wuzet  Dołączył: 12 Sie 2009
Po pierwsze z K-5II(s) czy z K-3, ISO 3200 czy 6400 to żaden problem.
Po drugie jak marzysz o ISO 3200 czy 6400 gładkim jak pupcia niemowlaka, to polecam wziąć film Delta 3200, naświetlić dla pewności na 6400, pooglądać zdjęcia z tej kliszy i wrócić do nędznego ISO 800 z K-5 ;-)

x4rd  Dołączył: 07 Mar 2012
Paffcio ja używam, nie za często bo fotografuje i tak głównie za dnia, ale imprezy i konferencje się zdarzają i trzeba na tą czułość wchodzić.

Moim zdaniem w K-5 jak najbardziej ta czułość jest używalna.

[ Dodano: 2013-12-31, 23:01 ]
adamo - bardzo dobre życzenie, chętnie bym kupił ten obiektyw pod APS-C.

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
adamo napisał/a:
FF to wyższe użyteczne ISO. O ile w K200 "iso wysokiej jakości" moim zdaniem kończyło sie na 400 przy 800 była już zauważalna degradacja jakości a 1600 to już w ostateczności. K-5 przesunął te granicę do 800. Ale już taki D610 pozwolił by mi zejść do 3200. To aż 3EV więcej światła, ameryki przecież nie odkrywam.

Nie bardzo wiem, co cię boli? Gwoli wyjasnienia - nie jestem pentalibem, nie raz dyskutowałem o słabosciach systemu, których jestem świadom. Jako osoba zarabiajaca (czasem :-) ) na zycie fotografią w zasadzie powinienem zmienić system, ale ponieważ jestem w tak komfortowej sytuacji, że mam praktycznie nieograniczony dostęp do wiekszości sprzętu na rynku, prywatnie zostawiłem sobie luksus bycia oryginalnym i uzywam Pentaxa.
Po co ten wstęp? Żeby ci udowodnić, że odniosę się do twego przykład z ISO bez złosliwości. Uważam jednak, ze piszesz bez sensu :-) .
Systemowi Pentaxa można parę rzeczy zarzucić, ale akurat brak FF nie jest na szczycie listy, przynajmniej w kontekscie mozliwości kreatywnych i jakości obrazu.
Swoim K-5 (pierwsza wersja) robiłem zdjęcia na ISO 25 600 i robiłem te zdjęcia dla pieniędzy. Sprzedały sie, zostały opublikowane w poważnych gazetach i magazynach, nikt nie zgłaszał zastrzeżeń. Mało tego, niektóre z tych zdjęc zostały wydrukowane w dużym formacie i zaprezentowane wystawowo/konkursowo, z sukcesami. Magia obróbki? Skąd, RAW obrabiany w LR, odszumianie to dwa, trzy ruchy suwaczkami, daleko od maksimów.
ISO 3200 a nawet 6400 uznaję za w pelni uzyteczne dla K-5 z punktu widzenia zawodowca. Że jest trochę szumu? Na filmie było ziarno a w lustrzankach cyfrowych jeszcze parę lat temu takich czułości nie było wcale. Jak potrzebuję idealnie gładko, doświatlam i robie na ISO 100 - niewiele jest aparatów dających lepszy obrazek w takich warunkach, a K-5 juz swoje lata ma. Wierz mi, naprawdę mam porównanie i to nie tylko do Niona D600/610...
Pamietaj, że crop ma tez swoje zalety, ktore - szczerze mówiąc poza kwestią portretu - chyba równoważą wady. A dla sportowców i przyrodników stanowią poważny atut!

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
adamo napisał/a:
O ile w K200 "iso wysokiej jakości" moim zdaniem kończyło sie na 400 przy 800 była już zauważalna degradacja jakości a 1600 to już w ostateczności. K-5 przesunął te granicę do 800. Ale już taki D610 pozwolił by mi zejść do 3200.

Pustosłowie, pustosłowie, pustosłowie. Klasyczny przykład pustosłowia, niczego nie wnoszące do dyskusji słowa powielające truizmy wygłaszane przez laików i mistrzów teorii pikselpiperyzmu. Mam do ciebie prośbę - pokaż te zdjęcia zrobione k-5 na ISO 1600, które odznaczają się nieakceptowalnie zdegradowaną jakością. A potem nieakceptowalne jakościowo zdjęcia zrobione na ISO 6400 Nikonem D610.

wyczesany  Dołączył: 26 Cze 2013
Apas napisał/a:
Pamietaj, że crop ma tez swoje zalety, ktore - szczerze mówiąc poza kwestią portretu - chyba równoważą wady. A dla sportowców i przyrodników stanowią poważny atut!
Dokładnie, wiem, że wiesz, ale potwierdzę. ;)

Ostatnio pstrykałem turniej amatorski w tenisa i nie raz nie dwa korzystałem z okolic 160-200 (czyli w przeliczeniu 240-300) i dopiero te ogniskowe pozwalały mi na pstryknięcie takiego zdjęcia jakie chciałem. Na FF byłoby dla mnie za szeroko.

Odnośnie ISO... na k-30 korzystałem w ostatnio z 4000 i nie było źle, a 2500 jest jak najbardziej użyteczne.

adamo  Dołączył: 21 Cze 2011
Ech... Przykro mi słyszeć (czytać) ten protekcjonalny, lekceważący ton :(
Fotografia nie jest dla mnie celem. Jestem fanem przyrody, proszę nie mylić z fotografią przyrodniczą. Lubię zrobić zdjęcie sowy na belce ciemnej stodoły, czarnego bociana w pochmurny dzień, dzięcioła w ciemnym lesie. Lubię potem oglądać tego dzięcioła na monitorze, źrenicę oka, czasem obrączkę na nodze. A może da się przeczytać co na niej pisze? et.cetera. Aparat fotograficzny czy fotografia to dla mnie tylko środek do celu a nie cel. Coś jak mikroskop albo lupa dla innych przyrodników.
Podobnie szydercze komentarze słyszałem już kiedyś na forach samochodowych jak szukałem VW pasata z napędem na 4 koła. Ale ja jestem wdzięczny wyśmiewanemu VW za to że wypuścił wersję z napędem quattro pomimo że kupowało ją zaledwie 2% klientów. Właśnie takich dziwaków jak ja.

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Nikt cię nie wyśmiewa, choć zainteresowania masz oryginalne, lubiąc robić zdjęcie sowy na belce ciemnej stodoły, czarnego bociana w pochmurny dzień, dzięcioła w ciemnym lesie a potem oglądać tego dzięcioła na monitorze, źrenicę oka, czasem obrączkę na nodze. Osoba złośliwa mogłaby zrobić przykry prztyk w twoją stronę. :lol:

Po prostu aby uniknąć zarzutu gołosłowności pokaż to nieakceptowalne zdjęcie zrobione k-5 na ISO 1600 i Nikonem D610 na ISO 6400. Pokaż co ci w tych zdjęciach nie pasuje, i co wyglądałoby by lepiej, gdyby to zrobić na ISO 800, względnie ISO 3200.

W kwestii dynamiki i szumów: ja kiedyś zrobiłem zdjęcie k-5 niedoświetlone o 5 EV. I bez odszumiania i bez jakiegoś forsownego wywoływania RAW zdjęcie dawało się zupełnie prościutko uratować (suwaczek ekspozycji +5). Tutaj link: http://pentax.org.pl/view...33909&start=220

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Co wejdę do tego wątku to musi być o volcwagenie?! Do garów!

Jeśli w moim tekście doczytaleś się protekcjonalnego tonu - to wbrew mej woli.

adamo napisał/a:
Lubię zrobić zdjęcie sowy na belce ciemnej stodoły, czarnego bociana w pochmurny dzień, dzięcioła w ciemnym lesie. Lubię potem oglądać tego dzięcioła na monitorze, źrenicę oka, czasem obrączkę na nodze (...)

To o czym piszsz JA rozwiązałbym inwestycją w dobre szkła a nie marudzeniem, że puszka kiepska. Zapewniam cię, że z moją K-5 i - powiedzmy - Sigmą 300 f/2,8 bylbym absolutnie zadowolony z efektów przy zdjęciach, o jakich piszesz, gdyby tylko dopisało mi niezbędne szczęście; o ile Sigma nie okazała by się za krótka dla choćby bociana czarnego. Ale jeśli okaże się za krótka na K-5, to na FF będzie jeszcze krótsza, nie sądzisz?

Jeśli fotografia jest dla ciebie TYLKO narzędziem dla innego hobby, to zapamiętaj prosze radę kogoś, kto tez jest najpierw przyrodnikiem (z zamiłowania), a potem fotografem przyrody (z zawodu) - szkło jest ważniejsze od puszki. Chcesz jakość - przygotuj się na drogie zakupy, bo ma być długo i jasno. Poza tym - umiejętnosci i doświadczenie, puszka mniej istotna...
{choć tu musze dodać, że widziałem doskonałe zdjęcia sów w locie zrobione Pentaxem K-5 z Samyangiem 85 f/1,4, nie pamiętam gdzie, może tu?}

adamo napisał/a:
Właśnie takich dziwaków jak ja.

Ja w swoim środowisku uchodze za mega dziwaka, bo prywatnie focę Pentaxem...

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
adamo napisał/a:
Jestem fanem przyrody, proszę nie mylić z fotografią przyrodniczą. Lubię zrobić zdjęcie sowy na belce ciemnej stodoły, czarnego bociana w pochmurny dzień, dzięcioła w ciemnym lesie. Lubię potem oglądać tego dzięcioła na monitorze, źrenicę oka, czasem obrączkę na nodze. A może da się przeczytać co na niej pisze?

Jeśli tylko do tego, to nie bardzo widzę sens uganiania się za FF i jego bezszumowym ISO. Cała zgraja znajomych zboków-ptasiarzy używa małpek-absurdzoomów ze względu na możliwość "ściągnięcia" obiektu, nie przejmując się jakością która dla nich jest i tak akceptowalna. Chyba tylko dwóch łaziło z lustrami - jednym z nich był Artur Tabor... no comments.
espresso napisał/a:
są marki pojazdów ktore się specjalizują w napędzie x4, że upieranie się przy protezach w wydaniu VW

Widać nigdy nie stanęło mu na drodze Suzuki... :-P

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
Jak się zacznie jeszcze uganiać za Subaru, to na wymarzone FF na pewno nie starczy... z Suzuką łatwiej 8-)

White napisał/a:
Co wejdę do tego wątku to musi być o volcwagenie?! Do garów!

No, bo krążą sluchy, że następny, kto kupi Pentaxa to będzie właśnie Volkswagen i oni wreszcie zrobią pełna klatkę. Bezpieczenstwa, w kabinie...
:evilsmile:

x4rd  Dołączył: 07 Mar 2012
Z taką klatką to już chyba znacznie bliżej do karceru ;-)

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
Apas napisał/a:
Ale jeśli okaże się za krótka na K-5, to na FF będzie jeszcze krótsza, nie sądzisz?

Będzie tak samo długa, albo krótka, co kto woli.

Robert napisał/a:
Apas napisał/a:
Ale jeśli okaże się za krótka na K-5, to na FF będzie jeszcze krótsza, nie sądzisz?

Nie czepiaj sie słówek - kąt widzenia sie zmieni, na cropie bedzie ekwiwalentem ogniskowej 450mm dla pełnej klatki. Chyba oczywiste, że o to mi chodziło - wynika z kontekstu.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Robert napisał/a:
Nie dluga, nie krótka, lecz w sam raz. Zaśpiewaj koteczku jeszcze raz :-)

Cholera, nie wiedziałem, gdzie to wrzucić (albo gdzie szukać, jeśli już ktoś wrzucił), więc uznałem, że tutaj - bo ta konstrukcja stawia przyszłośc Pentaxa pod znakiem zapytania :-)

Klik

Nareszcie sweet selfie na fejsbuczka będzie można robic jak człowiek, z profesjonalnym sznytem!
:-D

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Poważna sprawa... Już myślałem, że FF od Pentaksa :P

romeck  Dołączył: 18 Lut 2011
Przyszłość wg NYTimes
Panowie koledzy przegapili wątek "przyszłość Pentaksa" na New York Times ?

Cytuję zatem analityka ze Banku, któren się zna (bo "analizuje").
Yu Yoshida napisał/a:
If you look mid-to-long term, digital camera makers are slipping and the market is becoming an oligopoly.
Canon Inc, Nikon Corp and Sony Corp controlled over 60 percent between them.
Only those who have a strong brand and are competitive on price will last - and only Canon, Nikon and Sony fulfil that criteria.

Tłumaczę pogrubione: Pentax - co to jest Pentax, gdzie to?
====

A w Japoni.
Na Photo Rumors zestawienie TOP20 za 2013 rok w Japonii
Najlepsza sprzedaż lustrzanek, udział w %:
Canon - 45,9
Nikon - 41,5
Sony - 1,7 (tylko α60 w rankingu)
Pentax - 3,4 (Tylko K-30 w rankingu)
w tym Full Format - 0,5 !!!

=
I przypomnienie 2012. Najlepsza sprzedaż lustrzanek, udział w %:
Canon - 52,2