Kp | K-5 | Z-50p | ProgramA | ME | MZ-M zdechlak do rozbiórki
Zakład przerobu stłuczki szklanej
www.pentaxphotogallery.com/artists/dragoman
Irek.
Pozdrawiam
eres
Adek napisał/a:ale klapka od baterii ledwo się zamyka
eres napisał/a:Za to ja mam inny problem: po włożeniu adaptera kamera nic - cisza - ani mru-mru
arob napisał/a:sprawdź czy dobrze powkładałeś baterie +/-
Pozdrawiam
eres
Nie musi, nie musi. Kombinujecie z akumulatorkami, a wszystko wskazuje na brak styku pojemnika ze stykami w aparacie. Jak jest napięcie na wyjściowych stykach z pojemnika, a sprzęt nie działa, to nie ma innej możliwości. eres, sprawdź, jak te styki wyglądają i czy na pewno dochodzą do styków w aparacie. Zwłaszcza biorąc pod uwagę kilka poprzednich wpisów o niecałkowitej zgodności wymiarowej tego zamiennika. Bardzo podobne objawy występowały w niektórych zamiennikach gripów do K-5, gdzie na litowych aku działał, a na paluszkach już nie.Gunner napisał/a:na nich po prostu musi
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
Napięcie o niczym nie świadczy. Zapomniałeś o słynnych paluszkach z Lidla vs. Pentax. Pentaksy są wyjątkowo kapryśne jeśli chodzi o zasilanie bateryjne i sporo ogniw, mimo napięcia na stykach, prawidłowego działania w pilocie, latarce, fleszu czy małpce ani myśli działać w k-x lub k-r. Dlatego najpierw trzeba zweryfikować czy akumulatorki nadają się do zastosowania w Pentaksie,Dada napisał/a:Kombinujecie z akumulatorkami, a wszystko wskazuje na brak styku pojemnika ze stykami w aparacie. Jak jest napięcie na wyjściowych stykach z pojemnika, a sprzęt nie działa, to nie ma innej możliwości.
X-T1
janek_wu napisał/a:...Zapomniałeś o słynnych paluszkach z Lidla vs. Pentax.
optyczne napisał/a:około 200–300 aparat wykonał na zasilaniu bardzo tanimi (4 zł za komplet) bateriami ze sklepu Lidl
MZ-5N|K-5"|K100DS|X10
FA43|FA24-90|FA100-300|F28|F24-50|F70-210|DA18-135|DA14|Jupiter K 135/3.5|SB-24|
VW Kafer 1200/68'
Chodziło o powszechnie znane problemy z zasilaniem akumulatorami AA w entry level Pentaksa, Lidl to taki skrót myślowy.michal5150 napisał/a:janek_wu napisał/a:...Zapomniałeś o słynnych paluszkach z Lidla vs. Pentax.
Hmm, jeżeli na byle jakich bateriach aparat potrafi zrobić kilkaset zdjęć to jest to wada?
optyczne napisał/a:około 200–300 aparat wykonał na zasilaniu bardzo tanimi (4 zł za komplet) bateriami ze sklepu Lidl
kaczor napisał/a:Jakie było moje zdziwienie po przesiadce na k-m gdy po włożeniu świeżo naładowanych jakichś zwykłych GP aparat nawet nie wystartował. Dlatego czym prędzej kupiłem 4xPanasonic Infinium z ładowarką BQ392 i zapomniałem o źródle zasilania w moim body .
optyczne.pl napisał/a:Można stosować zwykłe jednorazowe baterie alkaliczne, baterie litowe, lub akumulatorki niklowo-wodorkowe wielokrotnego ładowania. W menu można zaznaczyć z jakiego rodzaju zasilania korzystamy. W praktyce jednak aparat w ogóle nie działał z akumulatorkami niklowo-wodorkowymi (próbowaliśmy z dwoma zestawami).
X-T1
Pozdrawiam
eres
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
Pentax K70
K30 | Sigma 17-70/2.8-4.5 DC Macro | Pentax-FA 50/1.4 | Pentax DAL 18-55 WR | AF360FGZ |
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
K30 | Sigma 17-70/2.8-4.5 DC Macro | Pentax-FA 50/1.4 | Pentax DAL 18-55 WR | AF360FGZ |
Pentax K70