Jeśli musi być koniecznie 35mm, to chyba tylko Zeiss Sonnar 24mm f/1.8 jest w NEXieradekone napisał/a:W sumie interesuje mnie tylko jakiś zoomowy kiciak + ekwiwalent 35mm na 35mm
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem, to klisza pękła, i ch*j!"
Cokolwiek - ostrzysz na LCD z powiększeniem kadru i/lub peakingiem.radekone napisał/a:Jakos przejsciowki na P-K, czy nikona trzeba szukac jakis konkretnych (np. Do potwierdzenia ostrosci), czy cokolwiek da rade?
Polska, cóż, to nie Śląsk, ale też tam ładnie, A. Sapkowski, "Boży wojownicy"
GX8, GM1, P7-14, P12-32, P35-100, P100-300, K50/1.1
Benek napisał/a:Czytam te wątki o bezlusterkowcach i nowych bezluster-userach, obserwuję giełdę, gdzie starzy forumowicze wyprzedają system P i naocznie się przekonuję, że ekspansja bezlusterkowców przybiera na sile. Nawet u nas, nad Odrą i Wisłą. Smutne tylko to, że bezlusterkowce Pentaksa to folklor, ciekawostka znana tylko maniakom sprzętowym...
Pentax K-5|ME-Super
Sigma 10-20 f/4-5.6, FA 35, Limited 70, A 50 f/1.7, Metz 48 AF-1
Benek napisał/a:Smutne tylko to, że bezlusterkowce Pentaksa to folklor, ciekawostka znana tylko maniakom sprzętowym...
Niezły cyrk z tymi alfami, 2 różne bagnety i takie samo oznaczenie korpusów. Ricoh idąc tym tropem, mógłby przebrandowić Pentaksa Q na K. Chyba że Sony,wbrew zapewnieniom, zdecydowało uśmiercić bagnet A.wuzet napisał/a:Chyba Sony idzie w kierunku zmiany nazwy z NEX na A. Nowy mały bezlusterkowiec od Sony, już nie jako NEX ale A5000.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=18145
X-T1
radekone napisał/a:Ma tu ktoś coś przeciwko NEX F3, bo kupuję (zamiast 5R)?
Wraz z premiera A7/r, Sony zapowiedziało odejście nazwy NEX do lamusa.wuzet napisał/a:Chyba Sony idzie w kierunku zmiany nazwy z NEX na A.
Trzycyfrowe także. Dla mnie nie problem, ale ktoś kto nie śledzi nowinek może się w przyszłości zdziwić, dlaczego obiektywy od starej alfy nie chcą do nowej pasować.cube007 napisał/a:janek_wu oj, tam cyrk - tylko dwucyfrowe alfy maja bagnet A, mozna (jeszcze) to ogarnac
X-T1
Masz racje - zapomniałem o nich, bo już dawno nie pokazano żadnej trzycyfrowej alfy.janek_wu napisał/a:Trzycyfrowe także.
janek_wu napisał/a:Niezły cyrk z tymi alfami, 2 różne bagnety i takie samo oznaczenie korpusów.
Minolta X500 + wiadro słoików
Pentax K-S2,[S]12-24, [P]16-45, [P]35
Wiem, ja nie mam problemu z rozróżnieniem tych modeli. Tak mi tylko przyszło do głowy, że może dojść do pomyłek przy wymianie korpusów przez osoby nieinteresujące się na codzień techniką. Ale bardzo możliwe że nie mam racji. Za jakiś czas to wszystko się już unormuje i o serii Nex wszyscy zapomną. Alfa jest z pewnością bardziej rozpoznawalna i ceniona, stąd decyzja o unifikacji nazewnictwa.sasic napisał/a:janek_wu napisał/a:Niezły cyrk z tymi alfami, 2 różne bagnety i takie samo oznaczenie korpusów.
Przecież czytujesz KKM, Szabla napisał w którymś wątku:
Axxxx - aparaty z mocowaniem E i matrycą APS-C
Axx - aparaty z mocowaniem A
Ax - aparaty z mocowaniem E i matrycą FF
czytelne, raczej
X-T1
K-7 i trochę szkła