Hermes  Dołączył: 04 Lut 2008
mcgyver, w pokoju syna o powierzchni ok 11 mkw wkręciłem w zwisający żyrandol ( żarówki na wys. ok 2 m) dwie ledowe o mocy 5 W każda i jest jasno. Przy dwóch 10W dawało okrutnie po oczach. Jeśli nie potrzebujesz bardzo intensywnego oświetlenia w każdym punkcie pomieszczenia, to powinno być dobrze, chyba że żarówka bardzo odbiega od parametrów deklarowanych na opakowaniu. Ważna jest też temperatura barwowa, inaczej światło odbiera się przy 2700K, a dużo intensywniej przy 6000K, tylko że to drugie jest mniej przyjemne dla oczu.

[ Dodano: 2014-05-26, 14:52 ]
Generalnie praktycznie prawie całe oświetlenie w domu mam na led-ach, za wyjątkiem łazienki, tam zdecydowanie lepiej prezentują się zwyłe żarówki-poprzez obudowę plafonu dziurkami tworzą się na suficie kreski ze światła, przy led-ach swiatło jest bardzo równo rozproszone, ale o ograniczonym kącie świecenia.

reastdignity  Dołączył: 29 Kwi 2010
MarWoj, tez mam w swoim pokoju ~20 m2 wkręconego podobnego leda + 2 halogeny 60W. Wrażenia bardzo pozytywne, po za tym, że widmo mogło by być jeszcze trochę cieplejsze. Szczególnie biorąc pod uwagę cenę za jaką go kupiłem na EBay :-)

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Hermes napisał/a:
Generalnie praktycznie prawie całe oświetlenie w domu mam na led-ach, za wyjątkiem łazienki
Co do estetyki to się zgadzam, ale akurat łazienka/ubikacja to najlepsze miejsca do stosowania LEDów ze względu na ilość włączeń światła na dzień.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Ze względu na to, że łazienkach panie się malują, stosowanie tam ledów o nieciągłym widmie nie jest najlepszym pomysłem.

Skocz do: