papcio  Dołączył: 20 Kwi 2006

tantal  Dołączył: 02 Sie 2009
Raynold1987 napisał/a:
Dzięki tantal za porady :-B
[URL=http://www.youtube.com/watch?v=_m44L8o2Fwk] ale nie wiem jak zaimportować plik do CameraRAW -> opcja kaibracja aparatu :-(

Niezbyt jasno postawione. Chcesz plik dng importować czy plik gotowego profilu ?
Jeśli o profil chodzi to X-Rite zapisuje profile tam gdzie trzeba, DNG PE daje możliwość wyboru miejsca zapisu ale musi być tam gdzie trzeba (...\CameraRaw\CameraProfiles). Profile obecne w tym folderze są "widziane" przez ACR/Lr.
Jeśli piszesz o imporcie pliku dng to do ACR nie ma wtyczki automatyzującej profilowanie taka jak to jest w Lr. Albo wczytujesz plik dng do softu X-Rite, albo do Lr używając wtyczki X-Rite (czy tam Passport). W przeciwnym razie musisz wczytać do DNG Profile Editora i zrobiony profil wyexportować do wiadomego folderu. W ACR profilowania się nie da robić, położenie suwaczków ACR można co najwyżej zapisać w postaci presetu. Ale to zupełnie co innego.

Raynold1987  Dołączył: 24 Mar 2010
Chodzi mi dokładnie o 3:55 filmu
Jak się profil "canon5dświatłodzienne" u autora na liście w ACR znalazł? W filmie tego nie wyjaśnił...
U mnie jest tylko:
C:\Program Files\Common Files\Adobe\Camera Raw 6\AMT
Nie widzę folderu CameraProfiles nawet jeśli odkryję ukryte foldery :-|

mr.ra66it  Dołączył: 03 Wrz 2011
W Windows 7 profile X-Rite zapisuje utworzone profile w profilu użytkownika:
C:\Users\<login_użytkownika>\AppData\Roaming\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles
Z tej lokalizacji są widoczne dla ACR w PSE i LR.

Póki co mam XP, ale po świętach mam zamiar zainstalować 7 ;-) Zastanawiam się tylko czy WIN znajdzie sterowniki do niektórych starszych podzespołów...

tantal  Dołączył: 02 Sie 2009
Raynold1987 napisał/a:
Póki co mam XP

C:\Documents and Settings\NAZWAUZYTKOWNIKA\Dane aplikacji\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles

Zainstalowałem w końcu Win7 i LR4
Czas działać :-D

bart89  Dołączył: 22 Paź 2013
Dałoby radę zalinkować ponownie profile z początku wątku? Byłbym bardzo wdzięczny, chodzi ofc o k20D ;)

McGregor  Dołączył: 19 Sty 2008
Pliki DNG do K20D oraz K100D Super znajdują się na Chomiku McGregorian w katalogu ColorChecker Passport. Jak wrócę do domu to podlinkuję na nowo.

[ Dodano: 2013-11-07, 23:27 ]
Linki do plików DNG ze zdjęciami wzorca Color Checker Passport
K20D - słońce
K100D Super - słońce

Skocz do: