jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Markus napisał/a:
Proszę o jpg w domyślnym profilu w jakim zapisuje LR zdjęcia tuż po instalacji.
Ok, za chwilę to sobie sciągnę, bo teraz akurat mam małą robótkę w LR rozpoczętą - nie chcę robić bałaganu.
Markus napisał/a:
zdecydowana większość pstrykaczy (w tym ja :-) ) działa w sRGB i wystarczy że zdjęcia będą dobrze wyglądały w "kulawych przeglądarkach" i na domowym wydruku lub odbitce z fotolabu...
Ale jeśli wołarka nie jest zarządzana, to reszta to czysty przypadek i nigdy nie wiesz jak naprawdę te zdjęcia wyglądają.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Nie wiem i pewnie się nie dowiem jak te zdjęcia naprawdę wyglądają.
Nie mam oprofilowanego monitora, w aparacie mam cały czas ustawione sRGB i to jest moja robocza przestrzeń kolorów.
Nie jestem profesjonalistą i zdaję sobie sprawę z uproszczeń i ułomności systemu jaki posiadam i używam.

Mimo to lubię się pobawić softem do obróbki plików RAW czy HDR i tak przeciętnie wychodzi mi to lepiej niż "surowe" jpg generowane przez aparat.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006

Dolny z LR w ustawieniach domyślnych.

Wyglądają podobnie mógłbyś wrzucić "full size" na zippyshare.com ?
Z góry dziękuję.

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
Programu nie testowałem, bo i tak mam ich już więcej niż własnych umiejętności obróbki, ale... Z ciekawości ściągnąłem plik DNG, otworzyłem w przeglądarce FastStone i zapisałem jpg. Kolory u mnie na sRGB IMHO (prawie) identyczne jak przy "Twoim" pliku jpg, ale w przypadku jpg z FastStone mniej szumu (nawet po lekkim wyostrzeniu).

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
plwk napisał/a:
Dolny z LR w ustawieniach domyślnych.
Oszczędziłeś mi czas... :-B

[ Dodano: 2013-11-04, 22:55 ]
Rafi napisał/a:
otworzyłem w przeglądarce FastStone
FastStone też się nie nadaje - rownież nie widzi profilu monitora.

Bez przesady z tym oszczędzonym czasem :-)
To maks. 5 min. łącznie w wrzuceniem na zippyshare.com...

Na miniaturkach da się zauważyć inne zachowanie w światłach oraz inne oddanie koloru czerwonego.

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
jaad75 napisał/a:
FastStone też się nie nadaje - rownież nie widzi profilu monitora.

Chodziło mi wyłącznie o "porównanie" jpg-ów jako takie, a nie o stwierdzenie, że się nadaje lub nie.

fuen  Dołączył: 13 Lis 2012
Dwie fotki w formacie jpg i bez manipulacji:
http://www54.zippyshare.com/v/53898260/file.html

Dzięki za fotki.
Kolorystyka zbliżona chociaż niebo z LR wydaje się bardziej "niebieskie"...

[ Dodano: 2014-02-06, 20:50 ]
Można pobrać już nową wersję 1.34 Nama5....

MixerB  Dołączył: 16 Sty 2010
Właśnie pojawiła się nowa wersja (1.35) Nama5.

https://nama5.com/en/download.html

Program został uzupełniony o obsługę PEFów ze starszych Samsungów (GX-1S/1L).
M.

PS
w pewnym procencie to moja zasługa :-)

Poprawna obsługa GX-1S to coś co jest dostępne tylko w wyjątkowym sofcie :-)

W Capture One mimo wielu prób nie udało się jej wprowadzić...

Acer  Dołączył: 08 Maj 2008
MixerB, dzięki :) może wreszcie zajrzę do PEF-ów które pozostały mi po GX-1L

MixerB  Dołączył: 16 Sty 2010
Starałem się o dodanie obsługi GX-1S, a przy okazji GX-1L dostaliśmy gratis :mrgreen:

M.

zoran  Dołączył: 08 Wrz 2009
Czy ktoś zna jakiś darmowy prosty program do JPG w którym jest lasso ale z możliwością wtopienia.
W fotografii amatorskiej takie narzędzie załatwia w zasadzie wszystko, zaznaczam wybrany fragment i mogę zmniejszyć/zwiększyć kontrast, nasycenie, ekspozycję, temperaturę tylko właśnie żeby była możliwość regulacji wtopienia. Wiem że dużo nie można pozmieniać na JPG bez utraty jakości ale przy niektórych kadrach całkiem sporo można.
Jak by ktoś dał linka do konkretnego programu było by super.

Darktable chyba to umożliwia oraz Lightzone (obróbka strefowa).

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
zoran, ja do takiej obróbki widzę GIMP-a: ma specyficzny układ okien i trzeba się przyzwyczaić ale w zamian masz warstwy z maskami które zadziałają tak jak chcesz. Minusem jest to że to spora kobyła jak na prostą obróbkę zdjęcia, plusem ogrooooomne możliwości (z których korzystam może raz w roku ).
Jest jeszcze Paint.net ale z niego jeszcze nie korzystałem (ale właśnie instaluję ;-) może się sprawdzi jako lżejsza odmiana GIMP-a

efekty z paint.net po 10 min zabawy:

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
W Photo Filtre jest lasso ale juz nie pamiętam czy ma mozliwość regulacji zmiękczania krawędzi ale jako lekki program do jpegów sie nadaje .

zoran  Dołączył: 08 Wrz 2009
Mam ten program ale nie ma w nim właśnie wtapiania lassa, a jak widzę na filmiku jak selektywnie zmienić np kontrast albo dowolnie inny parametr to człowiek zanim to zrobi to klika z 20 razy w różne ikonki, zakładki a większość zdjęć można by obrobić w banalnie prosty sposób, zaznaczyć lassem wybrany fragment, kliknąć w ikonkę np kontrastu czy temperatury, przesunąć w lewo czy prawo suwakiem i cała operacja zmiany różnych fragmentów zdjęcia trwać może dosłownie 2min.

[ Dodano: 2014-05-30, 12:29 ]
Ten paint.net coś nie chce się ściągnąć:/

[ Dodano: 2014-05-30, 13:08 ]
Hm, paint.net nie działa z XP a ja jeszcze tego używam :/

Nie działa z XP powiadasz ?

http://www.dobreprogramy....dows,12332.html

Uwaga!

Do poprawnego działania programu potrzebny jest pakiet Microsoft .NET Framework 3.5 do pobrania w dziale PROGRAMY -> Dodatki -> Biblioteki i inne dodatki (patrz: Programy powiązane).

Skocz do: