meme  Dołączyła: 22 Kwi 2013
espresso napisał/a:
meme napisał/a:
ale nie ma go nigdzie w Polsce
Bentleya czy Tesli też nie kupisz z dnia na dzień. Takie szlacheckie marki.

Wcale mnie to nie pociesza. Może jednak się zdecydują na mniej szlachecką, ale bardziej dostępną markę :)
Szlacheckość zdjęć sama nie zrobi.

pipeman  Dołączył: 03 Cze 2010
meme napisał/a:
Czy jest tu ktoś z Krakowa, z kim mogłabym się umówić , żeby podpiąć to szkło na chwilę pod swój korpus? Łamię się czy przechodzić na system Nikona (Nikkor 300/4) lub Canona (300/4 L lub 400 5.6 L), czy zostać przy staruszku Pentaksie. Chciałabym sprawdzić szybkość i celność AF, najlepiej na jakimś pierzastym (gołębi czy krzyżówek u nas dostatek).
Sprawa pilna, bo z zakupem (i dostawą!) sprzętu chcę zdążyć przed majówką.

Też tak miałem przed Bożym Narodzeniem. Zdecydowałem się na C + 400 L no i zajechałem pod sklepik, pomacałem jeszcze na odchodnego K3 ........ następna próba zmiany systemu w 2018r :mrgreen:

Pentax jest jak bagno, niby nic fajnego ale jak wciąga ...

pinkman  Dołączył: 31 Paź 2013
Do 2018r pewnie coś długiego wypuszczą, bądź dobrej myśli i walcz do końca! :mrgreen:

meme  Dołączyła: 22 Kwi 2013
espresso napisał/a:
na jednej majówce fotografowanie się nie kończy, a przy tym pewnie 300mm i tak będziesz używać sporadycznie.
Jak nie masz cierpliwości to nie bierz się za fotografię, a już na pewno nie za przyrodniczą ;-) W miedzy czasie, czekając łyknij więcej wiedzy o fotografii.

Po pierwsze: długie szkło jest dla mnie podstawą, krótkiego używam sporadycznie :)
Po drugie: trochę niesprawiedliwie mnie oceniłeś. Gdybym nie miała cierpliwości, już dawno wyrzuciłabym w krzaki 55-300, które swoim ostrzeniem doprowadza mnie do szewskiej pasji (ostrzenie manualne odpada, bo mimo soczewek kontaktowych mam ogromny problem z precyzyjnym ostrzeniem).
Co do czekania - czekam już od lutego, bo tyle trwa moje wybieranie, wiedzę łykam, ale sama wiedza dobrych technicznie zdjęć nie przyniesie, jeśli sprzęt narzuca ograniczenia (mam na myśli np. mydło czy problem z AF).
pipeman napisał/a:

Też tak miałem przed Bożym Narodzeniem. Zdecydowałem się na C + 400 L no i zajechałem pod sklepik, pomacałem jeszcze na odchodnego K3 ........ następna próba zmiany systemu w 2018r :mrgreen:
Pentax jest jak bagno, niby nic fajnego ale jak wciąga ...

No, właśnie mam podobnie. Też macałam k-3 i mimo że nie brałam pod uwagę zostania w tym systemie rozważam to na poważnie. Nie potrafię nazwać tego co czuję, ale mam poczucie zdrady w przypadku przymiarki do innego systemu. Zresztą - też próbowałam go kilkakrotni zmienić, raz nawet już miałam sprzęt, ale go oddałam, bo nie byłam na 100% pewna czy to tego własnie potrzebuję, no i przyzwyczajenie do P wzięło górę. Choć ten N też gdzieś tam majaczy, wydaje się sprzętem bardziej perspektywicznym (pełna klatka, jaśniejsza 300 systemowa... w P albo 300-tka/4 albo już megadroga i nieporęczna lufa 560, która i tak nie trafia w moje potrzeby). Wiem, że P ma wypuścić FF, ale moim zdaniem to jak yeti - wszyscy o tym słyszeli, ale nikt nie widział i nie wiadomo czy zobaczy.

pipeman  Dołączył: 03 Cze 2010
Tylko czy FF do przyrody to jest ten święty gral ?

Miałem A 400/5.6.
Patrząc po ostrości 300/4 + crop z matrycy z K3 można śmiało uzyskać ten sam efekt co z 400mm na K20. Oczywiście plastyka i ostrość przypuszczalnie po stronie 300/4.
Przeglądając fortki z 300/4 + nowiutki TC x1.4 wyglądają świetnie, a to daje 420/5.6.
Zawsze można Sigmę zakupić typu 300/2.8 + TC, ewentualnie 500/4.5.

A może kiedyś wyjdzie 120-380 któryż to wychodzi od roku... lub pozostaje 645D + 400/5.6 :mrgreen:

Jestem również ciekaw porównania 300/4 + TC vs Sigma 50-500 na tej samej przysłonie i ogniskowej.
Testował ktoś ?

Przemas  Dołączył: 11 Gru 2006
meme napisał/a:
Gdybym nie miała cierpliwości, już dawno wyrzuciłabym w krzaki 55-300, które swoim ostrzeniem doprowadza mnie do szewskiej pasji (ostrzenie manualne odpada, bo mimo soczewek kontaktowych mam ogromny problem z precyzyjnym ostrzeniem).

Hmm powiedz kiedy - przygarnę chętnie.

Ciekawe co byś powiedziała na ostrzenie sigmą 70-300 APO DG - szkło na pewno słabsze niż 55-300, robię nim od 7 lat - z różnym skutkiem raz lepiej raz gorzej - ale jak się przyłożysz i cierpliwie poczekasz można nim bardzo ciekawe obrazki wykroić czy to z ptakami czy to w krajobrazie.
Owszem marzy mi się *300/4 albo 50-500 bo wiem że mnie ta sigma po 7 latach użytkowania ogranicza, szczególnie na długim, końcu który jest mydlany - ale z braku środków na zakup - robię takimi szkłami jakie mam - najważniejsza to cierpliwość, chęć nauki i wczesne wstawanie :D

Dobre szkło pomoże na pewno fajniejsze kadry wyłapać, ostrzejsze , ale nie jest powiedziane że szkłem pokroju 55-300 nie da się... zrobić ciekawych i fajnych zdjęć. A wydaje mi się, że dopiero zaczynasz przygodę z fotografią... trzeba polubić i nauczyć się każdego szkła, jego możliwości wad i zalet... a potem będzie już łatwiej.

[ Dodano: 2014-04-27, 14:21 ]
pipeman napisał/a:
Jestem również ciekaw porównania 300/4 + TC vs Sigma 50-500 na tej samej przysłonie i ogniskowej.
Testował ktoś ?

Hm też bym taki test poczytał, zobaczył fotki - bo cenowo wychodzi podobnie, co prawda sigma jest bardziej uniwersalna w tym zestawie ale 300 sama ma lepsze światło, poza tym TC można by do innego obiektywu Pentaxa też zapiać. Ech te dylematy ;)

pan_kg  Dołączył: 08 Lis 2008
Miał ktoś z Was do czynienia z SMC Pentax FA* 300 f/4.5 IF ED? Czy obiektyw jest taki sam optycznie co DA* 300/4 czy to całkowicie inna konstrukcja?

bakulik  Dołączył: 20 Kwi 2013
pan_kg napisał/a:
to całkowicie inna konstrukcja

smc PENTAX-FA* 1:4.5 300mm ED [IF]

smc PENTAX-DA* 1:4 300mm ED (IF) SDM

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Wniosek raczej taki że nowe TC ma problem a nie DA 300 . Z innym konwerterami na filmie DA 300 ma mniejszą lub wiekszą winietę ale nic nie obcina (SMC Pentax-F 1.7x AF , Kenko 1,4 ) .
DA 300 na nowym FF jest podobno tak dobra jak na mniejszych matrycach . Inna sprawa że po to zrobili 150-450 żeby było co podpiąć do FF , więc w tym zakresie nic nie jest krucho .

Skocz do: