espresso napisał/a:Bentleya czy Tesli też nie kupisz z dnia na dzień. Takie szlacheckie marki.meme napisał/a:ale nie ma go nigdzie w Polsce
meme napisał/a:Czy jest tu ktoś z Krakowa, z kim mogłabym się umówić , żeby podpiąć to szkło na chwilę pod swój korpus? Łamię się czy przechodzić na system Nikona (Nikkor 300/4) lub Canona (300/4 L lub 400 5.6 L), czy zostać przy staruszku Pentaksie. Chciałabym sprawdzić szybkość i celność AF, najlepiej na jakimś pierzastym (gołębi czy krzyżówek u nas dostatek).
Sprawa pilna, bo z zakupem (i dostawą!) sprzętu chcę zdążyć przed majówką.
FF, Crop / Klisza, Cyfra / 12mm - 400mm
espresso napisał/a:na jednej majówce fotografowanie się nie kończy, a przy tym pewnie 300mm i tak będziesz używać sporadycznie.
Jak nie masz cierpliwości to nie bierz się za fotografię, a już na pewno nie za przyrodniczą W miedzy czasie, czekając łyknij więcej wiedzy o fotografii.
pipeman napisał/a:
Też tak miałem przed Bożym Narodzeniem. Zdecydowałem się na C + 400 L no i zajechałem pod sklepik, pomacałem jeszcze na odchodnego K3 ........ następna próba zmiany systemu w 2018r
Pentax jest jak bagno, niby nic fajnego ale jak wciąga ...
FF, Crop / Klisza, Cyfra / 12mm - 400mm
meme napisał/a:Gdybym nie miała cierpliwości, już dawno wyrzuciłabym w krzaki 55-300, które swoim ostrzeniem doprowadza mnie do szewskiej pasji (ostrzenie manualne odpada, bo mimo soczewek kontaktowych mam ogromny problem z precyzyjnym ostrzeniem).
pipeman napisał/a:Jestem również ciekaw porównania 300/4 + TC vs Sigma 50-500 na tej samej przysłonie i ogniskowej.
Testował ktoś ?
Po stracie zębów podobno większa swoboda języka.
/Stanisław Jerzy Lec/
K-5/K10D/K1000 | DA 18-55+SIGMA (70-300+10-20) +A 50/2+Soligor
K-5, Sigma 10-20, Sigma 17-70, FA 50, Metz 44.
pan_kg napisał/a:to całkowicie inna konstrukcja
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski