Michu napisał/a:Ale Paweł masz na myśli ograniczanie lekcji historii w szkołach, zakłamywanie pamięci (historia z żołnierzami wyklętymi)
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Michu napisał/a:Odnosiłem się do tego, że w latach '50 w żaden sposób nie krzewiono dumy z polskości, zakłamywano historię w sposób absurdalny. Jak do mnie wpadniesz pokaże Ci książkę do historii z 1954 roku.
Benek napisał/a:I uzmysłowiłem sobie, że ci ludzi to w pewnym sensie moi nieodlegli przodkowie. Tacy adoptowani pradziadkowie. Różnica języka ojczystego, różnica w rubryce "naród" w dokumentach, tą są dla mnie rzeczy zupełnie nieistotne. Bo łączy nas ta sama ziemia, te same mury kamienic, te same wieże kościołów, ten sam cień drzew w parku, ta sama woda płynąca przez Legnicę korytem Kaczawy.
panoramio.com - ubite przez Google
picasaweb - ubite przez Google
Michu napisał/a:Ale historia Twojego dziadka o czym świadczy, bo nie rozumiem?
Nie sądzę też, by wahadło zostało przechylone - po prostu przywraca się bohaterom należną im pamięć.
Pozdrawiam
Arti
Michu napisał/a:Prawda leży po środku?
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
jorge.martinez napisał/a:Proponuję trzymać się bliżej wątku narysownego przez Benka w pierwszym poście.
CytatDo niedawna chowani byli tam członkowie parafii ewangelicko-augsburskiej w Radomiu. Niedawno rada parafialna przyjęła nowy regulamin nekropolii. Teraz będą mogli być chowani tam wszyscy. – Cmentarz od lat przynosi nam straty, brakuje pieniędzy na renowację muru wokół niego, czy renowację nagrobków – mówi ksiądz Wojciech Rudkowski, proboszcz parafii ewangelicko-augsburskiej w Radomiu.
Robur napisał/a:A mój nieboszczyk dziadek opowiadał, jak to go po powrocie z Niemiec, gdzie pracował u bauera, dzielni żołnierze NSZ mało nie rozwalili, bo na pociąg w okolicach Tunelu napadli. Niestety, historia nie jest czarno- biała, jest szara, połatana i posztukowana.
panoramio.com - ubite przez Google
picasaweb - ubite przez Google
Robur napisał/a:w wakacje odwiedziłem Kotlinę Kłodzką. Właściwie cała infrastruktura zbudowana jest tam przez Prusaków
6x7 z kominkiem, pryzmatem oraz drewnianą rączką
Michu napisał/a:Ale historia Twojego dziadka o czym świadczy, bo nie rozumiem?
Nie sądzę też, by wahadło zostało przechylone - po prostu przywraca się bohaterom należną im pamięć.
matb napisał/a:W Kotlinie Kłodzkiej o akurat znaczną część "infrastuktury" zbudowała niejaka Marianna Orańska.
Moim zdanem każdego człowiek trzeba osądzać osobno, z jego własnych konkretnych czynów. Etykietka taka-lub-siaka, przynależność do tej lub innej formacji wojskowej albo organizacji politycznej nikogo automatycznie nie kanonizuje, ani nie diabolizuje.Michu napisał/a:Ale historia Twojego dziadka o czym świadczy, bo nie rozumiem?
Wszystko swoimi własnymi rękami, czy rękami pruskich / niemieckich poddanych?matb napisał/a:W Kotlinie Kłodzkiej o akurat znaczną część "infrastuktury" zbudowała niejaka Marianna Orańska.
Polska, cóż, to nie Śląsk, ale też tam ładnie, A. Sapkowski, "Boży wojownicy"
GX8, GM1, P7-14, P12-32, P35-100, P100-300, K50/1.1
Michu napisał/a:Arti - ale ja nadal nie potrafię zrozumieć, co ma zatrzymanie dziadka Robura do tego, o czym Ty piszesz? Że został zatrzymany i...? NSZ czy AK likwidowało kolaborantów, bandytów i zdrajców. Czy dziadkowi Robura coś się stało? Został skatowany i rozstrzelany jak pułkownik Pilecki? Zniknął jak partyzanci schwytani podczas obławy Augustowskiej?
To nie była akcja "Wisła". Akcja "Wisła" polegała na przymusowym wysiedleniu z południowo-wschodnich obszarów PRL ok. 140 tys. osób narodowości łemkowskiej, bojkowskiej i ukraińskiej na tzw. Ziemie Odzyskane. Głównym celem tej akcji miało być ułatwienie walki z siłami UPA, które grasowały w tej części Polski. Łemków, Bojków i Ukraińców często przesiedlano jednak w sposób mający na celu doprowadzić do ich wynarodowienia. Czyli starano się w jak największym stopniu rozsiać ich po wsiach i miasteczkach zachodniej Polski, aby uniemożliwić im odbudowanie wspólnoty narodowej w innym miejscu. Polskie władze już w 1990 r. przeprosiły za tę akcję, uznając, że łamała podstawowe prawa człowieka.Lenin napisał/a:Następne wydarzenie to akcja Wisła, czyli przesiedlenie Polaków, lub i również Ukraińców (nie mam w moim mniemaniu dostatecznej wiedzy) z wschodnich województw II RP, które przypadły ZSRR, na "ziemie odzyskane", po Odrę i Nysę i do Prus Wschodnich.
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram