Bywały. Starsze wersje do któregoś tam numeru nie chodziły z K100D. Poszukaj na forum, jest gdzieś podany numer, od którego jest wszystko OK.domwar napisał/a:Wiem tyle, że z Sigmą bywają problemy z dogadaniem się z kasetką.
Szczerze mówiąc nie dałbym tyle za lampę. To jest chora cena. Niby mam Pentaxa 540, ale nie kupiłem w kraju.domwar napisał/a:czy warto płacić prawie 2kzł za P540.
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Za Fafniakiem: Nie dla leniiii !!!!!!!!!!
Moje pstryki
pawel1967 napisał/a:Robiłem niedawno młodych krojących tort na tle luster zadanie niewykonalne dla P-TTL musiałem przełączyć na manualne A
K10D; LX
Vivitar S1 105/2,5; Sigma 135-400/4,5-5,6; D-xenon 18-55/3,5-5,6; SMC A 35/2,8; SMC A 28/2,8; SMC M 50/1,4 +parę innych
Metz 32 MZ3; Pentax 540 FGZ; Slik PRO 713 CF; Slik SBH 280
W czym 360-tka jest lepsza od Sigmy DG Super? Bo ja przypominam sobie tylko jedną zaletę, z której zresztą nie każdy będzie korzystał.tom napisał/a:Polecam pentaxa AF-360 FGZ
kosztuje mniej niz ~1k , a jest czyms pomiedzy sigma a drozsza lampa pentaxa
No to jest właśnie ta jedyna zaleta, która przychodzi mi do głowy.tom napisał/a:O ile mnie pamiec nie myli, pentaxowa lampe mozna sterowac z body w aparacie
szkło w połowie pełne
D200+50mm f1.8 + 35mm f1.8 + Tokina 12-24mm f4 + Tamron 135mm f2.8
Ta f-cja chyba nie działa. Tylko dedykowane lampy P to potrafią. Bezprzewodowo można wyzwolić Sigmę inną Sigmą, a lampką wbudowaną się nie da. Pisał o tym Jarek Dąbrowski i zenza ;) kilka postów wyżej.slavo222 napisał/a:1.sterowanie zdalne
Włączasz f-cję "model", wciskasz przycisk "test" i lampka działa jak latarka . Ponoć służy to sprawdzaniu jak rozłożą się cienie na fotografowanym obiekcie. Oczywiście można również wykorzystać tę funkcją do podświetlania rozkładu jazdy autobusów nocą gdy wracamy z imprezy lub jako lampka samochodowa przydatna przy róznego typu naprawach.slavo222 napisał/a:f2.unkcje światła modelującego
Potwierdzam - taka opcja jest i nawet działa.slavo222 napisał/a:3.funkcje błysku tuż PRZED zamknięciem migawki w trybie slow sync
Potwierdzam - taka opcja jest i nawet działa.slavo222 napisał/a:4.funkcje błysku przy krótszych czasach migawki niż nominalne (1/180s u ksetki) - chyba coś jak HSS.
szkło w połowie pełne
Tak.siwyyy77 napisał/a:Czy lampa Sigmy (wraz z nią cały ten P-TTL ) dobierze odpowiednią siłe błysku gdy palnik ustawię np. do pionu (+90') i będe chciał odbić światło od sufitu
szkło w połowie pełne
Jarek Dabrowski napisał/a:Tak.siwyyy77 napisał/a:Czy lampa Sigmy (wraz z nią cały ten P-TTL ) dobierze odpowiednią siłe błysku gdy palnik ustawię np. do pionu (+90') i będe chciał odbić światło od sufitu
K-5IIs, K-5, K10D+D-BG2+KatzEye+0-ME53
DA10-17/3.5-4.5, DA12-24/4, FA31/1.8 Limited, FA35/2, FA43/1.9 Limited, FA50/1.4, FA77/1.8 Limited, DFA100/2.8 Macro, DA*200/2.8
AF-540 FGZ
Masz zwaloną lampę :)jaad75 napisał/a:Ciekawe, bo 540-tka zwykle nie - ustawiam korekcję na +1 przy odbiciu...
CytatCzy lampa Sigmy (wraz z nią cały ten P-TTL ) dobierze odpowiednią siłe błysku gdy palnik ustawię np. do pionu (+90') i będe chciał odbić światło od sufitu czy będe musiał korygować ustawienia... nie chodzi mi tu o delikatne niedoświetlenie/prześwietlenie o 1/3 EV
Tekst podpisu
Jarek Dabrowski napisał/a:Tak.siwyyy77 napisał/a:Czy lampa Sigmy (wraz z nią cały ten P-TTL ) dobierze odpowiednią siłe błysku gdy palnik ustawię np. do pionu (+90') i będe chciał odbić światło od sufitu