi).laaval napisał/a:Mi żaden grunge nie przeszkodził w słuchaniu cięższych odmian metalu
Grunge tlił się dość długo zanim zyskał popularność i ta nagła popularność go zabiła. Chociaż może i nie zabiła i tli się gdzieś nadal, tylko ja przestałem szukać takich kapel, jak zaczęły być "na fali" i już nigdy do tego nie wróciłem...laaval napisał/a:Grunge miał swoje 5 minut i szybko zgasł.
Owszem, zgadza się, tylko, że to był schyłkowy okres - naprawdę mocna muzyka w mainstreamie skończyła się, gdy media i wytwórnie zachłysneły się grungem. Pewnie, że wciąż powstawały fantastyczne i ponadczasowe albumy, ale metal zszedł z billboardów, na których był tuż przed eksplozją ze Seattle i nigdy już tam nie wrócił w takim natężeniu, a dla większości średnio popularnych zespołów nie było już powrotu do tape-tradingu, zresztą tam ich miejsce zajeła już nowa fala black metalu... Zresztą typowy tape-trading też w tym czasie umierał z przyczyn obiektywnych...laaval napisał/a:A początek lat 90- tych przyniósł całe mnóstwo metalowych klasyków. Seasons in the Abyss Slayera, Cynic-Focus, Death -Spiritual Healing, Human i zwłaszcza Individual Thought Patterns, dalej Sepultura-Arise i Chaos AD, co jeszcze? A np. Paradise Lost z Lost Paradise i Gothic, Tiamat z The Astral Sleep i Clouds, My Dying Bride - As the Flower Withers, debiutancki Entombed i cała rzesza szwedzkiego death metalu, którego niesamowita popularność rozpoczęła się właśnie na początku lat 90-tych.
DA10-17/3.5-4.5, DA12-24/4, FA31/1.8 Limited, FA35/2, FA43/1.9 Limited, FA50/1.4, FA77/1.8 Limited, DFA100/2.8 Macro, DA*200/2.8
AF-540 FGZ
No nie zgodzę się. To z początkiem lat 90-tych zaczęły powstawać kapele, które trochę namieszały na rynku. Paradise Lost, czy Anathema, czy My Dying Bride. To w tamtych czasach były autentyczne gwiazdy.jaad75 napisał/a:Owszem, zgadza się, tylko, że to był schyłkowy okres
K-5, S9600
Paradise Lost powstał akurat w 1988, death metalowy Lost Paradise wyszedł w 90, a sztandarowy Gothic w 91, po Shades of God zaczeło być coraz gorzej, choć Icon i Draconian Times to wciąż były popularne (choć słabe) albumy. Mnie osobiście podobało się bardziej poszukujące One Second, ale z metalem to miało coraz mniej wspólnego. Generalnie, doom death metal (w odróżnieniu od klasycznego doomu w stylu powiedzmy Candlemass), to była forma która powstała niejako na zasadzie odpowiedzi na schyłek death metalu i grindu ze "złotego" okresu.laaval napisał/a:To z początkiem lat 90-tych zaczęły powstawać kapele, które trochę namieszały na rynku. Paradise Lost, czy Anathema, czy My Dying Bride. To w tamtych czasach były autentyczne gwiazdy.
Popularności na miarę subkultury metalowej - owszem, ale nie mainstreamu. Ja mówię o czasie (tuż przed eksplozją grungu), gdy kapele thrashowe i to te mniej popularne typu Nuclear Assault, Xentrix, czy Sacred Reich, można było usłyszeć w MTV w ciągu dnia, w tzw. prime time, a death metal często leciał w nocy, a nie tylko w dziale Triple Thrash Treat w Headbanger's Ball.laaval napisał/a:No i nie można spuścić zasłony milczenia na to co się działo w Szwecji. To właśnie na początku lat 90-tych zaczął się wielki boom na szwedzki death metal. Tych parę lat byli na ogromnej fali popularności.
AF-540 FGZ
K-5, S9600
To pewnie zależy w jakim kto był wieku i jak długo siedział w temacie... Dla mnie i dla sporej części moich znajomych Icon (a w szczególności Draconian Times) to był zdecydowany spadek formy tego zespołu...laaval napisał/a:jaad75, Akurat to Icon i Draconian Times wywindowały Paradise Lost na szczyt. A One Second nieźle namieszał i mocno podzielił metalową brać
Szczerze mówiąc, to po One Second słyszałem już tylko jakieś pojedyncze numery, z tego co widzę, to wrócili do trochę cięższego grania?laaval napisał/a:Od tego momentu z każdą kolejną płytą było już nieco gorzej, chociaż najnowszy album jest całkiem całkiem.
Był taki właśnie moment i o nim mówię (i wcale nie mam tu na myśli glam "metalowych" wynalazków, typu Poison, Motley Crue, czy inna Cinerella). Ten moment skończył się wraz z modą na grunge i w zasadzie takie mam do tego nurtu główne zastrzeżenie - jego popularność zabiła metalową rewolucję w mainstreamie.laaval napisał/a:A co do mainstreemu. Metal nigdy takowy nie był i nie będzie. Zawsze był spychany na pobocze.
Nie powiedziałbym, a już zwłaszcza nie w dziale TTT.laaval napisał/a:Nie wiem jak teraz (mam dostęp jedynie do zwykłego badziewnego MTV - ale tego oglądać się nie da) ale kiedyś Headbanger's Ball grał raczej lżejszą muzykę
Później, tak, ale sam pamiętam jak nagrywałem sporo teledysków na VHS (np. American Way, Holy Wars, czy Ghostbusters w wersji Xentrix), właśnie w ciągu dnia, a w nocy, to potrafili naprawdę ciężkie rzeczy puścić. Potem jedyne mocniejsze rzeczy, które leciały poza dedykowanymi programami, to te parę cięższych, popularnych kawałków grungowych typu np. Jesus Christ Pose, Them Bones, Metallica, no i od czasu do czasu Pantera. Dopiero potem pojawiły się teledyski Korna, DogEatDog i tego typu modnych kapel.laaval napisał/a:A programy muzyczne, które grały coś cięższego w końcu zdejmowane były z anteny.
To fakt... Tylko dawniej, jak Brankowski puścił coś, co mi się spodobało, to jakoś miałem zapał, żeby odszukać płyty, czy nawet demówki poprzegrywac od znajomych którzy intensywnie wymieniali się taśmami, a teraz nawet jak na YT znajdę coś ciekawego, to ani nie zapamiętuję nazwy, ani nawet nie zawsze chce mi się przesłuchać wszystkie dokonania twórców...laaval napisał/a:Teraz nie ma problemu. Dostęp do informacji jest ogromny. Do tego wszystkomająct yt.
AF-540 FGZ
White napisał/a:teraz nic mnie nie zaskakuje
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
K-5, S9600