reastdignity  Dołączył: 29 Kwi 2010
[K20D] [GX20] Niedziałający AF
Z przykrością stwierdzam, że muszę napisać post w tym dziale.
Dzisiaj okazało się, że całkiem umarł autofocus(przynajmniej oparty na silniczku wbudowanym w korpus - szkieł z SDM-em nie mam) w Samsungu GX20. Silnik nie kręci, nie ma podświetlenia punktu AF. Reszta sprawna. Sprzęgło wystaje, body komunikuje się z obiektywami( jest w stanie podać ogniskową, zna zakres przysłon). Identyczne objawy występują na dwóch obiektywach.
Podobna sytuacja wystąpiła już dwukrotnie, jednakże wtedy działało podświetlenie punktu AF. Pomogło (chyba) wyciągnięcie wyciągnięcie baterii na chwilkę. Niestety teraz nic to nie dało. Tak samo jak reset ustawień, kombinowanie na różnych pozycja przełączników. Migawka, lustro sprawne.
Jest jakaś nadzieja na magiczne uzdrowienie, czy jestem zmuszony odsyłać go do serwisu?
P.S. Zakup nowej puchy chwilowo nie wchodzi w grę, więc nie proponujcie takiego rozwiązania :-P

drawa  Dołączył: 17 Sie 2010
Przełącznik w pozycji AF yes :?: potwierdzenie ostrości działa?

drawa napisał/a:
Przełącznik w pozycji AF yes :?: potwierdzenie ostrości działa?

Przełącznik jest ok. Nawet na INFO pokazuje odpowiedni tryb.
Nie całkiem nie wyświetla punktu, ani nie pika.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Rozumiem, że jak ręcznie ustawiasz ostrość, też nie masz potwierdzenia?

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
Chyba jednak serwis, możesz jeszcze spróbować przełączyć AF na przycisk na tylnym panelu (robi się to w sofcie), ale wydaje mi się, że to nic nie da.

Zaczęły pokazywać się punkty AF po naciśnięciu spustu, jednakże co chwile wyłącza się wyświetlacz w wizierze i na górę korpusu.
Nie ma potwierdzenia ostrości w MF.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Pewnie coś nie styka z elektroniką. Tylko serwis.

Skocz do: