Pozdrawiam.
AJ napisał/a:Pierścienie zwykle leżą w szafie a Raynox jest w użyciu. Nie psuje jakości obrazu (jak tanie soczewki) i nie powoduje strat światła (jak pierścienie).
K-373, 11-300 mm f/1.7-4.0, sunpaki i agfatroniki, LX15, XZ-1
Kuba Nowak napisał/a:Wydaje mi się, że AJ'owi chodziło o to, iż Raynox psuje jakość stosunkowo najmniej
Grzechotnik napisał/a:- obiektyw i pierścienie dystansowe (bo tracimy tylko światło)
mieć czy być?
mieć czy być?
Cytat... ale tak samo z portretem - można go zrobić wszystkim, zależy do czego ma być później ;).
Cytat(jeden woli rosół a drugi pomidorową)
FF, Crop / Klisza, Cyfra / 12mm - 400mm
CytatAle każdy ma prawy do swoich dewiacji w temacie.
CytatPrzy odpowiednio ostrym szkle i pierścienie dużej straty nie narobią.
mieć czy być?
K-373, 11-300 mm f/1.7-4.0, sunpaki i agfatroniki, LX15, XZ-1
Kuba Nowak napisał/a:
35/2.4 jest jaśniejszy, ale czy istotnie? Ponadto podobno jest ostry, ma szybki AF i ogólnie jest dobry optycznie i plastikowy mechanicznie.
35/2.8 kusi mnie wciąż funkcją makro, ale martwi mnie podobno wolny AF. Czy różnica między ich AF jest wyraźna? Oczywiście mechanicznie jest dużo lepszy, ale ponad dwa razy droższy.
Kuba Nowak napisał/a:
W perspektywie mam do makro zakup tamrona 90 mm, ale to jednak inne makro, nim zdjęcia "z gruntu" będą trudne.
Jakie macie doświadczenia?
Lynne: Co ci zamówić?
Ja: Stek...
Lynne: Nie powinieneś jeść mięsa. Kobiety lubią mężczyzn niezależnych, o silnej woli...
Ja: Lynne, ja robię zdjęcia Pentaksem i obrabiam je pod Linuksem...
Lynne: Dobra, to jaki ma być ten stek? Krwisty?
K5/8/10-20/24-70/28/50/70-300
...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam...
Pentax k-50