Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
eee... odwrotne mocowanie PK/xx mm + odpowiednia redukcja filtrowa i się da tylko trzeba by odpowiedni gwint wytoczyćDada napisał/a:oprócz słoika po majonezie
dusza Pentaksa, a sprzęt Canona
P30n, 5D Mk I, objektorów kilka i same pełne klatki RF
Dada, pomarzyć można, ZUIKO mają 46 mm odległość rejestrową, Canon 44 mm (EF), FD chyba 2 mm mniej, Nikon 46,5 mm, Pentax i M42 to 45,5 mm... próbuje sobie wyobrazić jak tam działa ostrzenie na nieskończoność bez adapteraDada napisał/a:Nie bardzo się mogę tylko doczytać, jak to jest z nieskończonością
ok, rozumiem (a poza tym w pierwszym poście nieco ironii było:) tyle, że 0,5 mm to czasami za dużo - może ja się nie znam ale skoro są różne odległości rejestrowe, to jak taki adapter ma działać np. z NIKONEM ? albo będzie infinit dla F albo dla K... przynajmniej ja to tak rozumuje, popraw jeśli się mylęDada napisał/a:Zabawa polega na tym , że zmieniasz mocowanie bagnetowe w korpusie, na takie , które łyka wszystko
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
Zdaje się z tego co tam doczytałem, że grubości skrzydełek bagnetów też są inne i chyba nie wszystkie jednakowe. Np. blokada obiektywu w OM jest w obiektywie i gdzieś to musi łapać, żeby obiektyw nie wypadł. Na tych zdjęciach akurat nie widać tyłu tego wynalazku, a niekoniecznie wszystko z przodu musi być widoczne.plwk napisał/a:ak mi się wydaje, to szersze wnęki tak aby każdy z wymienionych obiektywów dało się w bagnet włożyć.
Wychodzi na to , że trzeba poeksperymentować z pilnikiem. Ma ktoś takie mocowanie zbędne ?plwk napisał/a:wykorzystując mocowanie bagnetowe z uszkodzonego body z AF.
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
rozumiem masz na myśli obiekywy za 1000 - 1500 zł ?jacekni napisał/a:Myślę o szkłach z co najmniej średniej półki cenowej
pewnie zależy co podepnieszjacekni napisał/a:czy faktycznie jakość fot będzie lepsza?
a tu nie rozumiem, na stronie http://www.pentaxforums.com/lensreviews/ masz baze manuali, szkieł od groma manualnych perełek (i autofokusowych też sporo, włącznie z seriami DA), rozumiem, że są cudeńka jak Carl Zeiss Apo Sonnar T* 2/135 czy Otus T* 55mm f/1.4 które pewnie naszego bagnetu nie ujrzą, ale w myśl pierwszego cytowania - co znalazłeś takiego na bagnet Najkona, że chcesz adapter ?jacekni napisał/a:Wiem, że wszystko odbywać się będzie manualnie
Dada napisał/a:No to tak dla podtrzymania tematu, tyle że sprawa nie dotyczy jedynie Nikkorów. Okazuje się , że wymyślono już coś takiego, że do Pentaxa oprócz słoika po majonezie da się podpiąć wszystko.
http://www.imaging-resour...without-adapter
Interesujące dla wszystkich maniaków podpinania starej stłuczki szklanej (ja też się do nich zaliczam) bez żadnych, dodatkowych przejściówek. Nie bardzo się mogę tylko doczytać, jak to jest z nieskończonością wtedy. Mnie to interesuje ze względu na szkła Zuiko i Y/C.
Na stronce producenta jest oprócz instrukcji do tego jeszcze galeria z różnych szkieł. http://adaptist.weebly.com/gallery.html
arQ napisał/a:a bardziej w temacie i pytaniach, IMHO, skoro:
rozumiem masz na myśli obiekywy za 1000 - 1500 zł ?jacekni napisał/a:Myślę o szkłach z co najmniej średniej półki cenowej
za taka cenę, to raczej nie mam szkieł, chyba że manual, ale bardzo dobry. Raczej interesują mnie te z wyszej półki cenowej, niż pytasz, bo ta to chyba niższa
pewnie zależy co podepnieszjacekni napisał/a:czy faktycznie jakość fot będzie lepsza?
Właśnie o to mi chodzi, czy w miarę dobre szkło nikona 5-6 tys, spowoduje, że zdjęcia będą wyraźnie różnić się na korzyść od szkieł pentaxa
a tu nie rozumiem, na stronie http://www.pentaxforums.com/lensreviews/ masz baze manuali, szkieł od groma manualnych perełek (i autofokusowych też sporo, włącznie z seriami DA), rozumiem, że są cudeńka jak Carl Zeiss Apo Sonnar T* 2/135 czy Otus T* 55mm f/1.4 które pewnie naszego bagnetu nie ujrzą, ale w myśl pierwszego cytowania - co znalazłeś takiego na bagnet Najkona, że chcesz adapter ?jacekni napisał/a:Wiem, że wszystko odbywać się będzie manualnie
Robię co lubię, lubię co robię
K-1 |K-5 | MeSuper | F28/2.8 | M40/2.8 | F50/1.7 | FA100/2.8 macro | DA12-24 | DA16-45 | DA18-55WR | DA55-300 | Vivitar 28/2.8 | m42 | slik340dx | flickr
lukarch napisał/a:Czyli nie o konkretną zdobycz tu chodzi, a o powiększenie terenów łowieckich
Nie oto chodzi by złapać króliczka ale by gonić go ....
ciekawe co za manuale sa w Najkonie za 5kzł... chyba, że... masz na myśli dopłatę do AF, tak ? Który w adapterze i tak nie będzie Tobie działać? Noo ciekawe ciekawe a jak chcesz wydać kasę to obejrzyj sobie A* równie fajne co AF Nikkory z wyłączonym AFjacekni napisał/a:za taka cenę, to raczej nie mam szkieł, chyba że manual, ale bardzo dobry + Właśnie o to mi chodzi, czy w miarę dobre szkło nikona 5-6 tys, spowoduje, że...
Dada napisał/a:Chyba się w sobotę pobawię jakimś Dremelkiem. O wynikach nie omieszkam poinformować.
arQ napisał/a:LBA ?
[ Dodano: 2014-03-06, 13:23 ]
jacekni napisał/a:za taka cenę, to raczej nie mam szkieł, chyba że manual, ale bardzo dobry + Właśnie o to mi chodzi, czy w miarę dobre szkło nikona 5-6 tys, spowoduje, że...
ciekawe co za manuale sa w Najkonie za 5kzł... chyba, że... masz na myśli dopłatę do AF, tak ? Który w adapterze i tak nie będzie Tobie działać? Noo ciekawe ciekawe a jak chcesz wydać kasę to obejrzyj sobie A* równie fajne co AF Nikkory z wyłączonym AF
jacekni napisał/a:jacekni napisał/a:
Myślę o szkłach z co najmniej średniej półki cenowej
rozumiem masz na myśli obiekywy za 1000 - 1500 zł ?
za taka cenę, to raczej nie mam szkieł, chyba że manual, ale bardzo dobry. Raczej interesują mnie te z wyszej półki cenowej, niż pytasz, bo ta to chyba niższa
jacekni napisał/a:Gdybym sobie mógł w tej chwili pozwolić na ten luksus
z takim adapterem to każde szkło nie bagnetowe K będzie manualne, nawet pokroju 14-24, czy 70-200/2.8 :)jacekni napisał/a:5 - 6k to mam na myśli "normalne" szkło
arQ napisał/a:hmm :jacekni napisał/a:jacekni napisał/a:
Myślę o szkłach z co najmniej średniej półki cenowej
rozumiem masz na myśli obiekywy za 1000 - 1500 zł ?
a post poniżej.jacekni napisał/a:Gdybym sobie mógł w tej chwili pozwolić na ten luksus
może za głupi jestem, ale jeśli na moją kwotę piszesz ze 1000-1500 to niższy pułap cenowy i poddajesz ze "...raczej interesują mnie itd..." i gardzisz używanym D90 za ca. 1500-1800 złotych... to albo masz jakiegoś Nikonowca z "Wielką Trójcą" jako kolegę i chcesz po prostu pożyczyć albo kombinujesz jak koń pod górkę,albo w ostateczności zaprzeczasz sam sobie a to nie wróży dobrze
[ Dodano: 2014-03-06, 17:16 ]
z takim adapterem to każde szkło nie bagnetowe K będzie manualne, nawet pokroju 14-24, czy 70-200/2.8 :)jacekni napisał/a:5 - 6k to mam na myśli "normalne" szkło
hehe to WT dotyczy szkieł a nie body, mianowicie 14-24, 24-70 oraz 70-200/2.8jacekni napisał/a:który ma Nikona, ale nie z Wielkiej Trójcy
a to chyba od matrycy też jest zależne prawda, no i czy mówimy o zapisie w RAW czy JPG, poza tym same ustawienia, np. D7000 i D5100 matrycowo tożsame dają jotpega o wyższej ostrości z modelu amatorskiego, tylko za sprawą silniejszej edycji przez soft i m.in. wyostrzanie, w RAWie już widać kto rządzijacekni napisał/a:czy zdjęcia cyknięte Pentaxem, np K5II, z podpiętym droższym szkłem Nikkora będą przynajmniej podobne jakościowo do tych z puszki Nikona