K-5,Pz-1, S70-200/2.8os, S50/1.4
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
plwk napisał/a:Czy używasz gripa?
K-1, SMC FA*24/2, SMC FA*300/4.5, T 28-75/2.8: 645N+FA 45-85/4.5+ A 35/3.5, seria tradycyjnych korpusów bagnetu "K" i nawet jakieś Nikony oraz osprzęt do wszystkiego i niczego.
WojtekKawecki napisał/a:plwk napisał/a:Czy używasz gripa?
Tak, zamiennika. Hmmm, tylko co ma grip do AFu?
Lynne: Co ci zamówić?
Ja: Stek...
Lynne: Nie powinieneś jeść mięsa. Kobiety lubią mężczyzn niezależnych, o silnej woli...
Ja: Lynne, ja robię zdjęcia Pentaksem i obrabiam je pod Linuksem...
Lynne: Dobra, to jaki ma być ten stek? Krwisty?
Apas napisał/a:WojtekKawecki napisał/a:plwk napisał/a:Czy używasz gripa?
Tak, zamiennika. Hmmm, tylko co ma grip do AFu?
AF zaczyna "myszkować" kiedy wciśniesz odpowiedni guziczek, nieprawdaż? Wystarczy, że zwarcie w gripie zasymuluje wciśniecie owego guziczka i jesteśmy w domu. Odepnij gripa na jakiś czas to się przekonasz, czy to jest przyczyną...
BTW - ja mam w obu puszkach gripy oryginalne i zdarzyło mi się z K-5, ze sam ostrzyl. Ale to nie było zwarcie, tylko ucisk elementu garderoby na włączony przycisk spustu w gripie, gdy aprat wisiał na szyi - nie dość mocny, by wyzwolic migawkę, wystarczajacy, by ustawic ostrość. Strasznie się nakombinowałem, zanim znalazłem przyczyne
WojtekKawecki napisał/a:Niczego nie wciskam, sam rusza i ustawia ostrość...
Apas napisał/a:Wystarczy, że zwarcie w gripie zasymuluje wciśniecie owego guziczka
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
Pozdrawiam
plwk napisał/a:Ja mam tak często i stąd się wzięło moje pytanie. Mimowolne dotknięcie spustu w gripie powoduje działanie AF.
Lynne: Nie powinieneś jeść mięsa. Kobiety lubią mężczyzn niezależnych, o silnej woli...
Pozdrawiam
Apas napisał/a:plwk napisał/a:Ja mam tak często i stąd się wzięło moje pytanie. Mimowolne dotknięcie spustu w gripie powoduje działanie AF.
U mnie to też było dotknięcie, choć dałbym sobie ręke uciąć, że nie dotykałem. Ale czytałem w kilku miejscach, ze w gripach niefirmowych zdarzają się zwarcia, które moga objawiać się takimi cudami...
WojtekKawecki - odepnij gripa na jakis czas, przekonasz się...
zatrzymać czas... K5II i kilka słoików po ogórkach :)
WojtekKawecki napisał/a:Po eksperymantach z i bez gripa, z całą stanowczością stwierdzam że mieliście rację.Cieszę się że to nie wina korpusu .
K-5IIs, K-5, K10D+D-BG2+KatzEye+0-ME53
DA10-17/3.5-4.5, DA12-24/4, FA31/1.8 Limited, FA35/2, FA43/1.9 Limited, FA50/1.4, FA77/1.8 Limited, DFA100/2.8 Macro, DA*200/2.8
AF-540 FGZ