Benek napisał/a:Zgodnie z prawem sprzedawca nie ma obowiązku przyjąć zwrotu nowego,
puszka, szkła i lampa
A może tam są też nieco inni klienci niż w Polsce? Mój szwagier ma sklep, więc wiem jak to wygląda z drugiej strony lady. Niektórzy ludzie naprawdę traktują sklep jako darmową wypożyczalnię. Normą jest np. kupowanie różnych ciuchów w piątek wieczorem (przed dyskoteką) i próby ich zwrotu w poniedziałek, po weekendowym szaleństwie na parkiecie. Cała sprawa ma dwie strony.pawelek-79 napisał/a:Prawo, prawem, ale kultura kupiecka za oceanem zupełnie inna. Tam po prostu jakoś nie opłaca kłócić się z klientem.
Polska, cóż, to nie Śląsk, ale też tam ładnie, A. Sapkowski, "Boży wojownicy"
GX8, GM1, P7-14, P12-32, P35-100, P100-300, K50/1.1
Benek napisał/a:Nie wymagajmy od wszystkich kupców etosu, jeżeli kupujący to często nie szanowni klienci, ale bezczelni cwaniacy.
Polska, cóż, to nie Śląsk, ale też tam ładnie, A. Sapkowski, "Boży wojownicy"
GX8, GM1, P7-14, P12-32, P35-100, P100-300, K50/1.1
K-5, S9600
CytatBenek, Najlepiej widzieć jedynie jedną stronę medalu. A to co robią sprzedawcy, nie mówiąc już o serwisie, to pewnie prawidłowe zachowanie.
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
Lubię puszki i szkła
RTVEuroAGD napisał/a:Czekamy na jego odpowiedź, w dniu wczorajszym podtrzymał decyzję, że wolałby przecenę, ale wcześniej chce uzgodnić "ze znawcami fotografii" utratę wartości aparatu.
Ale to nie był towar nowy, sprzedawca informował kupującego, że to powystawowy egzemplarz. Czyli używany do pokazów.Cytat- dla nowego aparatu nie jest właściwe że ma nastukane 23k wyzwoleń migawki.
| Pentax Z-1p | MX | FA*24/2.0 | FA 77/1.8 Ltd |
| Pentax 645n | FishEye 30/3.5 | FA645 45-85/4.5 | FA645 80-160/4.5 | FA645 200/4 | Voigtländer 6x9 |
| Pentax 67 | 6x7SMC 55/3.5 | 67SMC 105/2.4 |
| Contax G1 | Contax G2 | Biogon T* 28/2.8 | Planar T* 45/2.0 |
| Provia 100F | Provia 400F | HP5+ | TriX | Delta 100 | Waidodayo!
Pentagram napisał/a:Fotografujący hobbystycznie amator robi rocznie koło 15 tys. zdjęć. Zawodowiec ok. 10 tys., ale miesięcznie.
Rany Julek, to ja nawet amatorem nie jestem.
Michu napisał/a:Przecież Fotopanu w okresie wczesnej Kredy jeszcze nie było...
SMC Pentax F 35-70mm F3.5-4.5....żeby nie było . FUJI X-T10, Canon G16.
Nie odpowiadam na pytania techniczne na PW i w tematach
Mam takie same wrażenie.dagio napisał/a:Czyli tylko ja miałem wrażenie, że po prostu "pracownik" przed sprzedażą zwyczajnie podstawił swój wysłużony już aparat a w to miejsce wziął sobie wystawowy bo on nie miał 23 tys klatek?
dagio napisał/a:sprawa cuchnie..
DeTe napisał/a:A wszystko wskazuje na to, że jest to sprawa dla prokuratora.
Lubię puszki i szkła