K-3 | K-30 | DA* 300mm f4 | DA 35mm f2.4 | M 28mm f2.8 | M 50mm f2 | Takumar 50mm f4 | DA AF 1.4X AW |
Techmetal napisał/a:1. AF zachowuje sie cokolwiek dziwnie, albo ja nie potrafie sobie z czyms poradzic bo robie glownie w manualu: majac wlaczony tryb AF-S badz C objawy sa dokladnie takie same, czyli aparat lapie ostrosc ale jej nie potwierdza piknieciem co powoduje ze nie mozna wyzwolic migawki. Cisne spust a on nie reaguje i zdjecia nie idzie zrobic, dopiero jak gdzies zlapie potwierdzenie. Dzieje sie to najczesciej jak mam wlaczony AF w trybie 11-punktowym Auto.
PentaGrupa na FB | Zapraszam również na moją stronę poświęconą fotografii nieruchomości - bshots.pl
Lynne: Co ci zamówić?
Ja: Stek...
Lynne: Nie powinieneś jeść mięsa. Kobiety lubią mężczyzn niezależnych, o silnej woli...
Ja: Lynne, ja robię zdjęcia Pentaksem i obrabiam je pod Linuksem...
Lynne: Dobra, to jaki ma być ten stek? Krwisty?
Lynne: Nie powinieneś jeść mięsa. Kobiety lubią mężczyzn niezależnych, o silnej woli...
dusza Pentaksa, a sprzęt Canona
P30n, 5D Mk I, objektorów kilka i same pełne klatki RF
arQ napisał/a:a tak małym OT, niemniej związanymi z tematem, skoro na LV sie matryca grzeje tak, że może sie zagrzać to jak to się ma do EVILi, typu NEX czy m4/3 ? tam się nie grzeje ? Czy jakiś dżin wachluje dywanem
[ Dodano: 2014-06-04, 14:08 ]
Bo zawsze ciekawiło mnie to czy ustawicznie LV nie niszczy matrycy w takim aparacie...
arQ napisał/a:Bo zawsze ciekawiło mnie to czy ustawicznie LV nie niszczy matrycy w takim aparacie
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
Kfan napisał/a:
Używam Szajsunga NX10 od roku 2010 - nigdy żadnych jakichkolwiek problemów z przegrzaniem AF czy innych nie miałem poza jednokrotnym zawieszeniem przy upale ponad 50C w słońcu (cienia nie było) co zmusiło mnie do wyjęcia akumulatora i ponownego włożenia.
Nawet nie czyściłem matrycy i wciąż jest czysta.
Teorie o przegrzewaniu bezlusterkowców to bajdurzenia marketingu od luszczanek.
Tak samo używam kompaktowego Lumixa LX7 i żadnych problemów nie mam. Jest w 100% niezawodny a przecież często nim kręcę filmy fullHD 50p i zapełniam kartę 64 GB.
Apas napisał/a:
Jesli więc masz dowody, że robione przez ciebie zdjecia nie są traktowane w ten sposob - to masz prawo twierdzić to, co twierdzisz. Jednak stoi przeciw tobie fizyka, która wskazuje, że urzadzenie wydzielające ciepło podczas pracy wydzieli go tym więcej, im dłużej ta praca trwa. Zatem jeśli matryca jest uzywana do kadrowania przez 60 sekund PRZED wykonaniem zdjęcia, to w czasie jego wykonania będzie miała wyższą temperaturę, niz matryca, której przez te 60 sekund nie sczytywano na potrzeby podglądu w wizjerze elektronicznym. Ze wszystkimi tego konsekwencjami dla surowych danych z matrycy sczytanych.
Apas napisał/a:
Jednak stoi przeciw tobie fizyka, która wskazuje, że urzadzenie wydzielające ciepło podczas pracy wydzieli go tym więcej, im dłużej ta praca trwa. .
Kfan napisał/a:
W praktyce nie widzę żadnych ubocznych skutków ww zjawisk.
Czy aparat zimny czy gorący zdjęcia wychodzą tak samo.
Kfan napisał/a:
Nie jestem fizykiem ale nie sądzę, że to zdanie czegokolwiek dowodzi.
Weźmy np takie coś jak hamulce samochodu:
Sytuacja 1 hamujemy maksymalnie ostro - ale krócej niemniej na skutek siły tarcia mamy tak gorące tarcze, ze aż parzą.
Sytuacja 2 - hamujemy delikatnie droga hamowania wzrosła ale tarcze prawie zimne.
Mo i popatrz jaki fenomen hamowaliśmy dłużej a ciepła wyprodukowaliśmy mniej....
ragingOgr napisał/a:
Również nie jestem fizykiem ale czy na pewno wyprodukowaliśmy mniej? W końcu potrzebowaliśmy takiej samej energii na zatrzymanie pojazdu przy czym była ona rozłożona w czasie. Więc może i ciepło produkowane było rozłożone w czasie przez co hamulce się nie nagrzały (tzn. chłodziły się w między czasie).
Apas napisał/a:
Ale atomów czy wirusów też nie widzisz, a istnieją.
.
Apas napisał/a:
. W swiecie aparatów, z racji specyfiki - będzie to bezlusterkowic, w którym matryca pracuje także podczas kadrowania...
Jak mawiają Opaczni - fizyki nie przeskoczysz...
Kfan napisał/a:
No ale chodzi o efekt tarcze są zimne nie parzą i płyn się nie zagotował można hamować dalej- czyli się da.
Widocznie w bezlusterkowcu matryca się nie przegrzewa na podobnej zasadzie?
Kfan napisał/a:
Apas napisał/a:
Ale atomów czy wirusów też nie widzisz, a istnieją.
No ico z tego wynika?
Kfan napisał/a:
Kto powiedział, że DSLR nie ma takich właśnie niewentylowanych a CSC ma lepsze wentylowane?
Kfan napisał/a:
Zakładasz tezę, której nijak nie udowodnisz.
Kfan napisał/a:
Sądzisz, że konstruktorzy matryc i aparatów bezlusterkowych o prawach fizyki nie wiedzą? Nie przewidzieli takich zjawisk?
Kfan napisał/a:
Nie ma sposobu aby im zaradzić w wystarczającym stopniu?
Kfan napisał/a:
Załóżmy że przez przewód płynie prąd i drucik się rozgrzewa następnie przepala -czy wymiana na większy przekrój adekwatny do ilości płynącego prądu nie rozwiąże problemu?
Kfan napisał/a:
No i popatrz przeskoczyłem prawa fizyki he he.
No tak naprawdę to wykorzystałem wiedzę aby coś tam działało.
Kfan napisał/a:
Znać prawa to mało! Trzeba umieć je zastosować w praktyce!
Apas napisał/a:
Kfan napisał/a:
Załóżmy że przez przewód płynie prąd i drucik się rozgrzewa następnie przepala -czy wymiana na większy przekrój adekwatny do ilości płynącego prądu nie rozwiąże problemu?
Owszem, ale rozwiązujac ten jeden problem, wygenerujesz kilka innych, niekoniecznie związanych z fizyką - grubszy drucik będzie droższy, będzie wymagał więcej metalu, będie cięższy, zajmie więcej miejsca, być może trzeba bedzie zmienić towarzyszącą mu 'infrastrukturę' (izolacja, punkty połaczeń itp).
CytatZnać prawa to mało! Trzeba umieć je zastosować w praktyce!
CytatZnać prawa nie trzeba! Wystarczy umieć je zastosować w praktyce!
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
Apas napisał/a:Kfan napisał/a:
No ale chodzi o efekt tarcze są zimne nie parzą i płyn się nie zagotował można hamować dalej- czyli się da.
Widocznie w bezlusterkowcu matryca się nie przegrzewa na podobnej zasadzie?
Ciepło trzeba odprowadzić, im dłużej matryca pracuje, tym więcej go powstaje, im mniejsze body, tym trudniej zbudować odpowienio wydajny system odprowadzania ciepła. ..
Apas napisał/a:
Bezlusterkowce są z reguły mniejsze od DSLRów a matryce w nich pracują o wiele dlużej. Odbija się to choćby na 'żywotności' w pełni naładowanej baterii - zatem prawa fizyki obowiązują.
..
Apas napisał/a:
Zapewniam cię, że w przypadku nagrzewania się matrycy też. Jestem dziwnie spokojny, że za dobrze wyglądajace zdjęcia z EVILi są częściowo zasługą oprogramowania (odejmowanie prądu ciemnego, mapowanie, odszumianie). Co oczywiści w niczym nie przekreśla bezlusterkowców, jednak bezkrytyczna wiara, że pracujaca dlugo matryca NIE JEST podatna na wpływ temperatury jest zwyczajnie pobożnym zyczeniem...
..
opiszon napisał/a:Apas napisał/a:
Kfan napisał/a:
Owszem, ale rozwiązujac ten jeden problem, wygenerujesz kilka innych, niekoniecznie związanych z fizyką - grubszy drucik będzie droższy, będzie wymagał więcej metalu, będie cięższy, zajmie więcej miejsca, być może trzeba bedzie zmienić towarzyszącą mu 'infrastrukturę' (izolacja, punkty połaczeń itp).
przede wszystkim, to rezystancja się zmieni
jeżeli rzeczywiście chciałeś osiągnąć mniejszy opór na tym odcinku, to ok, ale parametry układu będą inne - jakbyś coś takiego zrobił np w instalacji samochodowej (załóżmy połączenie sondy Lambda z "komputerem") - zamienił przewód na taki o niższej rezystancji, to jednostka sterująca dostawałaby zafałszowane pomiary i w rezultacie jeździłbyś na złej mieszance paliwa co skutkowałoby szybszym zużyciem silnika
no w sumie - z punktu widzenia ASO to całkiem dobry pomysł