bushto  Dołączył: 31 Lip 2007
Haha ;-)
Faktycznie, zapytam jeszcze na forum KM.
Dzięki chłopaki za wszystkie informacje, naprawdę dużo mi się rozjaśniło. Pozdrawiam!

Lenin  Dołączył: 08 Lut 2007
bushto napisał/a:
Ktoś może wie, czy Sony to ma ? A bardzo potrzebne jest potwierdzenie ostrości?
Czyli generalnie do A100 tak samo znajdę świetne i tanie obiektywy?

Powiem Ci tak: Sony przejęło w całości mocowanie obiektywów od Minolty. Ale Minolty z autofokusem (seria x000, a potem Dynaksy). Nazywa się to Minolta A. Natomiast obiektywy do starych, manualnych Minolt w żaden sposób nie pasują do Minolt z autofokusem, a co za tym idzie, również do Sony.

Obiektywy do Minolty AF są generalnie tanie i dużym wyborze (np. na Allegro) w porównaniu do Pentaksa. Ale weź pod uwagę "crop" - okazuje się tutaj, że użyteczne z cyfrą są obiektywy o ogniskowych gdzieś od 24mm. A to już się staje drogie i w Minolcie wielkiego wyboru nie masz. Stałka minoltowska AF 24 tania nie jest. 20 to jakieś 500-600 zł. Mogę jeszcze polecić zoomy 24-50, 24-85 i 24-105. 28 mm to już się trochę wąsko robi. Natomiast w tym systemie masz tanie stałoogniskowe (ale portetowe z cyfrą 1.5x) 50mm bardzo przyzwoitej jakości. Bywa jeszcze dużo Sigm do tego systemu, ale z jakością bywa różnie (własne doświadczenia), jeśli już to brać lepsze modele, unikać najtańszych (np. wersji UC).

Nie wiem, jak w Sony, ale w kliszowych Minoltach obiektywy M42 można było podłączyć przez adapter, potwierdzenia ostrości nie było, światłomierz niedoświetlał o jakieś 1.5-2EV.

A co masz w Pentaksie??? Ano analogowy Pentaks, Pentaks z AF i cyfra mają to samo mocowanie. I tu są trzy zasadnicze typy obiektywów:
- zupełnie manualne (K) - musisz ustawić przesłonę i ostrość, wymusić pomiar światła,
lampa wbudowana nie działa (daje zawsze pełną moc)
- manualne z elektrycznym przeniesieniem wartości przesłony do korpusu (KA) -
z cyfrą musisz TYLKO ustawić ostrość, działa pełna automatyka pomiaru światła.
I to jest super rozwiązanie - daje maksimum komfortu i automatyki przy umiarkowanej
cenie i dobrej jakości.
- wszystkie nowsze z autofokusem, powinny działać wszystkie funkcje

Możesz podłączyć M42 przez adapter do Pentaksa. Masz potwierdzenie ostrości, pomiar światła (czasami trochę przekłamany) - to trochę więcej niż w Sony.

Ja mam jeszcze Minoltę Dynax 5 oraz 28-80mm, 50mm i 80-210, lampę 2000xi, battery packa i adapter M42. Postanowiłem nie brnąć w to dalej. Dlaczego? Otóż 2000xi nie działa z cyfrą (bo nie jest D). Z 28-80 zrobi się 42-"nawet nie liczę". Z 50-tki portretowe tele, a 80-210 Tamrona nie powalał jakością. Musiałbym zamienić 28-80 na jakieś 24-xx, wymienić lampę. Sprzedałem 50-tkę, 80-210, battery packa i adapter.

"Wszedłem" w Pentaksa z 18-55, 50-200 i FGZ360. Nie żałuję ani złotówki. Szkoda tylko, że w tym systemie obiektywów na rynku wtórnym w Polsce jest taka mała podaż.

I na koniec jeszcze jedno: M42 to bardzo duży wybór, są szkła dobre, są lepsze, ale również słabe i psujące się namiętnie.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Lenin napisał/a:
Szkoda tylko, że w tym systemie na rynku wtórnym w Polsce jest taka mała podaż.
Za to popyt jest duży

Cytat
Obiektywy do Minolty AF są generalnie tanie i dużym wyborze (np. na Allegro) w porównaniu do Pentaksa. Ale weź pod uwagę "crop" - okazuje się tutaj, że użyteczne z cyfrą są obiektywy o ogniskowych gdzieś od 24mm. A to już się staje drogie i w Minolcie wielkiego wyboru nie masz.

Ale z tego co wyczytałem, crop jest taki sam dla A100 i K100D, czyli 1,5x. Czy może chodzi po prostu o to, że większy wybór mam w Pentaxie?

Cytat
A co masz w Pentaksie??? Ano analogowy Pentaks, Pentaks z AF i cyfra mają to samo mocowanie. I tu są trzy zasadnicze typy obiektywów:
- zupełnie manualne (K) - musisz ustawić przesłonę i ostrość, wymusić pomiar światła,
lampa wbudowana nie działa (daje zawsze pełną moc)
- manualne z elektrycznym przeniesieniem wartości przesłony do korpusu (KA) -
z cyfrą musisz TYLKO ustawić ostrość, działa pełna automatyka pomiaru światła.
I to jest super rozwiązanie - daje maksimum komfortu i automatyki przy umiarkowanej
cenie i dobrej jakości.
- wszystkie nowsze z autofokusem, powinny działać wszystkie funkcje

Możesz podłączyć M42 przez adapter do Pentaksa. Masz potwierdzenie ostrości, pomiar światła (czasami trochę przekłamany) - to trochę więcej niż w Sony.

I dlatego bardzo mocno rozważam kupno K100D. Mimo wszystko męczy mnie te 6 megapikseli! Mogli wrzucić chociaż te 8 Mp. W jednym miejscu czytałem, że 6 Mp spokojnie wystarczy na odbitkę A3, gdzie indziej znowu, że 8 Mp to jest max na A4. No i poza tym możliwość późniejszego wykadrowania jest dużo większa, jeśli dysponuję tą dychą od Sony...

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
He he he

"Szukajcie, a znajdziecie." "Bierzcie, a będzie wam dane."

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
bushto, 6mpx spokojnie wystarczy na odbitkę a4

Taki obraz ma 3008x2008 px; zdjecie w duzej rozdzielczości ma 300 dpi, Czyli wystarczy na odbitke 10 cali na 6,7 cala czyli 25,5cm na 17cm, a stad juz tylko kroczek do a4. Jednakze w duzych odbitkach nie ma potrzeby drukowania w takich rozdzielczosciach ponieważ zdjecia oglada sie z wiekszej odległosci. Dlatego do takich zdjec wystarczy rozdzielczosc 200 dpi czy nawet spokojnie 150dpi
adekwatnie jest z 10mpx (z nich spokojnie mozna A3 drukowac)

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Robiłem 20x30 z 6MPxl (DL) i to nawet na ISO 1600. Spodobało się to nawet mojemu gipsowemu kotu, więc to nie jest problem. Zresztą owe magiczne 300DPI to po prostu naczęściej powtarzany bajer przez osoby, któe na dobrą sprawę nie do końca wiedzą, co to oznacza.

O, czyli generalnie 6Mp powinno wystarczyć na to A4? No ale może czasami przyjdzie ochota zrobić większą odbitkę i wtedy lipa :-( !

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Bushto, jedno pytanie. A taką większą odbitkę z jakiej odległości będziesz oglądał? Widziałem wydruki 100x70 z 6MPxlowej matrycy. Żadnych zastrzeżeń. Pewnie, że w takich zastosowaniach lepiej mieć więcej piksleli niż mniej, ale ja w swej amatorskiej karierze nie zostałem jeszcze ograniczony zbyt małą ilością matrycy z DLa.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
bushto, może ty potrzebujesz coś takiego:
http://www.foto-erhardt.d...b866b253d4b5b70
toto ma 16Mpx, powinno ci wystarczyć (może)

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
Przecież wszyscy wiedzą, że 6 MP to za mało na odbitkę powyżej A4, bo wyżej trzeba juz interpolować i uzyskany w ten sposób plik 300 dpi nie ma tylu szczegółów co na kliszy :-D .

bushto, a tak poważnie to posłuchaj moich przedpiszców, bo mądrze piszą. 6 MP spokojnie wystarczy do większych odbitek. Poszukaj informacji z ilu MP robił odbitki na wystawę Marek Wyszomirski.

Tymeq  Dołączył: 17 Sie 2007
A jeśli Cię przyciśnie i będziesz musiał wykonać foto, którego rozmiary później mają przesłonić Pałac Kultury, wówczas ściągasz szkiełko z cyfry i zakładasz je na body analogowe (które można nabyć za grosze). Czyż życie z Pentaxem (Samsungiem ;) nie jest piękne? ;)

Pozdrawiam i życzę jedynego słusznego wyboru :)

Skocz do: