berpa  Dołączył: 01 Lis 2010
Jarek Dabrowski napisał/a:
berpa, masz Velociraptora?
Kilka miesięcy temu chciałem kupić do kompa składanego dzieciakom ( do gier ), ale po obejrzeniu go na You Tubie mi przeszło. :-P
...Ale w zasadzie to nawet chrupanie Seagate mnie wkurza. :roll:

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Miałem kiedyś któryś z pierwszych modeli WD Raptora. W praktyce lepiej prezentował się w testach niż w realu... Sprzedałem ;P

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
berpa napisał/a:
ale po obejrzeniu go na You Tubie mi przeszło

Jasne.

Jasne.
Brałem pod uwagę dwie możliwe opcje w HTPC: SSD 120GB + HDD 250GB lub tylko Velociraptor 1 TB. Ze względu na hałas i wydajność WD-ek przegrał.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Ale mi nie chodzi o to, do czego ci te dyski potrzebne.
Po raz kolejny bardzo autorytarnie piszesz o sprzęcie komputerowym i zderzasz się z faktami.
Najpierw pisałeś, że mój komputer na pewno pobiera więcej mocy podczas startu, niż pobiera.
Po jakimś czasie zasugerowałeś, że skoro na systemowym dysku zajęte jest tylko ~30GB, to pewnie go nie używam.
Teraz piszesz, że Velociraptor pracuje jak lotnisko. Mam 2x300GB i w przyzwoicie wyciszonej obudowie chyba częściej słyszę WD Black 2TB. Żaden z nich nie jest na tyle głośny, żeby odczuwać jakiś dyskomfort. Owszem, jeśli pracujesz w idealnej ciszy, pewnie jest gorzej, nie mam okazji sprawdzić.

Lenin  Dołączył: 08 Lut 2007
tatsuo_ki napisał/a:
ok, pewnie wyjdę na kompletnego laika, ale jak się powyłącza te wszystkie swapy pejdżfajle i inne cudeńka, to Windows nie będzie się wykrzaczał przy opcjach przechodzenia w stan uśpienia albo hibernacji?

Nie ma pliku do hibernacji, nie ma opcji hibernacji, wniosek: nic się nie wywali.
Jeśli nie ma pagefile.sys i jakiś durny program nie umie bez niej działać, to będzie komunikat (przynajmniej powinien być. LR ładnych kilka lat temu tak miał).

[ Dodano: 2013-10-28, 22:41 ]
Marooned napisał/a:
Lenin napisał/a:
2. Ostatnio wyłączyłem pamięć podręczną przeglądarek internetowych: IE 10 i Firefox 24. Różnic w działaniu nie zauważam. To chyba jest jakaś straszna zaszłość z czasów minionych.
Widać masz bezpośrednie wpięcie w sieć szkieletową 10 Gb/s i korzystasz jedynie z serwerów z takim samym łączem.

Nie. Wniosek: zapis, odczyt na dysku, czyli cała obsługa cache przeglądarki też zajmuje czas. Łącze to operator Vectra (8 MBit) przez modem (WAN 10Mbit???) router (LAN 100).

[ Dodano: 2013-10-28, 22:48 ]
radekone napisał/a:
Wczoraj sie zorientowałem, że w stacjonarnym na płycie mam Sata 2, więc dochodzi kupno karty jeśli chcę mieć max. prędkość.. A tak przy okazji, okazało się, że najszybszy z moich dysków (Caviar 1TB) osiąga w sekwencyjnym transferze 131MB/s, czyli poniżej max. szybkości Sata 1. Czy to oznacza, że tak naprawdę żaden HDD nie wykorzysta nawet Sata 2??

SATA 1, 2, 3 to rodzaj (a właściwie definicja) interfejsu i przy okazji jego prędkości. Nijak to się ma do wydajności dysków wszelakiej maści. Za rzeczywistą przepływność odpowiada:
1. wewnętrzny "mechanizm" dysku
2. rodzaj interfejsu na każdym końcu kabla
3. typ, czyli wydajność czipsetu, do którego dany dysk jest podłączony
w tym również, czy jest on na płycie głównej, czy na karcie, a jeśli tak, to jaki interfejs ma karta. (Kiedyś na tym forum w innym (?) wątku, w którym napisałem, że SATA 3 na karcie rozszerzeń z PCI-E x1 nie ma sensu. Na x2, x4 już tak)
4. to, co opisałem w p.3 zależy również od wydajności cpu lub/i ram.

Kiedyś na tym forum w innym (?) wątku, w którym napisałem, że SATA 3 na karcie rozszerzeń z PCI-E x1 nie ma sensu.

Ale mi nie chodzi o to...
Sorrki, ale z jednego słowa ciężko mi wnioskować o co chodzi. :roll:
Po raz kolejny bardzo autorytarnie piszesz
Nie. Za każdym razem podkreślam, że są to tylko moje przemyślenia ( do których sam doszedłem ) i bardzo mnie cieszy jeśli ktoś mądrzejszy ode mnie wyprowadza mnie z "ciemnoty i zacofania". Inna sprawa, że często robię sobie jaja... :oops:
Teraz piszesz, że Velociraptor pracuje jak lotnisko.
A jaki ma być z talerzami z prędkością 10 tyś. obrotów? Czy ty czasami nie bierzesz wszystkiego do siebie? :roll:
Mam 2x300GB i w przyzwoicie wyciszonej obudowie...
Nigdy nie miałem wyciszonych obudów. Trochę się się boję, że usmażę sobie komputer. ( co przy "farelkach" ze stajni AMD nie jest trudne )

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
Lenin napisał/a:
Kiedyś na tym forum w innym (?) wątku, w którym napisałem, że SATA 3 na karcie rozszerzeń z PCI-E x1 nie ma sensu.

No to przypomnij prosze, bo to ciekawa informacja.

potok  Dołączył: 20 Maj 2012
PCIe 1 - 500MB/s
SATA3 - 600MB/s
wąskie gardło pośrednika, a w rzeczywistości są potrzebne nie tylko odwrotne proporcje, ale i większe różnice pomiędzy nimi + sprawny CPU i odpowiednia ilość RAM.

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
berpa napisał/a:
Nigdy nie miałem wyciszonych obudów. Trochę się się ich boję, że usmażę sobie komputer, co przy "farelkach" ze stajni AMD nie jest trudne.
Mam bude mATX, wyłożoną od środka matami bitumicznymi z grubym filcem. W środku Phenom II X4 pracujący w zakresie 800-3600Mhz (w zależności od obciążenia), chłodzony jakimś aluminiowym arcticiem. W środku trzy wentylatory (CPU, zasilacz i karta gfx) automatycznie dostosowujące obroty do obciążenia (wentylatory zasilacza i gfx wywalają powietrze na zewnątrz).
Jest cicho - oczywiście nie przy max obciążeniu CPU/GPU - i żadnych problemów z temperaturami. Również w lecie.

cube007 napisał/a:
Mam bude mATX, wyłożoną od środka matami bitumicznymi z grubym filcem.
Ten filc ci nie kurzy?

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
berpa napisał/a:
cube007 napisał/a:
Mam bude mATX, wyłożoną od środka matami bitumicznymi z grubym filcem.
Ten filc ci nie kurzy?
Nie zauważyłem - jest dość twardy, mocno zbity.

Pyrek  Dołączył: 22 Lis 2010
berpa napisał/a:
Nigdy nie miałem wyciszonych obudów. Trochę się się boję, że usmażę sobie komputer. ( co przy "farelkach" ze stajni AMD nie jest trudne )
Masz chyba mocno pechowe doświadczenia, ja mam leciwego już Phenom'a II X4 840 i muszę naprawdę się postarać by temperatura wzrosła do 40'C..

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
Pyrek napisał/a:
berpa napisał/a:
Masz chyba mocno pechowe doświadczenia, ja mam leciwego już Phenom'a II X4 840 i muszę naprawdę się postarać by temperatura wzrosła do 40'C..
Jeśli chodzi o temperaturę procesora to bardzo ważna jest jakość pasty i prawidłowość jej zaaplikowania. Mój znajomy miał komputer w którym procesor osiągał 90°C a po poprawnym nałożeniu dobrej pasty nie przekraczał 40°C. Długo był nieświadomy i narzekał jakie to z AMD-ków są grzałki. ;-)

wyczesany  Dołączył: 26 Cze 2013
ZbyszekB napisał/a:
Jeśli chodzi o temperaturę procesora to bardzo ważna jest jakość pasty i prawidłowość jej zaaplikowania. Mój znajomy miał komputer w którym procesor osiągał 90°C a po poprawnym nałożeniu dobrej pasty nie przekraczał 40°C. Długo był nieświadomy i narzekał jakie to z AMD-ków są grzałki. ;-)
Warto też pamiętać, że nic nie jest wieczne i od czasu do czasu wymienić tę pastę o ile w przypadku Zalmana STG-1 jest to banalne- zakrętka ma "zintegrowany" pędzelek jak w lakierze do paznokci o tyle w przypadku innych może to być problematyczne- niektóre są lepkie i ciężko je dobrze rozprowadzić. Ja wymieniam co ~6miesięcy.

Pyrek napisał/a:
Ja się mocno staram: procek jest kręcony pod World of Tanks :evilsmile: . Phenom X4 940 podkręcony z 3,0 do 3,8, pasta nowa/świetna ( Coollaboratory Liquid Ultra ), cooler średni ( Scythe Samurai ZZ ), obudowa nędzna ( Cooler Master Elite 330 ) - ale z 4-ema wiatrakami PWM ( przedni i tylny 120mm i boczne: 80mm na cooler i 92mm na płytę ).
Wiem, że warto okresowo wymieniać pasty ale nie wiem czy jest sens wymieniać pastę Coollaboratory Liquid :?: :?: :?: Na pewno trzeba uważać żeby nie chlapnąć tej pasty na procek ( bo przewodzi prąd ).

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
potok napisał/a:
PCIe 1 - 500MB/s
SATA3 - 600MB/s
wąskie gardło pośrednika, a w rzeczywistości są potrzebne nie tylko odwrotne proporcje, ale i większe różnice pomiędzy nimi + sprawny CPU i odpowiednia ilość RAM.

Sorry za offtop, ale poczytałem w międzyczasie i piszą powszechnie, że normalny człowiek nie odczuje różnicy pomiędzy SSD na Sata 2 a 3 w sytuacji innej, niż transfer kilkugigowych plików.

Za to Samsungi serii EVO przełączone w tryb rapid mają realnie wyższe osiągi niż możliwości sata :-) Też byłem zaskoczony..

Pyrek  Dołączył: 22 Lis 2010
berpa napisał/a:
Ja się mocno staram: procek jest kręcony pod World of Tanks :evilsmile: . Phenom X4 940 podkręcony z 3,0 do 3,8, pasta nowa/świetna ( Coollaboratory Liquid Ultra ), cooler średni ( Scythe Samurai ZZ ), obudowa nędzna ( Cooler Master Elite 330 ) - ale z 4-ema wiatrakami PWM ( przedni i tylny 120mm i boczne: 80mm na cooler i 92mm na płytę ).
No ja mam chłodzenie AeroCool DCC-C1200 i dwa 120mm w obudowie, jest cicho i nic się nie grzeje, jak kręciłem (na 3,6) to jedynie obroty wentylatora były wyższe, temperaturę zbijał bez problemu,
w końcu stwierdziłem, że szkoda prądu i teraz chodzi na auto cool&quiet :-P

Pyrek napisał/a:
AeroCool DCC-C1200
No to już konkretny cooler.

Lenin  Dołączył: 08 Lut 2007
Jeśli Wam się grzeje AMD Phenom, Athlon, w każdym razie coś z tej rodziny K10 AMD, to polecam K10Stat. Można obniżyć mu napięcia zasilania. Można "podkręcić", ale tylko cpu nie tracąc Cool&Quiet. U mnie to jest 0,175V. Jak chcę mieć bardziej wydajne CPU, to ręcznie przełączam profil w tym programie i mam z 3,2 3,9GHz, ale tylko przy fabrycznym napięciu. Wydawać by się mogło, co to jest 0,175V, ale względnie to sporo: 1,000-0,175=0,825V (dla najmniejszego obciążenia).
Dla Win 7 i nowszych K10Stat nie uruchamia się z autostartu, lecz z harmonogramu zadań.

[ Dodano: 2013-10-30, 22:17 ]
berpa napisał/a:
Wiem, że warto okresowo wymieniać pasty ale nie wiem czy jest sens wymieniać pastę Coollaboratory Liquid :?: :?: :?: Na pewno trzeba uważać żeby nie chlapnąć tej pasty na procek ( bo przewodzi prąd ).

Nie warto. Uważam, że bez potrzeby nie warto wymieniać pasty. Chyba, że bardzo chcemy użyć lepszej :-)

Skocz do: