Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
Najtaniej to szyna pod korpus, na to lampa i podłączyć się przez wężyk, zdając sie albo na ustawienia manualne lub na automatykęe własną lampy.
W zasadzie różnicy nie odczujesz.

Generalnie lampa na stopce i aparat na ramieniu to porażka, to sprawdza się bardziej w studiu, w terenie szyna jest systemem znacznie sensowniejszym, a całe połączenie to lekki kabelek przenoszący wszystkie funkcje.

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Ale K10D nie ma gniazda PC, więc żeby podpiąć lampę w jakikolwiek sposób to musi być sprawne gniazdo lampy w korpusie.

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
A używasz zewnętrznego gripa i zależy Ci na logo Pentax? Jeśli nie, to mogę ci podesłać komplet obudowy (przód, tył, góra, spód) od GX-10. Tył bez wyświetlacza, ale to sobie przekręcisz z K-10D. Idzie Mikołaj to wezmę tylko za przesyłkę plus piwo.

pjak  Dołączył: 28 Kwi 2008
Na logo mi nie zależy, gripa uzywam. Powiedz tylko, czy jest taśma od sanek lampy.
Gdzieś tutaj czytałem, ze obudowy k10 i gx10 nie są zamienne, ale może udało by mi się przełożyć taśmę. Wtedy ruszy mi wbudowana lampa i 540tka pójdzie z boku na szynę.
Jeśli jest taśma to podaj numer konta, pakuj samą górę (z tasmą ofkors) i po otrzymaniu przelewu wysyłaj. resztę może uda Ci się zamienić na kolejne brovary.
Jesli nie ma taśmy top lipa z dilu.
Cene browarów i wysyłki dawaj na PW

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
Obudowy są zamienne, ale całe i wtedy grip z pentaxa nie pasuje. To jest tak, że kształt mają inny, ale flaki są te same. W takim razie wykręcę Ci element z taśmą , będzie taniej przesłać i masz mniej roboty.

Edit:
Patrz PW

oki. Reszta na PW, bo tajemnica handlowa :-D :-D :-D
Oczywiście o efektach całej akcji poinformuję dla potomnych, jeśli mieliby taką sprytną żonę.

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
No i kolejny przykład, że jednak Polak dla Polaka nie jest wilkiem.
Za takie rzeczy lubię to forum

Masaho, Jeszcze raz bardzo dziękuje za szybką i spontaniczną reakcję. :-B
Cała operacja wymiany taśmy miała się odbyć w weekend, ale oczywiście nie wytrzymałem.

Niestety nie jest tak różowo jakbym chciał, ale póki co musi wystarczyć.
Plasticzek który jest pomiędzy sankami, a pinami styków lampy po rozkręceniu rozleciał się na 5 (słownie pięć) kawałków.

Takie puzle przerosło moje zdolności manualne i wygląda to trochę niefajnie. Ważne jest, ze wbudowana lampa działa (żeby odpalić 540 bezprzewodowo), pomiar światła nie świruje, lampę można wpiąć w sanki i działa jak dawniej, jednak nie wierzę już w wytrzymałość sanek. dlatego lampa wyląduje na szynie.

Teraz zestaw wygląda tak

Nie sądziłem, że stara szyna od minolty jeszcze kiedyś się przyda ;-)
Autor wątku pisał o drastycznych zdjęciach, więc na deser zamieszczam fotkę K10 po zdjęciu skalpu :mrgreen:

Skocz do: