wuzet napisał/a:polon, o NXa zapytaj na forum Samsunga.
Projektowanie LOGO + WWW od strony prywatnej www.janmichalski.com lub publicznej www.braverya.pl
SaN
Albo Hans Kloss.Acer napisał/a:Benek, taki mały Konrad Wallenrod z Ciebie
Samsung w sumie nie ma takiej ubogiej gamy szkieł. Masz stałki 10/16/20/30/45/60/85, garść zoomów, w tym jeden megawymiatacz 16-50 ze światłem 2-2.8. Stałki są niezłe, a 30/45/85 wręcz doskonałe. Cenowo jest bardzo tanio w porównaniu z konkurencją, jeśli kupujesz u tzw. "serwisantów". Czyli szkła w szarych pudełkach, z krótką gwarancją, raczej na pewno "refurbiszowane". Jeśli kupujesz z normalnych kanałów dystrybucji cenowo nie ma szału. Poczytaj Obiektywy i akcesoria do systemu NX, dowiesz się więcej o serwisantach i naszych przygodach z nimi...polon napisał/a:na pewno jeśli ktoś szuka bardzo dobrych szkiełek i będzie inwestował ciągle w system to m4/3 nie ma co porównywać ze skromniejszym systemem nx. Ale ceny słoików różnią się bardzo - nx są tańsze ale ten AF olka mnie rozmontował ;)
Polska, cóż, to nie Śląsk, ale też tam ładnie, A. Sapkowski, "Boży wojownicy"
GX8, GM1, P7-14, P12-32, P35-100, P100-300, K50/1.1
puch24 napisał/a:Pewnie wuzet miał na myśli sąsiednie wątki, bo ja też nie znam forum Samsunga jako takiego.
Benek napisał/a:Czyli szkła w szarych pudełkach, z krótką gwarancją, raczej na pewno "refurbiszowane".
Cytat
Szybkość AF w NX-ach niestety nie dorównuje tej z Olka, no ale Olek i Panas to w zasadzie standard dobrych, profesjonalnych lustrzanek jeśli chodzi o AF.
Benek napisał/a:Albo Hans Kloss.
Projektowanie LOGO + WWW od strony prywatnej www.janmichalski.com lub publicznej www.braverya.pl
komisarz_ryba napisał/a:puch24 napisał/a:Pewnie wuzet miał na myśli sąsiednie wątki, bo ja też nie znam forum Samsunga jako takiego.
A ja juz myslalem ze to taki zart wuzeta byl...
SaN
polon napisał/a:W m4/3 dobry AF dla tej ogniskowej zapewnia tylko 17/1.8 za prawie 2.000 zł. W samsungu 1.000 taniej. Tak samo szeroki kąt kilkaset złotych taniej w NX. Tylko szkoda mi rezygnować z tego AF nawet z głupim kitem Olka - urzekł mnie AF mocno (no i mniejsze wymiary ma to wszystko)
NX 300 nie ma wizjera. W streecie nie będzie ci to przeszkadzać? 17 mm na matrycy 4/3 to tak jak 21-22 mm na APSC. Odpowiednikiem NX30 będzie raczej M.Zuiko 25. Cena 1600 zł, chyba najdroższy standard wszechsytemowy.polon napisał/a:Może faktycznie najtańszy zestaw z w miarę szybkim af to jednak NX300 + 30mm. W m4/3 dobry AF dla tej ogniskowej zapewnia tylko 17/1.8 za prawie 2.000 zł.)
Polska, cóż, to nie Śląsk, ale też tam ładnie, A. Sapkowski, "Boży wojownicy"
GX8, GM1, P7-14, P12-32, P35-100, P100-300, K50/1.1
Benek napisał/a:]NX 300 nie ma wizjera. W streecie nie będzie ci to przeszkadzać? 17 mm na matrycy 4/3 to tak jak 21-22 mm na APSC. Odpowiednikiem NX30 będzie raczej M.Zuiko 25. Cena 1600 zł, chyba najdroższy standard wszechsytemowy.
Pentax K-5|ME-Super
Sigma 10-20 f/4-5.6, FA 35, Limited 70, A 50 f/1.7, Metz 48 AF-1
polon napisał/a:Tylko szkoda mi rezygnować z tego AF nawet z głupim kitem Olka - urzekł mnie AF mocno (no i mniejsze wymiary ma to wszystko)
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
Enzo napisał/a:szybkiparowoz, na dodatek wróżbita.
A propos "trzeba go mieć" - polecam tani i wydajny koncentrat Warchlak extra oczywiście z Agropaszu. Jarku, co nowego w Zelmerze?
SaN