Sid Gotama  Dołączył: 10 Paź 2013
Lampa pierścieniowa - niedroga
Witam, to znowu ja, po prośbie.

Chciałbym zakupić jakąś lampę pierścieniową.
Znam ich wady i zalety a właściwie to nie znam, tylko o nich czytałem i chciałbym się przekonać na własnej skórze jak to z tym jest.

Próbowałem oczywiście coś sam poszukać ale moja znikoma wiedza w temacie i znajomość tylko jednego języka czyli google translatora niestety nie pomaga.

Chciałbym więc Was prosić, byście mi poradzili czym się kierować albo nawet "pokazali palcem" która lampa jest godna uwagi a którą sobie odpuścić.

Chciałbym na ten zakup przeznaczyć 200zł ale z drugiej strony, dozbierał bym do 300 zł gdyby się okazało że naprawdę warto.
Najchętniej nowe ale też używkami się nie będę brzydził i w stosownym czasie wysmaruję stosowne ogłoszenie do działu giełda (a nóż komuś zalega i zechce się pozbyć)

Przede wszystkim nie wiem czy w moim zasięgu finansowym są lampy systemowe, albo inaczej, lampy które w pełni współpracują z pentaxem czyli takie wyprodukowane dla dokładnie tego systemu.
Podejrzewam że te które znalazłem są uniwersalne, bądź dla systemów N lub C ale mogą współpracować z Pentaxem, tylko czy wówczas tracę jakieś przydatne funkcje?

Żeby za bardzo nie namieszać przedstawiam listę tego co udało mi
się znaleźć:

Viltrox JY-670...............................95$ (Pentax)
GN: 14 (ISO 100)
MK-14EXM.....................................85$ (Pentax)
GN: 14 (ISO 100)
Godox ML-150.............................76$ (Pentax)
GN: 10 (ISO 100)
Vivitar DR 5000..............................77$ (Pentax)
GN: 18 (ISO 100)

Vivitar 6000AF..................................100$ (pentax)
GN:
Phoenix RL-59C................................(Canon)
Phoenix Smart Flash RF46C i N .......(Canon i Nikon)
Delta DRF-14......................................120$ (Sony)
DMF880-P.........................................

Ceny są bardzo orientacyjne w nawiasie systemy pod jakie produkowane są lampy, bądź pod jakimi będą działać.
Nawet dokładnie nie wiem co jest elementem świetlnym w tych lampach(diody czy palnik)?
Jeżeli macie jakieś inne propozycję to poproszę.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Sid Gotama, mam ostatnią. Ma 2 palniki, z których każdy można wyłączyć i świecić tylko jednym z lewej albo z prawej.Ma dodatkowe diody pomocnicze do ustawienia ostrości. Jak każda "flaszka", daje brzydkie kontrastowe światło na jednym palniku. Na dwu naraz też nie jest ciekawie. Najlepiej jeden, ale z modyfikatorem. Nie ma możliwości błyskania obydwoma z częściową redukcją mocy jednego - dałoby to plastyczne światło z delikatnym cieniem. (To znaczy: lampa sama w sobie nie ma takiej możliwości - można jej dodać nakładając na jeden palnik kalkę techniczną czy inny dyfuzor.)Tak bywa tylko w dobrych i drogich lampionach 4-palnikowych, z możliwością odpalenia każdego oddzielnie i o różnej sile.
Odradzam lampę z pojedynczym palnikiem kołowym : świeci z każdej strony beż cienia. Tak jak moja, z 2-ma palnikami odpalonymi na raz. Sam musisz sprawdzić, co Ci pasuje. Moc nie musi być duża : l.p. 12-14 wystarczy do większości zastosowań.

Dzięki za odpowiedz @MarWoj

Jak rozumiem piszesz o DMF880-P

Te diody pomocnicze można wyzwolic manualnie czy jest to kontrolowane tylko i wyłącznie przez body.

Adampio  Dołączył: 28 Maj 2006
Odgrzebię temat, bo może są jakieś doświadczenia?
Czy zakup się udał i na co ostatecznie padło?

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Adampio napisał/a:

Adampio, pewnie po zebraniu opinii Sid Gotama, odpuścił sobie ten zakup. ;-)

MarWoj napisał/a:
Adampio napisał/a:

Adampio, pewnie po zebraniu opinii Sid Gotama, odpuścił sobie ten zakup. ;-)

Dokładni tak :mrgreen:
Jak by pozbierać, zalety wszystkich tych konstrukcji i stworzyć jedną lampę to kto wie.

Do tego dochodzą jeszcze opinie osób, które niejako profesjonalnie parają się makro, przeważnie nie były one najkorzystniejsze jeżeli chodzi ogólnie o lampy pierścieniowe.

Jak kiedyś się trafi okazja (żałośnie niska cena) to może kupię by sprawdzić te opinie na własnej skórze, bo inaczej to po prostu szkoda mi kasy.

Pozdrawiam

Skocz do: