PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Kurde, ja mam jakieś 4 cale plus minus i naprawdę większe nie jest potrzebne, żeby zobaczyć strzałkę w którą ulicę skręcić na wyznaczonej trasie (no chyba, że ktoś rzeczywiście ma problemy ze wzrokiem). Natomiast jeśli chodzi o mniej typowe zastosowanie nawigacji, jak próba szybkiego zlokalizowania się na planie ogólnym miasta, to rzeczywiście im większy ekran tym lepiej (choć mały też daje radę, ale jest to bardziej upierdliwe). Mimo wszystko 10-calowego kloca bym sobie przed nosem nie stawiał w samochodzie. Ale co kto lubi...

laaval  Dołączył: 07 Paź 2011
Dla mnie 10" w mojej cytrynie sprawiłoby, że stałbym się zagrożeniem na drodze. Już moja malusia 4,3" nawigacja czasem ogranicza widoczność, nie mówiąc już o takim klocku. Ja od lat wierny jestem automapie, choć to trudna "miłość". Wiele zależy od samej wersji programu. Czasem coś sknocą i program zaczyna zwyczajnie głupieć.

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
PiotrR napisał/a:
Kurde, ja mam jakieś 4 cale plus minus i naprawdę większe nie jest potrzebne, żeby zobaczyć strzałkę w którą ulicę skręcić na wyznaczonej trasie

Dla mnie postawą komunikacji w kierunku "GPS -> ja" są komunikaty głosowe. Kiedy działają dobrze, czyli na czas (nie za wcześnie i nie za późno), wtedy komfort korzystania jest bardzo wysoki. Wszystko ma jednak swoje "ale", czyli jak wjedziemy w gęstą siatkę ulic, to wtedy może już nie być tak różowo.

Testowałem w Here Drive głos z syntezatora, który czytał też nazwy ulic. Ale nikt nie pomyślał o tym, żeby dostosować język, w którym się odczytuje te nazwy, do kraju w którym się aktualnie znajdujemy. W Bratysławie Here Drive po prostu bełkotał coś niezrozumiale :-)

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
PiotrR napisał/a:
4 cale plus minus i naprawdę większe nie jest potrzebne, żeby zobaczyć strzałkę w którą ulicę skręcić na wyznaczonej trasie

W typowej navi zdecydowanie nie, szczerze mówiąc jeździ się najczęściej na głosowe komendy Krzyśka. Ale już jeżdżąc na danych OSM, to takie oczywiste nie jest.
PiotrR napisał/a:
Ale co kto lubi...

Lubi albo musi - taka robota.
laaval napisał/a:
10" w mojej cytrynie sprawiłoby, że stałbym się zagrożeniem na drodze. Już moja malusia 4,3" nawigacja czasem ogranicza widoczność, nie mówiąc już o takim klocku

Siedzi się wysoko, okna duże i prawie pionowe - dramatu naprawdę nie ma... :-D

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
Jeśli chodzi o GPS do jazdy, to od ~2 lat z powodzeniem korzystam z wbudowanej nawigacji Google. Co prawda trzeba mieć połączenie z siecią, więc ograniczam się do kraju, gdzie mam to w ryczałcie, ale nie mogę powiedzieć złego słowa. Do każdej pipidówy zawsze za rączkę poprowadzi, korki też pokazuje (choć chyba niestety nie omija automagicznie).

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
greentrek napisał/a:
Lubi albo musi - taka robota.
No, miałem na myśli typowe zastosowania nawigacyjne, nie kartograficzne, czy czym się tam zajmujesz.

Kytutr napisał/a:
Dla mnie postawą komunikacji w kierunku "GPS -> ja" są komunikaty głosowe.

A ja to mam wyłączone. W gęstej siatce ulic się nie sprawdza, natomiast na szosie mam na ekranie informację, ile kilometrów do następnego "manewru", i to mi wystarczy, bym wiedział, kiedy się go spodziewać. Ewentualnie dojeżdżając do skrzyżowania zawsze można łypnąć, czy to tu, czy jeszcze nie tu. Jedyne do czego dźwięk jest konieczny, to ostrzeżenia przed radarami, ale tych nie używam, bo mnie wkurza, jak mi coś co chwilę pika.

Soosa  Dołączył: 10 Kwi 2009
Wywołany do tablicy odpowiadam:
Ijon napisał/a:
jest na mapie UMP http://ump.waw.pl którą najłatwiej zainstalować na urządzeniach Garmina

Jako posiadacz Garmina 1490T wiem o istnieniu takiego tworu, nie mniej jednak wielokrotnie przekonałem się że UMP jest baaardzo ubogi - moje osiedle 20 km od Wawy, istniejące ponad 14 lat jeszcze się tam nie znalazło. Miałem okazję toto przetestować w drodze na Suwalszczyznę i niestety - pomimo piania innych użytkowników do UMPa wolę Citynavigatora ze wszystkimi jego bolączkami.

Ijon napisał/a:
Mógłbyś napisać coś więcej? Będące większością obecnej konstelacji satelity Block IIR mają zakładany czas pracy 10 lat, obecnie wystrzeliwane IIF - 12 lat. Wydaje mi się że to dość dużo :)
Wystarczy w googlu wpisać "gps przestanie działać". Co prawda większość wyników to typowa bulwarówka, ale kilka portali technologicznych, na których bywam, też poruszało kwestię "starości" systemu GPS.

Cytat
Nie słyszałem żeby cywilne navi obsługiwały dwusystemowość, to domena odbiorników klasy pomiarowej

Trudno powiedzieć, by turystyczna nawigacja Garmina czy smartphone'y były odbiornikiem klasy pomiarowej, a dwa systemy obsługują.

Cytat
To lapy na szmelc? A jak ktoś nie tylko siedzi na necie, albo - niesłychane - nie lajkuje na fejsie, tylko używa softu niepaluchowego? Zresztą, AutoCAD albo ERDAS na tabie... no trzeba mieć fantazję
Oj nie czepiaj się - to nie ja tylko prasa zapowiada rychły koniec laptopów pod wpływem tabletów i smartphone'ów. Stąd napisałem że prędzej tradycyjne nawigacje znikną z rynku niż laptopy bo uważam że laptopy na prawdę się przydają. A nawigacja dedykowana to już trochę ślepa odnoga urządzeń mobilnych.

Cytat
Komfort to jest na 10" i procu x86
Masz rację, ale zza takiego urządzenia "przyklejonego" do szyby ciężko dojrzeć kierowcę - myślę że w drugą stronę to też tak działa.

Cytat
Nokiowa nawigacja całkiem ciekawie wyznacza trasy
tylko nie bardzo idzie je modyfikować, mogli by poprawić w tym zakresie ergonomię uzytkowania.

Cytat
Tu się zgodzę, iGO to najlepszy program z jakim miałem do czynienia.

Podpisuję się pod tym, ale nie używam - program fajny, testowałem pirata, ale nie byłem na tyle zasobny by go zakupić i łożyć na aktualizację map. Dla tego mam Garmina z Livetime Update na długie i zaplanowane trasy. Na inne mam Nokia Heredrive w mojej 720 - tylko to wyznaczanie trasy i kombinacje z punktami pośrednimi... :/

Odnośnie rozmiaru - okolice 4,7-5 są według mnie najlepsze dla tego, że nie jest to super mały ekranik, oferuje już pewną czytelną szczegółowość danych, no i kwestia jest tego rodzaju że umieszczony na wysokości oczu (tuż nad deską) nie ogranicza widoczności. A niesety - 10" na szybie to porażka, a poniżej ogranicza dostęp do radia/przełączników i znajduje się poza bezpośrednim widokiem kierowcy i odciąga uwagę od prowadzenia.

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
Przejrzyj modele Beckera, są nie do zdarcia. Pracują na mapach IGO, ale mają dość duże możliwości ustawień których nie ma w innych navi. Szczególnie modele dla ciężarówek są zdrowo rozbudowane.
Beckera cenię za to, że w mapach są takie dróżki gdzie chyba ciagnik jeździ raz na rok :), fajna sprawa jak jeździ się rowerkiem czy terenówką.

pszczołowaty  Dołączył: 07 Gru 2009
andybond napisał/a:
Prywatnie przećwiczyłem chyba wszystkie bardziej znane programy i od lat mam zaufanie jedynie do iGO,

andy, czy jest duża lepsza na androidzie od darmowego MapFactora na mapach OSM, może nie jest ładny ale sprawdza się nieźle w uzupełnieniu z Yanosikiem, próbowałem też OSmanda ale to było męczące ;)

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
andybond napisał/a:
mam zaufanie jedynie do iGO
andybond napisał/a:
zwłaszcza że na 7" tablecie wszystko wygląda zdecydowanie lepiej.
Dobrze odczytałem: masz iGo na tablecie? Znaczy wersja Androidowa?

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Gwiazdor napisał/a:
Dobrze odczytałem: masz iGo na tablecie? Znaczy wersja Androidowa?

Dokładnie ;-)

Jaki procesor, rozdzielczość i jak działa?

Procesor MediaTek MT6577 2x1GHz,rozdzielczość 1024x600.Tablet ogólnie dość niemrawo łapie fixa,ale iGO chodzi sprawnie a trasę oblicza w porównaniu z AM błyskawicznie. Skórka diMka 1,7 znacznie poprawia funkcjonalność aplikacji. Po wgraniu komend TTS i zainstalowanej Ivonie,podaje nazwy ulic i inne komendy. Po włożeniu karty Sim,również super pracuje TMC.

andybond napisał/a:
rozdzielczość 1024x600

Szkoda, jak dla mnie 1280x800 to minimum, przy mniejszej paski narzędziowe zajmują zbyt dużo miejsca przeznaczonego na okno mapy :-|

Ale w iGO możesz ustawić sobie przezroczystość,poza tym na 7" jest tyle miejsca,że wszystko się mieści ;-)

Nie rozpatruję pod kątem iGO - dla mnie navi to mniej istotny dodatek ;-)

andybond, dzięki. Pytam, bo obecnie mam iGo na Mancie GPS-020, czyli WinMobile, 320x200 i baaardzo wolny procesor. Na tym iGo chodzi płynnie, inne nawigacje gorzej.
Co ciekawe na smartfonie znacznie szybszym (HTC Desire X) nawigacje wcale nie chodzą znacznie szybciej. Zapewne to wina Androida, bo sprzęt jest zacny.

W tej chwili na Mio P360 (300MHz) zainstalowałem iGO Primo 2,4 i ten w porównaniu do iGO 8.3xx chodzi lekko wolniej zwłaszcza podczas łażenia po Menu czy obliczania trasy. NAtomiast na tablecie chodzi bez zająknięć.

Lenin  Dołączył: 08 Lut 2007
espresso napisał/a:
Nie wiem czy jest jeszcze sens kupować navi mając smartfona. Chyba że ktoś dużo, zawodowo jeździ, to wówczas obsługa nieco może poręczniejsza.

Gdzieś około 2009 roku potrzebowałem użyć nawigacji. Próbowałem włączyć w telefonie SonyEricsson - to jeszcze smartfon nie był, ale program do nawigacji miał, albo nawet ze dwa. Googlowe mapy i jeszcze jakiś komercyjny. Zanim mi się udało wszystko włączyć, w tym wyłączyć blokadę roamingu na dane, to już nawigacja mi nie była potrzebna :mrgreen:

Potem nabyłem najtańszego Garmina 1200T i udało mi się z pomocą informacji z forum garniak'a odblokować w nim kilka ekstra funkcji. I co? Ma mały ekran, dużo ograniczeń związanych z samym procesem nawigowania, czasem opóźnienia w wyświetlaniu grafiki.
Ale jest maksymalnie intuicyjny, przez przypadek nie da się włączyć czegoś, czego nie chcieliśmy. I najważniejsze, ma rewelacyjny odbiornik sygnału. Mieszkam na ostatnim piętrze i w odległości pół metra od okna mam sygnał z 7-8 satelitów. Kosztował w sklepie 300zł :-> City Navigator może idealny nie jest, bardzo lubi prowadzić drogami najwyższej kategorii, co w praktyce oznacza autostrady lub ekspresowe. Ale nie traktuję nawigacji jako wyroczni, tylko jako pomoc. Wcześniej przed jazdą w nieznane patrzę w maps.google.com, a często też i w papierowy atlas.

Skocz do: