SzM napisał/a:- jeśli masz do obrobienia 250 obrazków ze ślubu na "za godzinę" każda sekunda się liczy, mnie osobiście obracanie obrazków cholernie wkurza, na dodatek tej głupiej czynności nie da się zautomatyzować w kompie..
puszka sardynek i słoik ogórkow
K100D - jee jee jeeeeeeeeeeee!
SzM napisał/a:to ten fotosklep wie gdzie jest góra konkretnego obrazka a gdzie dół???!!! ciekawe... bo mój photoshop taki inteliGIENTNY nie jest...
sylwiusz napisał/a:Jarek Dabrowski napisał/a:No widzisz. A dla mnie wyznacznikiem jest matryca, i dopóki będziemy porównywać FF z APS-C, dopóty szala wagi będzie przechylona zawsze w jedną stronę.
No to zalezy. Jesli porownac jakosc obrazu (brak szumow) przy czulosciach > iso400 to pewnie. Ale z drugiej strony nie kazdy tego potrzebuje. Przykladajac do tego analogie analogowa - w rekach fotografa slubnego Nikon F100 bedzie znacznie lepszym narzedziem niz EOS-30 - zakladajac, ze w obu mamy NPH400 A to mniej wiecej taka roznica jesli idzie o klase korpusow.
CytatCytatNo chyba, że ktoś naprawdę zaproponuje rozwiązania, bijące pełnoklatkowego CMOSA. Poczekajmy do 14 września...
Na cuda nie liczylbym, ale...
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Jarek Dabrowski napisał/a:i Ty dobrze o tm wiesz
Michu napisał/a:Pytam, by kontynuować chlubną tradycję OT.
k-r, Program A
SMC Pentax: M 28 2.8, M 40 2.8, M 50/4 Macro, M 100/4 Macro, M 135 3.5, K 300 F4, DA 18-55 f/3.5-5.6, F 1:4-5.6 35-80, FA 28-200 mm 1:3.8-5.6 AL (IF)
Michu napisał/a:A! I wydaje mi się, że źle zrozumiałeś Sylwiusza. Mu chodziło o to, że o jakości puszki nie świadczy element światoczuły a nie o dywagacje co lepsze: cyfra, czy analog.
Michu napisał/a:Buziaczki...
SzM napisał/a:1. a czy ja wszystkie zdjęcia robię tylko w pionie?
2. aparat w pionie ustawiam nie w zależności od spustu tylko od tego po której stronie obiektywu mam lampę błyskową - i co teraz?
Nadal moje problemy są dziwne?
tm napisał/a:Jarek Dabrowski napisał/a:i Ty dobrze o tm wiesz
co o mnie wiesz?
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
puszka sardynek i słoik ogórkow
K100D - jee jee jeeeeeeeeeeee!
SzM napisał/a:dan - rozwaliłeś mnie prostotą Twojego sposobu i rozumowania zarazem - zgadzam się z Tobą, teraz zrozumiałem na pewno, że samoorientujące się zdjęcia w aparacie to zwyczajny bajer.
Stormtrooper's K-x
Soccer mom's V1
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
k-r, Program A
SMC Pentax: M 28 2.8, M 40 2.8, M 50/4 Macro, M 100/4 Macro, M 135 3.5, K 300 F4, DA 18-55 f/3.5-5.6, F 1:4-5.6 35-80, FA 28-200 mm 1:3.8-5.6 AL (IF)
l_uka napisał/a:dan, Pentax nie wstawia do EXIFa informacji o orientacji - wlasnie o to się rozchodzi
plwk napisał/a:Myśle, że to w ramach oszczędności nie ma samoorientacji bo aby zorientować fotkę to do korpusu trzeba dołożyć czujnik położenia. Sama zmiana oprogramowania to niestety za mało.