bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
matb napisał/a:
Taaa... I dlatego w topie wszechczasów nie ma żadnego utworu np. Mozarta, Bacha czy Beethovena? Nie mówiąc o całej masie innych naprawdę wielkich wykonawców i kompozytorów. Ba, nawet zwykłego jazzu tam nie znajdziemy.
Taki top wszechczasów mówi tylko i wyłącznie o profilu i gustach słuchaczy tego radia.

Ale ja się absolutnie zgadzam, z tym, że tego, co napisałem to absolutnie nie wyklucza :-) Również w ramach tego "profilu słuchacza" do formuły "przeboje wszechczasów" będą pasowały bardziej te starsze niż nowsze. Te dwa kryteria nakładające się na siebie dają taki obraz topu, a nie to, że jakieś tam lata były lepsze dla muzyki nż inne.

zipzip  Dołączył: 06 Sty 2010
Mam w tym wątku parę zaległości więc zacznę od tego:
greentrek napisał/a:
Piotra słuchało bardzo wielu [w liceum często w środy chadzałem na wagary specjalnie po to, by o 12.30 posłuchać LZ - ktoś wie o czym ten rebus?

Najwyraźniej nie Ty jeden w szkole Słuchałeś radia w szkole. Też tak z kumplami robiliśmy używając słuchawek zrobionych z czegoś takiego.
:-)
Być może w środy o 12.30 leciał fragment Whole Lotta Love zespołu Led Zeppelin. Tak się zaczyna "MiniMax" Ja raczej z tamtych czasów pamiętam audycje "Mój magnetofon" i "Muzyczna poczta UKF". W tym "szkolnym" słuchaniu tak naprawdę nie chodziło o słuchanie, tylko o stwierdzenie, czy wieczorem, kiedy te audycje były powtarzane, warto zostać w domu i nagrać to na taśmie - w moim przypadku na ZK140 - o taki

No i w tym momencie przez szparę w nieszczelnym oknie pojawił się nieoczekiwanie nasz ulubiony cdn.

kris81pl  Dołączył: 02 Lut 2008
Ja słuchałem na: KASPRZAK RM 121

MixerB  Dołączył: 16 Sty 2010
ZK140 (bez "T" !) miał wskaźnik typu "magiczne oko" przez co nagrywanie było bardziej magiczne ;-)
M.

papcio  Dołączył: 20 Kwi 2006
ZK 127 ;-) na początek. Jeszcze był monofoniczny....

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
140 chyba tez, ale by 4 ścieżkowy

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
Eee tam, młodzieńcy... ja zaczynałem od ZK 120, dwuścieżkowy z magicznym oczkiem ;-) W tamtych czasach wszystko było jeszcze mono.
A w środy o 12.30 zawsze było coś z Led Zeppelin :mrgreen:

kris81pl  Dołączył: 02 Lut 2008
Co do szpulowców to ja miałem jakiegoś szarego mono Grundiga z magicznym oczkiem, ładnie brzmiał, w środku lampy. Ale radia nie miał wbudowanego :)

MixerB napisał/a:
ZK140 (bez "T" !)

Dopisek "bez T" jest ważny. Oczywiście później pojawiły się wersje tych magnetofonów zrobionych na tranzystorach. Dodano również wskazówkowy wskaźnik wysterowania. Ci z "magicznym oczkiem" z pogardą patrzyli na te ulepszenia. Tego typu "ulepszenia" dotknęły również Radmora :-(
squonk napisał/a:
140 chyba tez, ale by 4 ścieżkowy

ZK120 - dwuścieżkowy
ZK140 - czterościeżkowy. Ten na pokazanym wyżej jest 4-ścieżkowy, czego nie widać, bo zdjęcie marne. Resztę informacji można sobie doczytać tu: http://oldradio.pl/index.php
Pamiętam, jak przed audycją Piotr Kaczkowski zazwyczaj mawiał mniej więcej tak: proszę państwa , dziś przygotowałem płytę xxx, proszę przygotować sobie taśmę o długości xxx. Ale zanim rozpoczniemy, parę sekund najgłośniejszego fragmentu. Proszę sobie teraz ustawić poziom wysterowania.. Wielokrotnie tłumaczył o co chodzi z tym wysterowaniem.

nadzedł CDN, więc spadam :-)

badworm  Dołączył: 21 Lut 2009
greentrek napisał/a:
Myślę że o związanie emocjonalne, by nie powiedzieć uczuciowe :-|
Pracujesz w jednej firmie całe zawodowe życie, pół wieku, kochasz to co robisz, życia poza pracą i firmą nie widzisz; szanują cię, prawie wielbią, jesteś powszechnie utożsamiany z firmą, jesteś nią. Nagle - mówią ci że jesteś firmie zbędny, ciążysz jej...

Moment, z oświadczenia dyrekcji wynika wprost, że Piotr jest już dawno na emeryturze. Nie zabrali mu żadnej audycji, dalej będzie prowadził Tonację Trójki i Minimax - jak więc można powiedzieć, że jest firmie zbędny? Taki jest już los osób, które osiągnęły wiek emerytalny a dalej pracują - muszą mieć świadomość, że prędzej czy później nadejdzie dzień, w którym firma nie przedłuży im umowy o pracę bądź wręczy wypowiedzenie. I dotyczy to praktycznie każdej firmy, niezależnie od struktury właścicielskiej czy też obszaru działalności. Nie wiemy i pewnie się nie dowiemy, dlaczego Piotr zareagował na ten fakt tak emocjonalnie. Może chodziło o to, że podpisanie umowy nastąpiło w Wigilię, robiąc w ten sposób nieco niemiły prezent świąteczny?
Cytat
A jeśli ten papierek z napisem jest taki nieważny, to po co tak wielu młodych się za nim ugania?

Co innego pracować od samego początku bez stałej umowy a co innego mieć już zagwarantowaną (niemałą zapewne) emeryturę i dorabiać sobie na stałej umowie. Wątpię, by w tej sprawie chodziło o aspekt finansowy.

W temacie Topu Wszechczasów - dla mnie jest to okazja posłuchać dobrej muzyki zebranej w jednej, aczkolwiek mocno długiej audycji. Od paru lat traktuję to także jako jeden z elementów Nowego Roku, podobnie jak np. koncert Filharmoników Wiedeńskich. Czołówka Topu, poza tym sprzed 2 lat, który nie wiadomo z jakiego powodu mocno się przetasował względem innych notowań, jest z grubsza wiadoma. Nowości w zestawieniu za dużo nie ma ale w liście do głosowania było ich trochę. Rodzynkiem, który do zestawienia przebił się bardzo szybko, było "Again" Archive - najwidoczniej ma on coś w sobie. Zestawienie, które zrobił zipzip, nie do końca ma sens bo między dwoma utworami jednego wykonawcy znajdującymi się w zestawieniu Topu potrafi być 20 lat odstępu: chociażby Time i High Hopes Pink Floyd. Zespół zaś powstał kilka lat przed Ciemną Stroną.
zipzip napisał/a:
Pamiętam, jak przed audycją Piotr Kaczkowski zazwyczaj mawiał mniej więcej tak: proszę państwa , dziś przygotowałem płytę xxx, proszę przygotować sobie taśmę o długości xxx. Ale zanim rozpoczniemy, parę sekund najgłośniejszego fragmentu. Proszę sobie teraz ustawić poziom wysterowania.. Wielokrotnie tłumaczył o co chodzi z tym wysterowaniem.

Jak już grzebiemy w Archeo to warto wspomnieć, że za dawnych czasów pewne radio emitowało.... programy i gry na komputery typu Atari czy Spectrum.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
zipzip napisał/a:
Ten na pokazanym wyżej jest 4-ścieżkowy, czego nie widać

E tam nie widać, ZK120 nie miał przełączników na "nadbudówce".

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
badworm napisał/a:
Jak już grzebiemy w Archeo to warto wspomnieć, że za dawnych czasów pewne radio emitowało.... programy i gry na komputery typu Atari czy Spectrum.

Pamiętam, sam nagrywałem, a co ciekawe - teraz okazuje się, że był to pomysł unikalny s skali światowej! Ludzie z zachodu, gdy o tym słyszą są zafascynowani, jaki to super pomysł i dlaczego u nich nikt na to nie wpadł :)
badworm napisał/a:
Od paru lat traktuję to także jako jeden z elementów Nowego Roku

Mam dokładnie tak samo - taki rytuał, kojarzący się ze świętami. Dodatkowo jest to dla mnie okazja, by posłuchać tych utworów, najczęściej ten jedyny dzień w roku :-)

tref napisał/a:
zipzip, jesteś nienormalny

bEEf napisał/a:
Szkoda, że podałeś daty powstania zespołów, a nie utworów, co zupełnie przypadkowo cofnęło listę tak gdzieś o dekadę ;)

Mówisz - Masz. W końcu na miano czubka musiałem trochę popracować :-)

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
To jeszcze możesz zrobić rozkład statystyczny po roku nagrania. :->

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
zrobiłeś podwójne sprawdzenie poprawności danych :?:

bo już na pierwszy rzut oka widzę nieścisłość - Dżem - Wehikuł Czasu - rok nagrania - 1998 ;-)

opiszon napisał/a:
zrobiłeś podwójne sprawdzenie poprawności danych :?:

Nie - nie robiłem, dlatego możliwe jest, że w tym zestawieni są jeszcze jakieś błędy.
Dzięki za czujność - jeśli ktoś jeszcze znajdzie błędy - proszę o info - wprowadzę poprawki.
Dżem - Wehikuł Czasu poprawiłem na 1992 info z http://pl.wikipedia.org/w...upa_muzyczna%29

zipzip napisał/a:
Dżem - Wehikuł Czasu poprawiłem na 1992

był już na płycie "Najemnik" w 1989r. ;-)

a ten wykres co przedstawia :?:

No to kolejna poprawka Dżem - Wehikuł Czasu 1989
Ten wykres to proteza prośby
Gwiazdor napisał/a:
To jeszcze możesz zrobić rozkład statystyczny po roku nagrania.

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
zipzip napisał/a:
W końcu na miano czubka musiałem trochę popracować

...yhym... nie musisz już nic więcej udowadniać :->

zipzip napisał/a:
Ten wykres to proteza prośby
Gwiazdor napisał/a:
To jeszcze możesz zrobić rozkład statystyczny po roku nagrania.
ok, ale co jest na osi X ?
rozumiem że to są jakieś wartości skumulowane, skoro wykres jest rosnący w całym przedziale wartości

Skocz do: