bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
Każdy mierzy swoją miarą Ty ni eużywasz a ja serię używam

Problem w tym, że wytykasz ludziom głupoty w doradzaniu, a okazuje się, że to Ty używasz aparatu inaczej niż większość osób, a nie na odwrót.

seele  Dołączył: 07 Mar 2007
" ...No i K100d "zasuwa" aż 2,6 kl/s a DS 2,8. ... "

To jakaś olimpiada czy cóś ???!!!

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
argawen napisał/a:
Cytat
Weź też pod uwagę że zaledwie 3 ujecia z auto bracketingiem to seria 9 zdjęć.
To jakie ty zdjęcia robisz ? Myślałem, że sport, ale z bracketingiem ?

A co to seria tylko do sportu sięnadaje?

[ Dodano: 2007-08-16, 15:49 ]
bEEf napisał/a:
Cytat
Każdy mierzy swoją miarą Ty ni eużywasz a ja serię używam

Problem w tym, że wytykasz ludziom głupoty w doradzaniu, a okazuje się, że to Ty używasz aparatu inaczej niż większość osób, a nie na odwrót.

Używam tak jak na to sprzęt pozwala to że kiedyś co zdjęcie naciągałem migawkędźwigienką nie oznacza, że teraz też tak mam robić.
Może popatrz jak używają aparatów fotografujący rzecznika prasowego - oni to dopiero marnują migawkę.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Kfan napisał/a:
To do czego, w dodatku z bracketingiem ? Poważnie, nie wiem. Za mało się znam.

seele napisał/a:
" ...No i K100d "zasuwa" aż 2,6 kl/s a DS 2,8. ... "

To jakaś olimpiada czy cóś ???!!!

Nie olimpiada tylko obiektywna ocena możliwości sprzętu pod kątem możliwości zrobienia danej ilości zdjęć w określonym czasie - czasem bywa, że chce się zrobić więcej niż sprzęt na to pozwoli.

Kfan napisał/a:
Może popatrz jak używają aparatów fotografujący rzecznika prasowego - oni to dopiero marnują migawkę.
Idę napić się piwa, bo kompletnie pogubiłem się.

argawen napisał/a:
Kfan napisał/a:
To do czego, w dodatku z bracketingiem ? Poważnie, nie wiem. Za mało się znam.

W sumie to już pisałem ale nie wiem gdzie ten post wessało i dlaczego.
Nie wierzę że "poważnie" tak myślisz jestem pewien, że sam potrafisz podać różne przykłady wszak nie jesteś początkujący...no chyba że tylko w landszaftach siedzisz.
Jednak podam 1 przykład niesportowy jaki sam wykorzystałem - lecący ptaszek - raz na tle drzew a za moment na tle nieba - nadążysz robić korekcję kadrować i ostrzyć?
Pozostaje kwestia ujęcia czy akurat skrzydła były tak a nie inaczej chyba się zgodzisz że "seria" tu znacznie zwiększa szanse na ciekawsze zdjęcie?
Inne sytuacje? np dzieciak , piesek, i wiele innych można wymienić.
Zgodzimy się chyba że w takiej sytuacji 5 klatek to żaden luksus.

[ Dodano: 2007-08-16, 16:00 ]
argawen napisał/a:
Kfan napisał/a:
Idę napić się piwa, bo kompletnie pogubiłem się.

Ja też nie rozumiem po co im tyle klatek jednego pajaca ale tak robią czyż nie?

Kfan napisał/a:
lecący ptaszek - raz na tle drzew a za moment na tle nieba - nadążysz robić korekcję kadrować i ostrzyć?
Ja tam nigdy w takiej sytuacji nie używam bracketingu. Ale co kto lubi.

argawen napisał/a:
Kfan napisał/a:
lecący ptaszek - raz na tle drzew a za moment na tle nieba - nadążysz robić korekcję kadrować i ostrzyć?
Ja tam nigdy w takiej sytuacji nie używam bracketingu. Ale co kto lubi.

Twoje prawo i Twój wybór - szanuję to.
Sytuacja była przykładowa nie taka może być inna.
Ja osobiście czasem używam czasem nie, zależy od sytuacji.
Bracketingu w ważnych ujęciach używam nawet w RAW bo przy rozpiętości 2 EV w kwestii szumów czasem to ma bardzo istotne znaczenie gdyż niedoświetlone zdjęcie forsowane na plus ma większe szumy niż prawidłowo naświetlone.
Na przepalenia też mam uczulenie :)
Pójdę chyba mna leczenie póki co na obiadek i :-B
:-B

seele  Dołączył: 07 Mar 2007
"Jednak podam 1 przykład niesportowy jaki sam wykorzystałem - lecący ptaszek - raz na tle drzew a za moment na tle nieba - nadążysz robić korekcję kadrować i ostrzyć? "

Możesz nam pokazać te ptaszki? - albo jakieś inne zdjęcia?

seele napisał/a:
"Jednak podam 1 przykład niesportowy jaki sam wykorzystałem - lecący ptaszek - raz na tle drzew a za moment na tle nieba - nadążysz robić korekcję kadrować i ostrzyć? "

Możesz nam pokazać te ptaszki? - albo jakieś inne zdjęcia?

Nie wiem jak, rozeznam możliwości w każdym razie przez jakieś serwery typu fotosik itp odpada z powodów technicznych.

samber  Dołączył: 28 Cze 2007
Dada napisał/a:
Problem jest jedynie ten, że obecnie DS jest dość starym modelem i jeśli jest używany, to może byc wyeksploatowany dość mocno.

I to jest chyba najrosądniejsza uwaga. Nie wiem jaka jest żywatność DS, ale wieczny nie jest. Osobiście wybrałem jednak kasetkę, bo wydając jak dla mnie poważną sumę chcę spokojnie pocieszyć się dłuższy czas (i mieć gwarancję w szufladzie), chociaż wizjera szkoda, bo to nie drobiazg ale fundamentalna sprawa - moim zdaniem ważniejsza nawet od stabilizacji.
A co do szybkości AF - potrzebne. Ale czy ktoś kupował DS albo kasetkę do reporterki? Nie wiem jak k10, ale Pentax wogóle niegrzeszy szybkością.

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
Ja z rozmysłem kupiłem jednak dwa miesiące temu DS-a.
Cyfranką nie robię zbyt dużo zdjęć (przez dwa miesiące zrobiłem ze 200, w tym była nauka obsługi nowego body.) a osoba, od której go kupiłem, używała go amatorsko i bez względu na to, ile robiła zdjęc, do moich również amatorskich celów, na pewno długo mi posłuży.
Zdecydowanie wątpię, czy kupując kasetkę a tym bardziej kadyszkę, robiłbym lepsze zdjęcia.
Fajnie jest mieć wypasiony sprzęt, ale czyż trzeba jeździć Roll-Roycem na drugą stronę ulicy po papierosy?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
fotonyf napisał/a:
czyż trzeba jeździć Roll-Roycem na drugą stronę ulicy po papierosy?
To zależy, czy po Dunhille, czy po Popularne.

samber napisał/a:
Dada napisał/a:
Problem jest jedynie ten, że obecnie DS jest dość starym modelem i jeśli jest używany, to może byc wyeksploatowany dość mocno.

I to jest chyba najrosądniejsza uwaga. Nie wiem jaka jest żywatność DS, ale wieczny nie jest. Osobiście wybrałem jednak kasetkę, bo wydając jak dla mnie poważną sumę chcę spokojnie pocieszyć się dłuższy czas (i mieć gwarancję w szufladzie), chociaż wizjera szkoda, bo to nie drobiazg ale fundamentalna sprawa - moim zdaniem ważniejsza nawet od stabilizacji.
A co do szybkości AF - potrzebne. Ale czy ktoś kupował DS albo kasetkę do reporterki? Nie wiem jak k10, ale Pentax wogóle niegrzeszy szybkością.

Nie do końca istotna bo DS2 wciąż jest produkowany pod nazwą Samsung GX-1S.
Należałoby wiec postawić w tytule wątku K100d czy GX-1S a potem dopiero rozpatrywać używkę.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
fotonyf napisał/a:
ale czyż trzeba jeździć Roll-Roycem na drugą stronę ulicy po papierosy?
Zbyszek, zacząłeś palić? :shock: :evilsmile: ;-)

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
To był cytat z czasów moich studiów, wtedy jeszcze paliłem. :-)

grzeniu  Dołączył: 05 Sie 2007
No i kupiłem...
Witajcie,
Jak widzę, niechcący ruszyłem niezłą lawinę postów...
Chciałem się tylko zameldować po dłuższym niebycie i pochwalić się zakupem.
Nabyłem więc DS-a za "jedyne" 1200, bo cena w komisie spadła.
Póki co mam go całe 2 dni i dopiero się uczę obsługi, ale sprzęt wygląda i działa bardzo dobrze. (Nie kupowałem w ciemno, oglądał go wcześniej kumpel, który ma duże doświadczenie). Z tego co widzę, to po włożeniu nowej karty licznik odlicza od dokładnie 1509 Sądząc po stanie, jest to możliwe i nikt chyba nie kasował tych danych.
No i ten cudny, jasny wizjerek! Ja tam nie mam porównania, bom jak dotąd tylko na analogach robił, ale znajomy posiadacz Nikona strasznie się dziś podniecał, jak zajrzał do wizjera DS.
Tak więc, dziękuję Wam wszystkim za dobre rady. Jak się już naumiem, to też błysnę może jakąś przydatną poradą... :-D

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
grzeniu, będzisz zadowolony :-B Udanych fotek!

Skocz do: