Database backup in progress please wait few seconds.
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
chomik napisał/a:Masz to 5 razy mniejsze
chomik napisał/a:2 razy ostrzejsze
CytatStandartowe DA 50 - 200 czy Sigma 70-300/4-5.6 DG MACRO (bez APO)? - kusi mnie te macro.
gator napisał/a:a moze lepiej dolozyc pare zl (do 50-200) i tamrona 18-250
chomik napisał/a:seeleLepiej kupić drugiego kita pentaxowego 50-200 od tej sigmy. Masz to 5 razy mniejsze, 2 razy ostrzejsze, bez tak duzych aberracji, tylko z dostępnością może być chwilowo problem...
gator napisał/a:a moze lepiej dolozyc pare zl (do 50-200) i tamrona 18-250...
K-5IIs, K-5, K10D+D-BG2+KatzEye+0-ME53
DA10-17/3.5-4.5, DA12-24/4, FA31/1.8 Limited, FA35/2, FA43/1.9 Limited, FA50/1.4, FA77/1.8 Limited, DFA100/2.8 Macro, DA*200/2.8
AF-540 FGZ
Cytatmożliwość przeostrzania (w Sigmie musisz przejść w tryb MF, żeby ręcznie skorygować ostrzenie. W obu kitach Pentaxa nie ma takiej potrzeby
pawelek-79 napisał/a:Nie wiem tylko jak wygląda porównanie na 200m Pentaxa i Sigmy z tą samą przysłoną 5,6 (czyli nieznacznie przymknięta Sigma vs. w pełni otwarty Pentax).
pawelek-79 napisał/a:Co do macro, to odwzorowanie 1:2 da ci obiektyw 135mm z 3 pierścieniami pośrednimi (ok.50mm), tylko, że z mniejszej niż Sigma odległości.
Polar napisał/a:Czy dobrze rozumiem że jeżeli masz w trybie AF to nie możesz kręcić pierścieniem ostrości ?
klimecki_ napisał/a:no wlasnie nie, pierscien dziala nawet na af (jakies tam sprzegielko sprytne) tak ze mozesz sprawnie skorygowac to na co wyostrzy pucha - ta funkcja dostepna tylko w pentaxach
pozdrawiam
kp
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
plwk napisał/a:ta funkcja dostepna tylko w pentaxach
Przed postawieniem tak radykalnych wniosków jednak bym poczytał o innych systemach.
. Dla mnie małe, kompaktowe i lekkie - to mniej miejsca w torbie i lżej do noszeniaCytat
przy czym sory ale 200mm, ktore nic nie wazy to niekoniecznie jest ulatwienie zycia)
Cytatmakro sigmy ma na tyle duza odleglosc ostrzenia ze nie ploszy dzikich stworow, z raynoxem na pentaxie bedziesz musial je oswoic a potem zagladac im w oczy:)
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Przebrzydły Olympusiarz / dla przyjaciół Zygmunt
chomik napisał/a:Ta sigma jak jest rozłożona to ma długość znacznie większą od DA 50-200
chomik napisał/a:wykonanie (bez APO - bo taką miałem) - mocno plastikowe
chomik napisał/a:Po drugie widziałem jak wygląda ostrość tej sigmy bez apo i mydło i aberracje przy 300 mm
chomik napisał/a:Makro o znacznie lepszej skali odwzorowania osiągniesz (prawie) każdym obiektywem z pierścieniami.
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
K10D, DA* 16-50/2.8 AL ED [IF] SDM, DA 18-55 (w pudełku), DA 50-200, A 50/f1.7, FA 50/f1.4, FA 28-105, FA 80-320 (na chorobowym), Cosina 100/f3.5, Sigma EF-500 DG Super, Metz 40 MZ-3i
OM-1, OM-2N
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255