zoomer  Dołączył: 24 Lip 2007
problem z flesz 540 do k10d
Witam wszystkich.
Kupilem ostatnio lampke 540 i mam nastepujacy problem: za cholere nie potrafie wlaczyc funkcji A.ZOOM. Probowalem w kazdym trybie- PTTL, A, M i nic, caly czas M.ZOOM w ktorego i tak nie potrafie zaingerowac. Jako nowicjusz jestem pewien ze cos robie nie tak a wy mi pomozecie :) Z gory dziekuje.
Dodam ze zamowilem lampke z HONG KONGU do IRLANDII i niestety nie bylo ani polskiej ani angielskiej instrukcji wiec zdownloadowalem ;)

Arczibandit  Dołączył: 25 Maj 2007
zoomer, nie znam tej lampy dokładnie, ale zdaje się że zoom w AF540FGZ jest automatyczny (z silniczkiem), więc palnik powinien zmieniać swoja pozycję wraz ze zmianą ogniskowej obiektywu (obiektyw koniecznie ze stykami, by zapewnić komunikację). Z tyłu lampy jest klawisz zoom - jeżeli w instrukcji brakuje informacji o tej funkcji - pobaw się nim chwilę (w stylu - przytrzymaj przez 5 sekund) i wszystko powinno być jasne.Obsługa tego typu sprzętu jest dość intuicyjna...

juz to robilem i nic nie pomoglo :(

Arczibandit  Dołączył: 25 Maj 2007
No to nie wiem. Dobrze gdyby użytkownik wymienionego sprzętu sie wypowiedział...

Silniczek pracuje w zakresie ogniskowych: 24-85 mm. Spróbuj "pokręcić" trochę pierścieniem w obie strony.... może "zaskoczy"...

Na pewno masz obiektyw ze stykami...?
W tej "zdownloadowanej" instrukcji nic nie jest wyjaśnione?

obiektyw jest "kitowy" 18-55 PENTAX z pelna automatyka (z tego co wiem). W instrukcji nic nie znalazlem :( Chyba bede plakal :(

[ Dodano: 2007-08-12, 18:51 ]
No, po wyciagnieciu baterii na jakis czas wskoczyl mi A.ZOOM ale teraz nie moge przelaczyc na M.ZOOM :) Co jest grane? Czy ten silniczek od zooma to jakis ultra cichy jest? Bo jakos nie slysze zeby tam cos sie ruszalo :(

[ Dodano: 2007-08-13, 08:53 ]
i znowu to samo :( znowu M.ZOOM bez mozliwosci zmiany na A.ZOOM :( Co ja mam robic. Naprawde wieze w to ze to moja niewiedz na temat tego sprzetu nie pozwala mi tego rozpracowac a nie to ze sprzet jest wadliwy bo nie chce mi sie jej wysylac z powrotem do HONG KONGU

[ Dodano: 2007-08-13, 18:10 ]
HAAAAAAAAAAAAALOOOOOOOO!!!! PLIIIIIIIIIIIIIIIIIISSS!!!!
Niech ktos pomoze.

jack  Dołączył: 25 Mar 2007
naciskając przycisk ZOOM powinna się przełączać z A.ZOOM>M.ZOOM 16mm>19mm>itd. do 58mm>i znowu na A.ZOOM
przy zmianie ogniskowej słychać silniczek, jeżeli go nie słyszysz to musiał się zablokować, albo jest uszkodzona lampa
sprawdzałem samą lampę nie podłączoną do aparatu
ktoś na tym forum napisał, że podobno pomaga uderzenie w lampę, ale musisz ten post znaleźć i że coś takiego może się zdarzyć w transporcie

dd  Dołączył: 04 Lut 2007
M.ZOOM włącza się automatycznie przy wysuniętym dyfuzorku, jak go schowasz wróci A.ZOOM

MarcinJ  Dołączył: 05 Kwi 2007
ja tez mam ta lampe i tez z hong kongu, mialem ten sam problem z zoomem ze lampa nie reagowala na zoomowani eobiektywu oraz na naciskanie guzika zoom, jak poterm wywnioskowalem zablokowal mi sie mechanizm zoomu a raczej byl zablokowany od nowosci, lampie pomoglo porzadne pukniecie od boku i sie zoom odblokowal, mysle ze blokada zoomu mogla byc spowodowana wstrzasami podczas transportu, to nie pierwszy przypadek zablokowywania sie tej lampy

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
MarcinJ, Mam tą chińską produkcję Pentaxa prosto z Japan i muszę stwierdzić, że też muszę pukać, a że robię to delikatniej to częściej pukam. :-/ Gdybym kupił ją w Polsce puknął bym nią sprzedawcy a tak raz pukam w lampę a raz sobie w czoło pomaga w obu przypadkach ;-)
Przestrzegam przed kupowaniem tej chińszczyzny poza granicami kraju, bo możecie się troszeczkę zdziwić koniecznością pukania, a u nas to jest chociaż gwarancja i łaski nie robią wymienić muszą, chyba.

dzidek16  Dołączył: 09 Cze 2007
Ja dzieki Bogu w moją 540 nie musze pukac chodzi exstra( kupiona w USA) może to jakiś plusik?? pozdrówka,,,, :lol:

Skocz do: