SzM napisał/a:Co przemawia za Alfą (czyli co powinno być w K100D):
SzM napisał/a:- matryca 10mpix otrząsająca się z kurzu przy on/off
SzM napisał/a:- pożyteczna funkcja obracania obrazków w zależności od orientacji korpusu
SzM napisał/a:- akumulatory dedykowane (choć z drugiej strony jest w komplecie ładowarka i porządny akumulator)
SzM napisał/a:- eye start, bezsensowny gadźet
sp7foy napisał/a:SzM napisał/a:
- eye start, bezsensowny gadźet
Może to głupie pytanie, ale co to?
SzM napisał/a:- dobry akumulator dedykowany (a właściwie dwa) w 99% będzie lepszy i bardziej niezawodny od przypadkowych akumuatorów, niestety
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
SzM napisał/a:- eye start to takie coś co samo aktywuje AutoFokusa jak zbliżasz wizjer do oka - niestety lubi także aktywować AF gdy wizjer zbiża się do innych części ciała z aparatem dyndającym sobie na szyji
Pozdrowienia
Sylwek
ME Super black, M 28/2.8, M 50/1.4, M 50/4 macro, M 75-150/4
A
Minolta Hi-matic F
sylwiusz napisał/a:Bo w Alfie spitolili dzialanie eye-start. W starych Minoltach zeby uruchomic dzialanie eye-start trzeba bylo oprocz zblizenia oka do wizjera obejmowac reka grip - to niwelowalo problem z samoczynnym wlaczaniem się AFa jak aparat dyndal na szyi.
Ż jest P... p.
SzM napisał/a:problem ma też Pentax, bo mógłby sprzedawać więcej.
SzM napisał/a:niestety większość klientów sprzęt z półki k100D nadal kupuje w sposób reklamowo-tabelkowy...
SzM napisał/a:, tzn. jak ktoś ma ista to raczej czeka na K10D (no chyba, że nabawił się w między czasie rzucawki, parkinsona lub pląsawicy i bez SR żyć nie może),
SzM napisał/a:natomiast nowy klient raczej rzuci się na bardziej wypasioną Alfę, [...]
CytatAlfa wypasiona, tak, tak. Wypasiony to jest D200, o 5D nie wspominam.
Widzieliście z tego foty na ISO 800 ?
Michu napisał/a:CytatAlfa wypasiona, tak, tak. Wypasiony to jest D200, o 5D nie wspominam.
Widzieliście z tego foty na ISO 800 ?
No, Kolego - nie mogę się z Tobą zgodzić. 5D wypasione? Matryca - owszem, ale poza tym to puszka na poziomie 30D. D200 - owszem. (mówimy teraz jak mniemam o stosunku jakości do ceny).
Jarek Dabrowski napisał/a:No nie bardzo. Miałem na myśli wypasienie bezwzględne.
Jarek Dabrowski napisał/a:robi najlepsze zdjęcia spośród cyfrowych lustrzanek na rynku.
Michu napisał/a:Jarek Dabrowski napisał/a:No nie bardzo. Miałem na myśli wypasienie bezwzględne.
Tutaj jednak postawiłbym D200 przed 5D.
Michu napisał/a:Osobiście nie miałem możliwości porównania, więc nie chcę się wypowiadać, ale jesteś pewien, że robi lepsze zdjęcia od Eosa 1Ds MarkII?
Jarek Dabrowski napisał/a:No widzisz. A dla mnie wyznacznikiem jest matryca, i dopóki będziemy porównywać FF z APS-C, dopóty szala wagi będzie przechylona zawsze w jedną stronę.
CytatNo chyba, że ktoś naprawdę zaproponuje rozwiązania, bijące pełnoklatkowego CMOSA. Poczekajmy do 14 września...
Pozdrowienia
Sylwek
ME Super black, M 28/2.8, M 50/1.4, M 50/4 macro, M 75-150/4
A
Minolta Hi-matic F