Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
  Rzeczywista prędkość transferu z kart SD w aparacie?
Witam!!

Niedawno nabyłem nową kartę SD Sandisk Extreme III 2 GB (w sklepie internetowym agito chyba jest oryginalna bo dobrze zapakowana z gwar.,oprogramowaniem itp.)

Dane techniczne podawane przez producenta wyglądały imponująco odczyt 20 MB/sek. zapis 20 MB/sek.
Włożyłem do mojego Samsung GX-1S napstrykałem kilka zdjęć i pomyślałem,
że zgranie pef-ów to tylko chwila.
Podłączyłem aparacik do USB 2.0 i tu nastąpiło rozczarowanie transfer rzeczywisty 5,2-5,5 MB/sek.(4 razy wolniej niż podaje specyfikacja producenta).
Podejrzewam że wąskim gardłem okazuje się kontroler pamięci w aparacie.
Z mojej drugiej karty SD Sandisk Ultra II plus wkładanej bezpośrednio do portu USB bez problemu wyciągałem ok. 8 MB/sek. (w aparacie nie testowałem, chyba będzie tak samo jak z extreme)

Myślę że te 20 MB/sek. to da się tylko uzyskać w specjalizowanym czytniku Sandisk-a za ok. 84-99 zł tylko nie wiem czy warto wydawać na to aż taką kasę...

Jakie są Wasze doświadczenia w tym zakresie?

Pozdrawiam Marek

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Zapis / odczyt na karcie zależy od dwóch rzeczy:
- możliwości karty
- możliwości czytnika [w tym aparatu]

Z punktu drugiego wynika jasno, że nie warto kupować np. Extreme III do DSa, bo nie wykorzystasz jej mozliwości w zakresie prędkości zapisu.

Jak masz czytnik lub kartę z wtykiem USB to warto :-) ))
Nie musisz wtedy długo czekać na zgranie się zdjęć...

Czy są jakieś różnice w prędkości zapisu w aparacie SD Ultra II Plus i SD Extreme III trudno stwierdzić, wymaga to przetestowania...

A najlepiej kupić coś takiego :
http://www.pstryk.pl/opis.php/6683

Wtedy wszystko masz na maksa :-) )

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Masz rację, a jednoczesnie nasze rozumowania się rozmijają. Argument prędkości zgrywania przez czytnik zewnętrzny z szybkiej karty - owszem, warto zatem kupić szybką kartę.
Argument szybkości zapisu puszki na kartę = ograniczenie oznacza, że nie warto kupować duzo droższej szybszej karty, bo puszka jej nie wykorzysta. Inna rzecz, że obecnie ceny tych szybszych i tych wolniejszych nie sa juz tak wielkie jak 2 lata temu...

Grzegorz  Dołączył: 01 Sie 2006
tref napisał/a:
Zapis / odczyt na karcie zależy od dwóch rzeczy:
- możliwości karty
- możliwości czytnika [w tym aparatu]

ja bym dodal jeszcze system operacyjny :) Linuks jest tutaj bezkonkurencyjny. karte x50 Kingstona zaladowana do pelna 1GB zgrywam w nie markowym czytniku w 50 sekund. Na windzie na zadnym kompie jeszcze nie udalo mi sie tego uzyskac.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
A ja zwyczajem tego forum chciałem trochę OT. Kupowałem kartę 2GB SD. Nie zależy mi na super prędkości, raczej na tym, żeby była markowa i tania. Mogę pójść na kompromis w kwestii szybkości. Gdy się zainteresowałem pewnym Kingstonem 2 GB, to sprzedawcy powiedzieli, że transfer ma na poziomie 150Kb/s, czyli 1x. Niestety na opakowaniu nie było żadnej informacji co do uzyskiwanych transferów.
Zastanawia mnie, jaki też może być rzeczywisty transfer takiej karty, ponieważ kiedy kupowałem swojego Lexara 256MB 4x jakieś 3 lata temu, to już wtedy była to raczej wolna karta (królowały wtedy chyba 40x), a o 1GB, czy 2GB kartach nawet się nie marzyło. Nie sądzę więc, żeby producenci obecnie produkowali karty 2GB z takimi małymi transferami. Sądzę, że nie mają się co chwalić osiągami, ale żeby markowa karta nie miała choćby drobnym druczkiem napisanych transferów, albo chociażby 'krotności' ? :-?

Moje testy robiłem pod Windows XP.

Zgodnie z przewidywaniami okazało się że ograniczeniem prędkości jest kontroler pamięci w aparacie.
Po włożeniu SD Sandisk Ultra II Plus do aparatu transfery do PC na poziomie ok. 5,3 MB/sek. Przypominam,że samodzielnie ta karta osiąga transfery ok. 8-9 MB/sek.

Jak będę miał czas to zrobię porównanie w Ubuntu...

Ciekawe jaka jest rzeczywista maksymalna prędkość zapisu na kartę SD w aparacie?
Niestety tego nie podaje specyfikacja producenta :-(

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Mam Sandiska czytnik 3 w 1 SDHC Extreme III. Jest bardzo szybki rzeczywiście. Jeżeli to kogoś interesuje, pod wieczór podam wyniki testów zapisu i odczytu różnych kart SD w tym czytniku.

Moje zdanie - warto kupic.
Moje zdanie 2 - Warto kupić Sandisk Extreme III nawet wtedy, gdy masz DS-a. Faktycznie, nie zauważam róznicy podczas zdjęc w DS-ie używając Ultra II / Extreme III, ale ceny spadają, a szybsze jest zawsze szybsze od wolniejszego ;-)

Markus napisał/a:
Ciekawe jaka jest rzeczywista maksymalna prędkość zapisu na kartę SD w aparacie?

to akurat najprosciej sprawdzic ;-) jesli moja kasetka RAWa 10Mb zapisuje 4sek na kingstonie x50 to wychodzi 2,5 Mb/sek. Podobno max dla k100d jest 3 sekundy wiec wtedy mamy maksymalna predkosc na poziomie 3-3,5 Mb/sek.

Nasunął mi się jeszcze jeden praktyczny wniosek.
Jeśli chcesz mieć szybką 2 GB kartę SD za ok. 130 zł i nie masz żadnych zewnętrznych szybkich czytników kart SD to lepiej zrobisz kupując SD Sandisk Ultra II Plus 2 GB.
Zdjęcia zgrasz 2x szybciej niż z Extreme III w aparacie, wkładając ją do portu USB komputera bez konieczności podłączania aparatu i noszenia kabelków :-)

Obiecany test kart SD w czytniku Sandisk 3 in 1 . W komplecie z czytnikiem jest futerał na 2 karty SD, kabel USB, program RescuePRO.

<html>
<br><br>
<table width=600 border=1 cellpadding=4 cellspacing=1 >
<tr>
<td width=200><p><b>Test:</b></p></td>
<td colspan=2 width=200><p align=center><b>113 plików DNG, 780 MB</b></p></td>
<td colspan=2 width=200><p align=center><b>małe pliki, 400 MB</b></p></td>
</tr>
<tr>
<td width=200><p></p></td>
<td width=100><p align=center><b>zapis</b></p></td>
<td width=100><p align=center><b>odczyt</b></p></td>
<td width=100><p align=center><b>zapis</b></p></td>
<td width=100><p align=center><b>odczyt</b></p></td>
</tr>
<tr>
<td width=200 BGCOLOR="#cccccc"><p><b>Sandisk Ultra II/2 GB</b></p></td>
<td width=100 BGCOLOR="#cccccc"><p align=center> 9 MB/s</p></td>
<td width=100 BGCOLOR="#cccccc"><p align=center>10 MB/s</p></td>
<TD WIDTH=100 BGCOLOR="#cccccc"><P ALIGN=CENTER>0.2 MB/s</P></TD>
<TD WIDTH=100 BGCOLOR="#cccccc"><P ALIGN=CENTER>3 MB/s</P></TD>
</TR>
<TR>
<TD WIDTH=200><P>Pretec 133x/1 GB</P></TD>
<TD WIDTH=100><P ALIGN=CENTER>13 MB/s</P></TD>
<TD WIDTH=100><P ALIGN=CENTER>16 MB/s</P></TD>
<TD WIDTH=100><P ALIGN=CENTER>0.5 MB/s</P></TD>
<TD WIDTH=100><P ALIGN=CENTER>3 MB/s</P></TD>
</TR>
<TR>
<TD WIDTH=200 BGCOLOR="#cccccc"><P><B>Sandisk Extreme III/1 GB</B></P></TD>
<TD WIDTH=100 BGCOLOR="#cccccc"><P ALIGN=CENTER>16 MB/s</P></TD>
<TD WIDTH=100 BGCOLOR="#cccccc"><P ALIGN=CENTER>16 MB/s</P></TD>
<TD WIDTH=100 BGCOLOR="#cccccc"><P ALIGN=CENTER> 3 MB/s</P></TD>
<TD WIDTH=100 BGCOLOR="#cccccc"><P ALIGN=CENTER> 4 MB/s</P></TD>
</TR>
<TR>
<TD WIDTH=200><P>Pentadrive 512 (pendrive USB)</P></TD>
<TD WIDTH=100><P ALIGN=CENTER>10 MB/s</P></TD>
<TD WIDTH=100><P ALIGN=CENTER>15 MB/s</P></TD>
<TD WIDTH=100><P ALIGN=CENTER> 1 MB/s</P></TD>
<TD WIDTH=100><P ALIGN=CENTER> 8 MB/s</P></TD>
</TR>
</TABLE>
<P><BR></P>
</HTML>

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Pendrive 512 - jak tam zmieściłeś 780MB ? ;-) :mrgreen:

pawelek-79, a to jest dobre pytanie :mrgreen:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Skompresował w locie i dlatego tak spadły osiągi :mrgreen:

I co w takim razie ograniczalo predkosci odczytu i zapisu tych kart, skoro czytnik dobry a i karty tez niemilosiernie szybkie - w porownaniu z moja x50 dla przykladu gdzie z czytnikiem TRANSCEND mam 20 Mb/sek (RAWy z jpgami ubite na 1 Gb) :)

Czym sprawdzana prędkość transferu?
Ja do tego celu użyłem programu Total Commander który na bieżąco pokazuje aktualną prędkość kopiowania plików i szacunkowy czas do jego zakończenia.
Tylko 16 MB/sek. przy SD Extreme III to nie najlepszy wynik, myślałem, że z tym czytnikiem karta wyciągnie maksa czyli 19-20 MB/sek.

Predkosc mierzona z uzyciem stopera :) Tzn. 1 Gb danych przegral sie z karty na dysk w 50 sekund :) Bardziej wiarygodnej metody chyba nie ma. Z ciekawostek powiem tylko ze do kilkudziesieciu Mb przegranie trwa kolo sekundy. Jak przenosze folder ze zdjeciami z karty lub na karte nie wiekszy niz 60 Mb to niekiedy nawet mi sie pasek przegrywania nie zdazy pojawic a dane juz sa na miejscu decelowym. Dopiero po przekroczeniu ok 100Mb zwalnia do ustawowego 20-30 Mb/sek (wszystko z karta KINGSTON ELITE PRO x50).

OT - z ciekawostek dodam a propos transferow dziwnych ze kiedys udalo mi sie na sieci lokalnej 100Mbit (max transfer chyba cos kolo 12-13 MB) sciagnac film 700MB w 20 sek :) Do tej pory nie potrafie tego wytlumaczyc (studiowalem mechanike nie informatyke wiec zagadnienia tej materii sa mi obce)

Pomiarów dokonywałem przez zmierzenie rzeczywistego czasu operacji. TC podawał cały czas wartości wyższe, ale też rzadko-zmienne :evilsmile:

A na pendriva weszło tyle, ile mogło, bez żadnej tam kompresji .

Pomiar czasu stoperem jest na pewno dokładniejszy niż moje obserwacje liczb nad paskiem kopiowania w TC.
Myślę jednak, że przy zgrywaniu ok 1 GB danych samo obserwowanie jak zmienia się prędkość kopiowania też wystarczy do zgrubnego oszacowania możliwości czytnika/karty.

[ Dodano: 2007-08-08, 11:05 ]
Proponuję również w tym poście umieścić rzeczywiste prędkości transferu uzyskiwane przez inne czytniki kart SD.

Testy powinny zawierać :

1.System operacyjny wraz wersją

2.Typ złącza USB

3.Możliwości czytnika, czyli np.: obsługę kart o dużej pojemności.

4.Dokładną nazwę czytnika

5.Prędkość zapisu/odczytu (z podaniem nazwy testowanej karty SD)

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Grzegorz napisał/a:
kiedys udalo mi sie na sieci lokalnej 100Mbit (max transfer chyba cos kolo 12-13 MB) sciagnac film 700MB w 20 sek
Niemieckie filmy przyrodnicze z ograniczonymi do westchnień dialogami mają zawsze pierwszeństwo przejazdu. Coś jak Air One w powietrzu czy straż pożarna na skrzyżowaniach.

Skocz do: