Zybi_S  Dołączył: 26 Sty 2009
Witam

Ostatni działający ACR z wersją CS3 to 4.6

Obsługa Pentax K-x od wersji ACR 5.6
Obsługa Pentax K7 od wersji ACR 5.4

Strona Adobe ze wszystkimi udostępnianymi wersjami ACR dla systemu Windows

http://www.adobe.com/supp...latform=windows

Pozdrawiam

rey  Dołączył: 12 Paź 2009
Pefy w PS CS4 i CR 5.6 już się otwieraj 8-)
Czy Ci co potrafią, mogą się pochwalić jakich suwaczków używają standardowo, a jakich nie powinno się ruszać, co by czegoś nie pochrzanić? :roll:

Znajomi poprosili mnie o kilka fotek z chrzcin ich dziecka(za darmochę oczywiście :mrgreen: ). Robiłem w PEFach, ale że było niebosko ciemno i do tego robiłem manualną pięćdziesioną w większości na ISO 800-1600, nienajlepiej to wyszło i ciężko coś z tego wybrać :-> W tych co ostre poprawiłem ekspozycję, temperaturę barwową i ostrość. Niestety, ale w efekcie wyszło trochę szumów pomimo EV ustalonej na +0,3 :evil:

Warto ruszać maskowanie po wyostrzaniu :?:

Z tego, co zdążyłem zauważyć, maskowanie osłabia nieco wyostrzanie, więc może należałoby po prostu mniej podostrzać?

Wiem, że temat bardziej złożony, ale chodzi mi o takie podstawy ;-)

sloniu_21  Dołączył: 27 Maj 2009
Jak macie starszą wersję ACR, a chcecie otwierać foty z nowych aparatów to ściągacie Adobe DNG Converter (najnowszy 5.7) i hurtowo cały katalog RAWów przerabiacie do DNG. Te pliki starsze wersje PS powinny już obsłużyć.

DNG Converter do pobrania za free
Windows: http://www.adobe.com/supp....jsp?ftpID=4679
Mac: http://www.adobe.com/supp....jsp?ftpID=4678

rey  Dołączył: 12 Paź 2009
Widzę, że nikomu nie chce się choćby przybliżyć tematu PEF ==> PAPIER :roll:

Pogrzebałem trochę w sieci i stanęło na zapisaniu w PSe profilu labu, w którym będę przenosił foty na papier. Mam coś takiego jak wzornik w formacie jpg i zapytam jeszcze - trzeba coś znieniać w ustawieniach karty, coby nie zepsuć niczego po drodze?

PS.Nie mogę się dostać do ustawień parametrów monitora, w celu korekty kolorków :evil:

Sid Gotama  Dołączył: 10 Paź 2013
Przepraszam za odkopanie ale temat jak najbardziej pasuje do mojego pytania.

Poszukuję jakiegoś tutorialu/samouczka do SILKYPIX (Pentax Digital Camera Utility 4) lub LightZone w języku polskim, potknął się może Ktoś o coś takiego na sieci?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Co znaczy samouczka ? Instrukcję obsługi ?

No nie do końca instrukcja obsługi. To raczej omówienie na przykładzie jakiejś funkcji, jednej lub więcej.
Nawet tak błaha wydawać by się mogło sprawa jak korekcja balansu bieli może sprawić i sprawia mi kłopoty. A nieznajomość angielskiego jeszcze ten stan pogłębia.

Chociaż "sucha" instrukcja też by się przydała.
... wiem, wiem, wiele można samemu rozgryźć ale po co wyważać otwarte drzwi.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Sucha instrukcja powinna być w helpie programu. Co do tutoriali to ciężko . Poszukaj na YouTubie.

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Tutorial tutorialem (vide: TUTAJ) ale praktykę trzeba ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć i ćwiczyć... ;)
Zapraszamy do forumowego RAW Challenge :)

izbkp napisał/a:
Tutorial tutorialem (vide: TUTAJ) ale praktykę trzeba ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć i ćwiczyć... ;)
Zapraszamy do forumowego RAW Challenge :)

Dzięki, coś takiego na początek wystarczy by się zorientować co do czego. Ale jeszcze parę szybkich pytań:

Pentax Digital Camera Utility 4,4 który był na płycie wraz z aparatem jest oparty na silniku SILKYPIX czy jest to któraś wersja SILKYPIX tylko pod inną nazwą

Posiadam również na dysku LightZone to chyba podobne narzędzie.

PS
Właśnie ćwiczę na zdjęciach z "RAW Challenge"

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
O ile wiem to SILKYPIX udostępnia silnik, czyli taką oem wersję, którą producenci aparatów ubierają we własne piórka. Jeśli o mnie chodzi, to dawno, dawno temu próbowałem używać jakiejś wersji Pentax Digital Camera Utility i mnie od nie zwyczajnie odrzuciło :) Wystarcza mi, aż nadto, wykastrowany ACR który jest w Photoshopie Elementsie :)

Nieostry  Dołączył: 08 Kwi 2010
izbkp napisał/a:
ale praktykę trzeba ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć i ćwiczyć... ;)

Od siebie dodam, że przed naciśnięciem spustu warto mieć pomysł na zdjęcie, wtedy to się naprawdę tylko edytuje zdjęcie, a nie "ratuje" i dopiero wymyśla co ma być tematem zdjęcia

Niunek  Dołączył: 09 Mar 2011
Sid Gotama napisał/a:
No nie do końca instrukcja obsługi. To raczej omówienie na przykładzie jakiejś funkcji, jednej lub więcej.
Nawet tak błaha wydawać by się mogło sprawa jak korekcja balansu bieli może sprawić i sprawia mi kłopoty. A nieznajomość angielskiego jeszcze ten stan pogłębia.

Chociaż "sucha" instrukcja też by się przydała.
... wiem, wiem, wiele można samemu rozgryźć ale po co wyważać otwarte drzwi.

Na tej stronie jest trochę przykładów: http://www.markgaler.com/...book-resources/
Ja do tego mam jeszcze książkę i w ten sposób się uczę. A Elements możesz ściągnąć do testowania i masz wersję polską.

Dzięki, przyda się również.

Ja znalazłem parę a nawet wiele video poradników do LightZone na YT i jak znajdę trochę czasu to się nimi zajmę.

Mam jednak pytanie dotyczące Pentax Digital Camera Utility:
W programie tym mogę wybrać jedno z trzech ...okien tzn. [Browser][Laboratory][Custom] i każde z nich mogę w podobny sposób skonfigurować i jak podejrzewam na każdym mogę pracować. Czy ma jakieś znaczenie na którym pracuję?
Z nazw wynika że powinienem na laboratory ale czy to ma znaczenie?

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Nie ma znaczenia. Ale rozsądnie jest podzielić to wg. procesu roboczego, czyli w Browser przeglądam pliki i zaznaczam interesujące, w Laboratory podstawowa/najważniejsza obróbka. Zaś Custom przeznaczyć na to, co powinno robić się na końcu, czyli odszumianie, wyostrzanie, likwidowanie wad obiektywu, etc...
Ale osobiście sugerowałbym rozejrzenie się za bardziej sensownym oprogramowaniem.

Michu napisał/a:
...
Ale osobiście sugerowałbym rozejrzenie się za bardziej sensownym oprogramowaniem.

To znaczy jakie polecasz i dla czego nie PDCU, zakładając że jestem totalnym amatorem co groszem nie śmierdzi.

Jako że znalazłem trochę poradników video do LightZone to nim się na razie bawię.

Niunek  Dołączył: 09 Mar 2011
Sid Gotama napisał/a:
Michu napisał/a:
...

To znaczy jakie polecasz i dla czego nie PDCU, zakładając że jestem totalnym amatorem co groszem nie śmierdzi.

Jako że znalazłem trochę poradników video do LightZone to nim się na razie bawię.

Za około 260 zł kupisz w promocji Photoshop Elements.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Głównym grzechem PDCU jest totalny brak ergonomii. Wbrew pozorom może to zniechęcić do dłuższej zabawy z RAWami. Jak w każdej dziedzinie, za większe możliwości trzeba zapłacić. Na początek jednak, jako totalny nowicjusz możesz zacząć od Scaraba lub nie do końca darmowego (za free można wywołać 1 plik w sesji) Nama5. Polecany tu LightZone to już trochę bardziej skomplikowane narzędzie. Mnie akurat nie przekonał, ale to kwestia indywidualnych upodobań.
Najbardziej znany RawTherapy również Ci odradzam - to program o bardzo dużych możliwościach, ale jako osoba początkująca zgubisz się. O innych programach (np. Delaboratory) trudno jest mi coś powiedzieć.
Za niewielką opłatą (200-300zł) możesz stać się posiadaczem Elementsa lub Zonera - to programy, które prócz wywołania RAWów oferują możliwość zarządzania nimi, oraz dalszą obróbkę.
Podsumowując.
Na początek pobaw się programami darmowymi. Sprawdź co można wycisnąć z RAWa, czy warto Ci się angażować w ten temat. I na podstawie owych doświadczeń zadecyduj co dalej - czy warto inwestować w chociażby w Elementsa, czy pozostajesz przy JPGach z puszki.

mh2012  Dołączył: 05 Wrz 2012
Zoner umożliwia wołanie rawów jesli jest w wersji PRO. Wersje HOME i FREE nie mają tego modułu. Praktycznie bardzo mi odpowiada, ale i tak jeszcze połowy ustawień nie ruszałem :P
Można ściągnąc ze strony producenta wersję PRO 30 dniową, lub poszukac gdzieś w sieci wersji darmowych - kiedyś na stronie z okazjami dnia była wersja HOME.

Z całkiem darmowych można jeszcze sprawdzic XnView - tu na forum była / jest całkiem konkretna instrukcja obsługi i dopasowania ---> http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=34097

>Niuniek, Michu, mh2012

Dzięki za nakierowanie.

Zważywszy że jestem w finansowym dołku cokolwiek płatnego odpada (może w przyszłym roku), chociaż cena Photoshopa Elements jest bardzo kusząca.

> Michu
LightZone mi się bardzo spodobał, może ze względu na to że znalazłem mnóstwo video-poradników na JT.

Tak właściwie to szukałem potwierdzenia że do czegoś się on nadaje (LightZone) bo samo to że mi przypadł do gustu to trochę mało:)
A to że jest troszkę po polsku to dodatkowa zaleta i właśnie w LightZone spróbuję wgryźć się głębiej.

>mh2012
XnView używam jako przeglądarkę i jedyne co mogę o nim powiedzieć to... gdzie u licha mogę zmienić balans bieli?
Bo kiedyś na szybko chciałem poprawić zdjęcie prze zamieszczeniem w alledrogo i niestety nie znalazłem a złe wrażenie pozostało do dziś.

Skocz do: