Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
RAW Challenge 318
Proszę o przyklejenie przez kolorowych.
==========================
Bardzo proszę o rawy do obróbki.

Zasady zabawy są tu:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=1745
i tam proszę zadawać ewentualne pytania.

RAW do ściągnięcia: http://www.jarekdabrowski.net/prc/raw/rc318.dng

Wyniki proszę przysyłać na adres:
pentaxrawchallenge2 <-at-> gmail ->dot<- com
do niedzieli, 01.12.2013, do godziny 20:00 czasu wschodniobiałostockiego.

Miło będzie, jeśli w treści maila napiszecie, jak pracowaliście nad plikiem.

Obydwa jpgi proszę zapakować razem w jednego zipa.
Pliki proszę nazywać:
- rc318_nick.jpg - duży jpg (max. wielkość 5 MB),
- rc318_nick_700.jpg - mały jpg (max. wielkość 500 kB),
- rc318_nick.zip - załączony zip
Maile proszę tytułować podobnie - rc318_nick.

Bardzo proszę o pilnowanie nazewnictwa plików i tytułów maili.

Miłej zabawy.
-----------------------------
Ciągle proszę o podsyłanie swoich rawów, można je wysyłać mailem na podany wyżej adres, lub wrzucać przez ftp:
ftp.pentax.org.pl
juzernejm: RCuser
pasłord: wo2Gaish (ważna wielkość liter)
(proszę o podanie nazwie pliku swojego nicka, dobrze jest wiedzieć, od kogo mam pliki)
Powyższy ftp służy wyłącznie do wrzucania propozycji - a nie do nadsyłania wyników poszczególnych odcinków.

Po kliknieciu na male zdjecie, otworzy sie ono w nowym oknie - w rozmiarze oryginalnym.
Zdjecia dostepne równiez pod adresem
http://www.jarekdabrowski.net/prc/rc318.html

Tak wyglada ten plik bez obróbki, czyli jpg wyciagniety z rawa.

Link do spakowanych wszystkich malych plików:
http://jarekdabrowski.net/prc/zip/rc318.zip

1. beetlejuice
Obróbka za pomoca Camera Raw. Posiadam program w anglojezycznej wersji. Po krótce:
Exposure +1,3
Recovery 30
Fill Light 60
Blacks 0
Brightness 0
Contrast +50

Clarity -20
Vibrance +30
Saturation -30

Highlights 0
Lights +60
Darks +70
Shadows +67

Noise reduction:
Luminance 70
Color 50

2. lukarch

3. mariusz7897

4. mr.ra66it
Obróbka: LR4.4(m.in. kontrast, balans bieli, krzywa, redukcja szumu)->TIF16bit->PSE10(kontrast tonalny, redukcja szumu)->JPG

5. olejx

6. powalos

7. rafi

8. slicar

mr.ra66it  Dołączył: 03 Wrz 2011
Niby wysłałem ale pomyliłem literkę w adresie. :-(

mr.ra66it, dodałem Twoją pracę.

Dziękuję i przepraszam - to był mój błąd.

Serafion  Dołączył: 01 Gru 2007
mr.ra66it, moim zdaniem najlepsza chociaż łeb w łeb z wersją rafi

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
Chyba nie wszyscy uczestnicy skupili się na nocnym (chyba takie było ;-) - czego jednak u niektórych nie widać) niebie oraz na wyciągnięciu z RAW-a przede wszystkim gwiazd - chyba pod tym kątem powinno się obrabiać...

Osobiście zdecydowałem się na "oszukane" kolory, czyli zieleń na drzewie... Oszukane, bo niestety skutkuje to przekłamanymi kolorami na "gwiazdach" (co widać dobrze zwłaszcza w pełnym rozmiarze), ale przy tym kadrze uznałem to za jak najbardziej akceptowalny kompromis - nie każdy musi się z takim podejściem zgadzać...

olejx  Dołączył: 25 Wrz 2013
Moja wersja chyba trochę za jasna. :shock:

SlicaR  Dołączył: 28 Kwi 2013
No jakby tak skompilowac rafi'ego i mr.ra66it'a to wyszlo by super.

Oczywiście miałem na myśli ich prace ;)

maderos  Dołączył: 07 Lis 2013
Według mojego amatorskiego oka, Rafi wywołał najlepsza fotkę. Akcent na oświetlone gałęzie plus świetny kolor nieba.

pszczołowaty  Dołączył: 07 Gru 2009
bardzo trudno mi jednoznacznie ocenić ;) podoba mi się rozgwieżdżone niebo rafiego.... ale również praca slicara, może bardziej naturalna, trudno mi jednoznacznie wskazać , nie widziałem ;)

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Dla mojego mało wprawnego oka, praca rafiego też wygląda najlepiej. Pzdr.

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
O, ciekawa praca. W końcu coś "z innej beczki".
Rzeczywiście, coś pomiędzy Rafi a mr.ra66it byłoby ok. Z podanych wersji obstawiam mr.ra66it.

Zastanawiam się jak zacząć. Może od... trzęsienia ziemi? ;-) Uzasadnię później...

Marooned napisał/a:
Z podanych wersji obstawiam mr.ra66it.
A co... oglądałeś :shock: [pamiętam, że akurat Ty masz taki monitor jak ja, chociaż go nie ustawiałeś, ale to pewnie mniej istotne].

Dla mnie wersja 4. mr.ra66it tym razem to niemal... dyskwalifikacja. I raczej trudno mówić tu o (moim) guście... No chyba, że w czasie robienia zdjęcia miał miejsce jakiś opad gwieździstego pyłu... Wtedy przyznam, że nie mam racji.

A dlaczego aż tak surowo podsumowałem? Z powodu ogromnej wręcz ilości szumu. Fotka była odszumiona jak możemy przeczytać, ale tym razem z jakichś powodów coś poszło zdecydowanie nie tak... Zupełnie jakby nie mr.ra66it to robił, bo przecież znam(y) jego bardzo dobre prace z poprzednich odcinków rc...

Jeszcze z ciekawości na koniec zapytam (może doczekam się odpowiedzi). Czy ktoś z wybierających wersję 4. mr.ra66it widział ją w pełnym rozmiarze (u mnie w pionie to 1200 punktów) i naprawdę nie miał zastrzeżeń tak jak ja :?: Czy może ograniczył się tylko do miniatury? Jeśli w rc ustosunkowuję się do wersji widzianych tylko na miniaturach (700pix), wyraźnie to podkreślam - choć prawie mi się to nie zdarza (może ze trzy razy dotychczas). Tak więc moja opinia jest o wersji w pełnym rozmiarze i tego, co widzę na monitorze. Siłą rzeczy to monitor a nie papier, jest w rc docelowym medium. Może na wydruku byłoby inaczej, ale tu nie o wydruku rozmawiamy... Edit: Dopiszę jeszcze: miniatura to ok. 0,33 Mpix - matryca K-7 (z niej pochodzi RAW tego odcinka) ma ich 45x więcej...

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Jakoś tak najbardziej pasuje mi wersja Lukarcha i Mr.ra66it. Pierwsza za naturalność, druga za klimat.
Rafi - jeżeli jesteśmy przy 100% powiększeniach, to co Ty zrobiłeś z tym obrazkiem??? Nie jestem w stanie wyobrazić sobie, jak można tak zniszczyć obrazek. Twoje wersja składa się artefaktów i mydła. Mając do wyboru wersję do wydruku wielkoformatowego, stanowczo wolałbym drukować wersję Mr.ra66it.

Michu - sorry, ale.... nie doczytałeś mojego postu do końca czy...? Lepiej nie dokończę. Wyraźnie napisałem, że nie o druku w rc rozmawiamy. Fotkę do wydruku przygotowuje się (zazwyczaj) inaczej...

Wiem, że moja to "mydło", ale IMHO bardziej odpowiada temu, co nocą widzę na niebie...

Dlaczego przygotowuje się inaczej fotkę do druku? Jest coś, o czym nie wiem?

Kpisz ze mnie? W jakim niby celu? Kto jak kto, ale Ty chyba wiesz... W sieci jest sporo porad o przygotowaniu fotek do labu w zależności np. od wielkości i rozdzielczości. Tobie pewnie wystarcza nabyta praktyka...

Rafi, starałem się zbliżyć do tego jak to wyglądało w rzeczywistości (mój raw) czyli dość kontrastowe niebo i na tym tle świerk rozjaśniony światłem z okien pobliskiego domu. Poświata od okien dawała lekko pomarańczowy odcień widoczny na gałęziach i szyszkach. Zieleni tam nie było widać.
Wiele razy próbowałem i przy silniejszej redukcji szumu ginął mi wygląd nieba.
Postaram się poprawić w kolejnych edycjach RC. ;-)

Nie Rafi. Plik obrabia się każdy tak samo - by wyglądał jak najlepiej. Następnie zapisuje się go (bez wyostrzenia i tyle). I na późniejszym etapie, w zależności od przeznaczenia, po odpowiednim przeskalowaniu, podlega wyostrzeniu. Ale sam plik musi być tak samo obrobiony, by wyglądał identycznie na stronie internetowej, w druku offsetowym czy wielkoformatowym.
A skoro pliki do RC dajemy w dużym rozmiarze, to głównie one powinny reprezentować sobą najlepszą jakość - miniaturka jest tylko podglądem.
I teraz pytanie do Ciebie: czy jesteś w stanie zagwarantować, że potencjalny klient otrzymałby od Ciebie plik pod wydruk wyglądający tak, jak miniaturka?

Skocz do: