Kilka miesięcy temu chciałem kupić do kompa składanego dzieciakom ( do gier ), ale po obejrzeniu go na You Tubie mi przeszło.Jarek Dabrowski napisał/a:berpa, masz Velociraptora?
K-5 | DA 12-24 | DA 14 | DA 18-135 | DA 55-300 | FA 35 | FA 50 | poradzieckie stałki | kompletny brak talentu
K5-II, kit 18-135, Tamron 28-75/2.8, Metz 48 AF-1, Slik PRO330dx, Dell 2209WA, statywy, lampki, parasolki... W domu jest też: DA 55-300. Moje zdjęcia (kliknij w "www").
berpa napisał/a:ale po obejrzeniu go na You Tubie mi przeszło
Brałem pod uwagę dwie możliwe opcje w HTPC: SSD 120GB + HDD 250GB lub tylko Velociraptor 1 TB. Ze względu na hałas i wydajność WD-ek przegrał.Jarek Dabrowski napisał/a:Jasne.
K-5 | DA 12-24 | DA 14 | DA 18-135 | DA 55-300 | FA 35 | FA 50 | poradzieckie stałki | kompletny brak talentu
tatsuo_ki napisał/a:ok, pewnie wyjdę na kompletnego laika, ale jak się powyłącza te wszystkie swapy pejdżfajle i inne cudeńka, to Windows nie będzie się wykrzaczał przy opcjach przechodzenia w stan uśpienia albo hibernacji?
Marooned napisał/a:Widać masz bezpośrednie wpięcie w sieć szkieletową 10 Gb/s i korzystasz jedynie z serwerów z takim samym łączem.Lenin napisał/a:2. Ostatnio wyłączyłem pamięć podręczną przeglądarek internetowych: IE 10 i Firefox 24. Różnic w działaniu nie zauważam. To chyba jest jakaś straszna zaszłość z czasów minionych.
radekone napisał/a:Wczoraj sie zorientowałem, że w stacjonarnym na płycie mam Sata 2, więc dochodzi kupno karty jeśli chcę mieć max. prędkość.. A tak przy okazji, okazało się, że najszybszy z moich dysków (Caviar 1TB) osiąga w sekwencyjnym transferze 131MB/s, czyli poniżej max. szybkości Sata 1. Czy to oznacza, że tak naprawdę żaden HDD nie wykorzysta nawet Sata 2??
panoramio.com - ubite przez Google
picasaweb - ubite przez Google
Sorrki, ale z jednego słowa ciężko mi wnioskować o co chodzi.Jarek Dabrowski napisał/a:Ale mi nie chodzi o to...
Nie. Za każdym razem podkreślam, że są to tylko moje przemyślenia ( do których sam doszedłem ) i bardzo mnie cieszy jeśli ktoś mądrzejszy ode mnie wyprowadza mnie z "ciemnoty i zacofania". Inna sprawa, że często robię sobie jaja...Jarek Dabrowski napisał/a:Po raz kolejny bardzo autorytarnie piszesz
A jaki ma być z talerzami z prędkością 10 tyś. obrotów? Czy ty czasami nie bierzesz wszystkiego do siebie?Jarek Dabrowski napisał/a:Teraz piszesz, że Velociraptor pracuje jak lotnisko.
Nigdy nie miałem wyciszonych obudów. Trochę się się boję, że usmażę sobie komputer. ( co przy "farelkach" ze stajni AMD nie jest trudne )Jarek Dabrowski napisał/a:Mam 2x300GB i w przyzwoicie wyciszonej obudowie...
Lenin napisał/a:Kiedyś na tym forum w innym (?) wątku, w którym napisałem, że SATA 3 na karcie rozszerzeń z PCI-E x1 nie ma sensu.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem, to klisza pękła, i ch*j!"
K-5, SF7, MEs, XZ-2, troszkę szkła i szpejów
Mam bude mATX, wyłożoną od środka matami bitumicznymi z grubym filcem. W środku Phenom II X4 pracujący w zakresie 800-3600Mhz (w zależności od obciążenia), chłodzony jakimś aluminiowym arcticiem. W środku trzy wentylatory (CPU, zasilacz i karta gfx) automatycznie dostosowujące obroty do obciążenia (wentylatory zasilacza i gfx wywalają powietrze na zewnątrz).berpa napisał/a:Nigdy nie miałem wyciszonych obudów. Trochę się się ich boję, że usmażę sobie komputer, co przy "farelkach" ze stajni AMD nie jest trudne.
Ten filc ci nie kurzy?cube007 napisał/a:Mam bude mATX, wyłożoną od środka matami bitumicznymi z grubym filcem.
Nie zauważyłem - jest dość twardy, mocno zbity.berpa napisał/a:Ten filc ci nie kurzy?cube007 napisał/a:Mam bude mATX, wyłożoną od środka matami bitumicznymi z grubym filcem.
Masz chyba mocno pechowe doświadczenia, ja mam leciwego już Phenom'a II X4 840 i muszę naprawdę się postarać by temperatura wzrosła do 40'C..berpa napisał/a:Nigdy nie miałem wyciszonych obudów. Trochę się się boję, że usmażę sobie komputer. ( co przy "farelkach" ze stajni AMD nie jest trudne )
Pentax K-30 | DA 21/3.2 Ltd. | DA 40/2.8 Ltd. | DA 70/2.4 Ltd. | DA L 55-300 | Metz 50 AF-1
Jeśli chodzi o temperaturę procesora to bardzo ważna jest jakość pasty i prawidłowość jej zaaplikowania. Mój znajomy miał komputer w którym procesor osiągał 90°C a po poprawnym nałożeniu dobrej pasty nie przekraczał 40°C. Długo był nieświadomy i narzekał jakie to z AMD-ków są grzałki.Pyrek napisał/a:Masz chyba mocno pechowe doświadczenia, ja mam leciwego już Phenom'a II X4 840 i muszę naprawdę się postarać by temperatura wzrosła do 40'C..berpa napisał/a:Nigdy nie miałem wyciszonych obudów. Trochę się się boję, że usmażę sobie komputer. ( co przy "farelkach" ze stajni AMD nie jest trudne )
Warto też pamiętać, że nic nie jest wieczne i od czasu do czasu wymienić tę pastę o ile w przypadku Zalmana STG-1 jest to banalne- zakrętka ma "zintegrowany" pędzelek jak w lakierze do paznokci o tyle w przypadku innych może to być problematyczne- niektóre są lepkie i ciężko je dobrze rozprowadzić. Ja wymieniam co ~6miesięcy.ZbyszekB napisał/a:Jeśli chodzi o temperaturę procesora to bardzo ważna jest jakość pasty i prawidłowość jej zaaplikowania. Mój znajomy miał komputer w którym procesor osiągał 90°C a po poprawnym nałożeniu dobrej pasty nie przekraczał 40°C. Długo był nieświadomy i narzekał jakie to z AMD-ków są grzałki.
Ja się mocno staram: procek jest kręcony pod World of Tanks . Phenom X4 940 podkręcony z 3,0 do 3,8, pasta nowa/świetna ( Coollaboratory Liquid Ultra ), cooler średni ( Scythe Samurai ZZ ), obudowa nędzna ( Cooler Master Elite 330 ) - ale z 4-ema wiatrakami PWM ( przedni i tylny 120mm i boczne: 80mm na cooler i 92mm na płytę ).Pyrek napisał/a:Masz chyba mocno pechowe doświadczenia, ja mam leciwego już Phenom'a II X4 840 i muszę naprawdę się postarać by temperatura wzrosła do 40'C..
potok napisał/a:PCIe 1 - 500MB/s
SATA3 - 600MB/s
wąskie gardło pośrednika, a w rzeczywistości są potrzebne nie tylko odwrotne proporcje, ale i większe różnice pomiędzy nimi + sprawny CPU i odpowiednia ilość RAM.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem, to klisza pękła, i ch*j!"
No ja mam chłodzenie AeroCool DCC-C1200 i dwa 120mm w obudowie, jest cicho i nic się nie grzeje, jak kręciłem (na 3,6) to jedynie obroty wentylatora były wyższe, temperaturę zbijał bez problemu,berpa napisał/a:Ja się mocno staram: procek jest kręcony pod World of Tanks . Phenom X4 940 podkręcony z 3,0 do 3,8, pasta nowa/świetna ( Coollaboratory Liquid Ultra ), cooler średni ( Scythe Samurai ZZ ), obudowa nędzna ( Cooler Master Elite 330 ) - ale z 4-ema wiatrakami PWM ( przedni i tylny 120mm i boczne: 80mm na cooler i 92mm na płytę ).
Pentax K-30 | DA 21/3.2 Ltd. | DA 40/2.8 Ltd. | DA 70/2.4 Ltd. | DA L 55-300 | Metz 50 AF-1
No to już konkretny cooler.Pyrek napisał/a:AeroCool DCC-C1200
berpa napisał/a:Wiem, że warto okresowo wymieniać pasty ale nie wiem czy jest sens wymieniać pastę Coollaboratory Liquid Na pewno trzeba uważać żeby nie chlapnąć tej pasty na procek ( bo przewodzi prąd ).
panoramio.com - ubite przez Google
picasaweb - ubite przez Google